Notice: Metoda constructor apelată pentru WP_Widget în Zoninator_ZonePosts_Widget este învechită de la versiunea 4.3.0! Folosește în schimb
__construct()
. in /home/stagingforbes/public_html/wp-includes/functions.php on line 3948
 Pirelli HangarBicocca prezintă expoziția Rosei Barba: „From Source to Poem to Rhythm to Reader” - Forbes.ro
Cautare, Contributor

Explorator. De vocație, om. De profesie, povestitor. www.georgianaciofoaia.ro

ForbesLife |
|

Pirelli HangarBicocca prezintă expoziția Rosei Barba: „From Source to Poem to Rhythm to Reader”

Începând cu 5 mai și până pe 8 octombrie 2017, Pirelli HangarBicocca prezintă expoziția individuală Rosa Barba „De la Sursă la Poem la Ritm la Cititor“, curatoriată de Roberta Tenconi, un proiect care reunește paisprezece lucrări realizate începând cu anul 2009, incluzând aici filme de 35 mm și 16mm, sculpturi cinetice și piese site-specific.
RB_15

Expoziția lui Barba From Source to Poem to Rhythm to Reader este găzduită în Hangarul spațiului Pirelli HangarBicocca și țese un dialog intens între lucrările expuse și designul industrial pe care le găzduiește. Cele cinci filme din spectacol – văzut aici pentru prima dată în Italia – includ The Empirical Effect (2009), o explorare a peisajului din jurul Vezuviului ca o plasă a forțelor naturale, mentale și culturale, precum și două lucrări mai recente ale artistei: Enigmatic Whisper (2017), filmat în atelierul artistului Alexander Calder, și From Source to Poem (2016), o narațiune audiovizuală densă, stratificată, unde se suprapun condensate, sunete și zgomote albe, proiect filmat în cea mai mare arhică multimedia din întreaga lume, la Audio-Visual Conservation Center of the Library of Congress în Culpeper, Virginia.

Rosa Barba (n. 1972 în Agrigento, Italia, stabilit în Berlin) este artista a cărui operă a câștigat numeroase premii, fiind prezentă la numeroase expoziții și festivaluri internaționale și care a ales filmul ca instrument principal de exprimare.

De ani de zile, Barba a experimentat limbajul cinematografic și sculptura, reflectând asupra calităților poetice ale peisajului natural și uman, explorarea ideii de loc ca vas al memoriei și dezmembrarea noțiunii de timp liniar. Creatoare a unor imagini puternice, izbitoare, portrete ale arhitecturii vechi și a peisajelor naturale, viziuni ale deșerturilor îndepărtate, combinate cu fragmente de texte și scenarii, unde trecutul și prezentul se întrepătrund.

 

„Ceea ce încerc să exprim în filmele mele este că timpul se bazează pe istorii colective individuale mai mici și că acesta este un fenomen maleabil și flexibil. Perspectiva mea în calitate de observator este obiectivă, fără a judeca. Presupun că realitatea este o ficțiune care se bazează pe interpretări individuale ale unor evenimente reale. Filmele mele se joacă în cea mai mare parte cu ideea că acestea s-ar putea întâmpla atât în viitor, cât și în trecut și încearcă să se manifeste ca o soluție utopică.” (Rosa Barba într-o conversație cu Mirjam Varadinis și Solveig Øvstebø, în „Timpul ca perspectivă, Ostfildern: Hatje Cantz, 2013)

Rosa_barba_03

Expoziția From Source to Poem to Rhythm to Reader

Filmul „From Source to Poem” (2016), co-produs de Pirelli HangarBicocca și Centrul de arte plastice contemponane din Bordeaux, Franța, cu participarea Tabakalera, Donostia, Spania, este realizat în Culpeper, Virginia, în cadrul Campusului Packard pentru conservarea audio-vizualului. Peste 90 de mile de rafturi care dețin o colecție de peste patru milioane de articole, atât imagini în ​​mișcare imagine (filme, clipuri video, episoade de televiziune) cât și înregistrări audio (muzică, emisiuni de radio) în formate vechite precum și fișiere digitale moderne au servit drept canvas.

Ca urmare a unei trilogii anterioare intitulate „The Hidden Conference” (2010-15), acest nou film juxtapune voci vorbind diferite limbi cu texte și cuvinte scrise, cu imagini amestecate din Campusul Packard și cu alte scene trase în deșert, într-un proiect pe care artista îl consideră o vastă întindere a memoriei și o arhivă în sine.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii