Notice: Metoda constructor apelată pentru WP_Widget în Zoninator_ZonePosts_Widget este învechită de la versiunea 4.3.0! Folosește în schimb
__construct()
. in /home/stagingforbes/public_html/wp-includes/functions.php on line 3948
 Vonino: Piaţa tabletelor s-a maturizat. Preţul nu mai contează atât de mult - Forbes.ro
Cautare, Contributor

Tech |
|

Vonino: Piaţa tabletelor s-a maturizat. Preţul nu mai contează atât de mult

După 19 ani de business în comerțul cu produse IT&C, Dragoș Vasile, executive manager Advanced Technologies, face o analiză a pieței locale și susține că, în special, piața tabletelor – care a înregistrat o încetinire semnificativă a ritmului de creștere, în ultimii doi ani – a ajuns la maturitate, iar tabletele vor rămâne printre cele mai vândute gadgeturi.
Dragos Vasile _VONINO Romania

Compania înființată în urmă cu 18 ani de frații Dragoș și Răzvan Vasile și-a început activitatea prin a comercializa diferite tipuri de produse IT și electronice. „Nu a existat o constantă în ceea ce privește activitate companiei noastre pentru că nu ne-am axat de la început pe comerțul cu un anumit tip de produs. Au fost foarte multe schimbări, de produse, de clienți, de echipă, de sedii. Doar numele companiei a fost păstrat, dar în rest putem spune ca am avut circa zece business-uri distincte, în tot acest timp”, explică Dragoș Vasile.

Absolvent de ASE, a lansat compania Advanced Technologies, alături de fratele său, Răzvan, absolvent al facultății de Telecomunicații, din cadrul Politehnicii, în 1996. „Dacă la început eram doar noi doi, în timp am reușit să dezvoltăm o echipă. A fost o perioadă în care fratele meu a locuit în Germania, apoi în Statele Unite, de acolo el stabilea contacte pentru compania din România”, mai spune Dragoș.

În 2011, au ajuns la concluzia că piața tabletelor era cea mai bună nișă pentru ei, la momentul respectiv. S-au gândit să își lanseze un brand propriu, plan care în cele din urmă nu s-a materializat, în special din cauza terenului pe care îl cucereau în piață produsele „no name”, explică Dragoș Vasile. Dar, spre finalul anului semnau parteneriatul cu Vonino, prin care au devenit unic distribuitor al produselor brandului american, pe piața din România.

Compania are, în prezent, o echipă de 40 de angajați, iar, anul trecut, a înregistrat o cifră de afaceri de circa 14 milioane de euro. Aproximativ 80% din această cifră a fost obținută din vânzarea de tablete, potrivit reprezentanților companiei. Pentru acest an, directorul Advanced Technologies estimează o cifră de afaceri de peste 16 milioane de euro, dar, care ar putea ajunge chiar la 18 milioane de euro dacă următoarele modele de smartphone-uri pe care intenţionează compania să le aducă pe piaţa românească vor avea succes.

În prezent compania comercializează pe piața din România doar smartphone-uri şi tablete sub brandul Vonino, dar  în această toamnă sau la începutul anului următor intenționează să lanseze la noi și câteva modele de televizoare și smartwatch-uri. Iar pentru a se pregăti pentru noile lansări cei doi antreprenori au investit în acest an peste 150.000 de euro într-un nou sediu al companiei.

Piaţa tabletelor s-a ridicat, anul trecut, la aproximativ 700.000 de unități şi va ajunge, în 2015, la peste un milion de unităţi vândute, potrivit estimărilor lui Dragoş Vasile. Totodată, el mai adaugă că o mare parte din creştere va veni din zona de business.

„În ceea ce priveşte valoarea pieţei, aceasta a fost sub 100 de milioane de euro, anul trecut. Nu cred ca vom mai înregistra ratele de creştere din anii trecuți, de peste 30%, creșteri specifice piețelor aflate încă la început. Trebuia să urmeze și o stabilizare. Acum piața se maturizează”, spune Dragoş Vasile. Iar creşterea estimată pentru anii ce urmează va fi generată mai degrabă de valoarea pieţei şi mai puţin de volumul de vânzări, mai adaugă el.

„Anii 2013 şi 2014 piața era caracterizată de produse foarte ieftine și de o calitate îndoielnică. Un lucru specific oricărei pieţe în care încă nu există o definire clară a utilității produsului. Chiar dacă îți permiți un produs extrem de scump, dar nu știi ce sa faci cu el, nu-l cumperi, cumperi ceva ieftin şi abia după ce îi găsești utilitatea iei ceva care să se potrivească cu așteptările tale. A fost o explozie de produse ieftine care practic erau aruncate prin casă, nu erau foarte utile, dar era normal să se pună accentul pe preț mic. Am trecut de aceea perioadă”, argumentează reprezentantul brandului Vonino.

Cele mai vândute tablete sub brandul Vonino, la noi în ţară, sunt modele Sirius şi Orin.

Vonino Corporation este un brand internațional lansat în 2009, iar pe piața din Europa își distribuie produsele prin două companii, Advanced Technologies, cu sediul în România și o Vonino GmbH, din Germania.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii