Notice: Metoda constructor apelată pentru WP_Widget în Zoninator_ZonePosts_Widget este învechită de la versiunea 4.3.0! Folosește în schimb
__construct()
. in /home/stagingforbes/public_html/wp-includes/functions.php on line 3948
 Ovidiu Șandor: ”Bucureștiul și-a pierdut un pic din atractivitate” - Forbes.ro
Cautare, Contributor

Macroeconomie |
|

Ovidiu Șandor: ”Bucureștiul și-a pierdut un pic din atractivitate”

IMG_0217.jpg
Antreprenorul român spune că Timișoara și Clujul sunt locuri ”hot” pe harta investițiilor, în timp ce Capitala și-a pierdut un pic din strălucire.         ”În primul val al investițiilor, era nevoie de parcuri industriale, clădiri de producție, transport rutier. Astăzi, pe partea de servicii, este nevoie de clădiri de birouri și aeroporturi”, spune Ovidiu Șandor, antreprenorul român care a dezvoltat City Business Center din Timișoara

Acum, când există clădiri de birouri moderne și în alte orașe în afară de București, companiile internaționale, dar și cele românești, își îndreaptă atenția – și investițiile – și spre zonele care altădată erau potrivite doar pentru activități de producție.

”În primul val al investițiilor, era nevoie de parcuri industriale, clădiri de producție, transport rutier. Astăzi, pe partea de servicii, este nevoie de clădiri de birouri și aeroporturi”, spune Ovidiu Șandor, antreprenorul român care a dezvoltat City Business Center din Timișoara, un ansamblu de cinci clădiri office – patru finalizate și una în construcție – preluat de fondul de investiții sud-african New Europe Property Investments (NEPI). Parteneriatul dintre omul de afaceri român și NEPI a continuat de altfel, prima fază a ansamblului The Office din Cluj fiind programată pentru inaugurare în luna mai a acestui an.

GALERIE FOTO: City Business Center Timișoara

Și pentru că a venit vorba despre Cluj, Ovidiu Șandor spune că orașul desemnat la Gala ”Best Cities Awards” drept ”Capitala economică a Transilvaniei” este o destinație ”hot” pentru investitori, alături de Timișoara. ”În 2013, cererea de spații de birouri a început să crească, iar în acest an vedem o accelerare a acestei creșteri și în Timișoara, dar mai ales la Cluj și următorii cinci ani arată foarte bine”, spune Ovidiu Șandor. ”Timișoara cred că redevine atractivă, după o perioadă de saturație.Auzim un oarecare interes (din partea investitorilor – n.red.) pe zona Iași, mai ales datorită unui cost mai redus al forței de muncă. Problema la Iași este, conform unei serii de studii, că doar unul din cinci absolvenți de facultate de acolo își propune să rămână în Iași, în timp ce în Timișoara sau Cluj este vorba despre unul din doi.”

Bucureștiul rămâne orașul cu cele mai multe investiții atrase, însă Ovidiu Șandor crede că și-a mai pierdut din atractivitate în ultima vreme. ”Eu cred că Bucureștiul , după criză, și-a pierdut un pic din atractivitate, și din cauza costului resursei umane, care e mai mare în Capitală, chiar dacă numărul de persoane din care poți alege e mai mare. În plus, la București am auzit o serie de investitori care nu sunt foarte încântați de faptul că personalul e un pic mai mercenar,mult mai ușor renunță la companie pentru alta, pentru un pic mai bine.În orașele secundare e un pic mai mult conservatorism și există mai multă loialitate față de angajator și nu faci pasul la o altă firmă decât dacă avantajul este mai serios”, explică antreprenorul.

Află care sunt cele mai bune orașe pentru afaceri din România

Revenind la Timișoara, omul de afaceri spune că industriile care vor atrage investiții în următoarea perioadă sunt IT-ul, automotive, agricultura și – poate neașteptat – energia alternativă. ”Cred că va continua dezvoltarea pe zona de industrie IT, care deja e o tradiție în Timișoara. Ar trebui să intre într-o etapă nouă, mă aștept să văd din ce în ce mai multe firme locale care-și dezvoltă propriile idei în produse sau servicii. Un alt domeniu de interes este zona de engineering , mai ales în domeniul automotive – design and development, unde e nevoie de ingineri mecanici, softiști, electroniști. Vorbim de firmele mari care au deja producție decomponente auto  în România, multe dintre ele în zona Banatului, pe o rază de 300 de kilometri de Timișoara”, explică Ovidiu Șandor.

GALERIE FOTO : NEPI și Ovidiu Șandor prezintă ”Office à la Cluj”

”Cred că regiunea va avea o dezvoltare foarte interesantă pe zona de agricultură, pentru că sunt din ce în ce mai prezenți jucătorii mari, foarte profesioniști, care au început să achiziționeze loturi mari de teren de la investitorii speculativi. Aceștia din urmă au cumpărat în trecut parcelă cu parcelă și au făcut un lot mai mare, au reglementat actele de proprietate și acum a venit producătorul agricol care a cumpărat și începe să exploateze în mod din ce în ce mai profesionist. Odată ce produci aici local, va veni de la sine și o prelucrare, măcar parțială, a producției. Firmele acestea mari au capacitate de investiție și în celelalte elementa ale lanțului din industria agricolă. Văd activitate și în zona de bioenergie: atât zona de administrare a pădurilor, cât și cea de teren agricol utilizat pentru plante energetice.”

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii