Notice: Metoda constructor apelată pentru WP_Widget în Zoninator_ZonePosts_Widget este învechită de la versiunea 4.3.0! Folosește în schimb
__construct()
. in /home/stagingforbes/public_html/wp-includes/functions.php on line 3948
 Camera Deputaților a respins Ordonanța Cioloș-Șuteu privind modificarea legii cinematografiei - Forbes.ro
Cautare, Contributor

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Media şi entertainment |
|

Camera Deputaților a respins Ordonanța Cioloș-Șuteu privind modificarea legii cinematografiei

Camera Deputaților a respins pe 23 mai Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 91/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul cinematografiei, cu 178 voturi pentru, 80 împotrivă și 13 abţineri, informează Media Expres.
camera-deputatilor

Plenul Camerei Deputaților a ținut cont de propunerea de respingere formulată în unanimitate de Comisia de cultură a Camerei, formulată la 22 mai în urma unei ședințe din 16 mai, pe motive de încălcarea tehnicii legislative.

Votul deputaților n-a ținut cont de cererea unor cineaști celebri, printre care Nae Caranfil, Radu Muntean, Stere Gulea, Radu Jude şi producătoarea Ada Solomon, care au cerut aprobarea legii.

Potrivit unei scrisori deschise a reprezentanților din cinematografie preluată de NEWS.RO, „proiectul s-a bazat pe activitatea unui grup de lucru format de reprezentanţi ai sectorului – din care au făcut parte, între alţii, regizorii Tudor Giurgiu, Florin Mihăilescu, Cristian Mungiu, Bogdan Mustaţă şi Paul Negoescu – şi a inclus mai multe reprize de consultări. Proiectul a fost avizat de mai multe ministere şi instituţii cu mandat în domeniile vizate, între care Ministerul Justiţiei, Consiliul Legislativ şi Consiliul Concurenţei”.

Publicarea ordonanței în decembrie 2016 nu a fost însă precedată de consultarea cu industria de comunicații și furnizorii de servicii prin internet, care sunt afectați direct pe partea de taxe pentru alimentarea fondului cinematografic.

Media Expres relata la 12 decembrie 2016 că Ordonanța pentru modificarea legii cinematografiei aprobată de guvernul Cioloș crește taxele pentru alimentarea fondului cinematografic cu 1% pentru majoritatea surselor, include în premieră o taxă de 3% pentru serviciile de streaming online în categoria contribuabililor la alimentarea fondului și reintroduce taxa de 1% pe toate veniturile din distribuția TV prin cablu, satelit şi IPTV.

Potrivit ordonanței, Fondul Cinematografic este alimentat cu 1% din venitul lunar al companiilor care retransmit televiziuni prin orice metodă – cablu, satelit, internet, fir telefonic. Calculată pe baza cifrei de afaceri pe industria de distribuţie TV, conform Anuarului Media Expres 2016, această taxa de 1% va reprezenta aproximativ 8 milioane de euro anual.

Prevederea anterioară din legea cinematografiei se referea doar la 1% ca procent din prețul pe abonat pentru televiziunile din grilă care difuzează peste 60% filme. Ordonanţa omite să enumere telefonia mobilă, care difuzează la rândul său, în prezent, filme.

În premieră absolută, ordonanţa introducea o taxă de 3% din abonamentele la streamingul video online de tip „VoD, SvoD, TvoD, PayPerView”, în sarcina operatorului care vinde serviciul. În această categorie intră serviciile de tip Voyo, Antena Play, DigiOnline etc.

Ordonanța mai prevedea, printre altele, o taxă de 3% (faţă de 2% anterior), care se adaugă la preţul de vânzare şi/sau de închiriere pentru toate mediile digitale ce permit stocarea de filme, cu excepția filmelor pentru adulți care datorează o contribuție de 15% (faţă de 8%), o taxă de 4% (faţă de 3%) din minutele de publicitate difuzate la TV (obligația de plată fiind a cumpărătorului de publicitate), o taxă de 3% din publicitatea încasată de firmele de cablu care au licență de canal propriu cu producție de programe TV, obligație în sarcina titularului licenței.

Fondul cinematografic este alimentat, de asemenea, de o taxă de 4% (faţă de 3%) din biletele de cinema, obligație în sarcina administratorilor de săli doar în cazul în care asigură minimum 15% filme românești sau cu participare românească şi minimum 15% la ore de maximă audiență, în caz contrar taxa pe biletele de film fiind de 8%.

Ordonanţa a fost publicată la 12 decembrie 2016, în Monitorul Oficial nr. 999, la o zi după alegerile parlamentare, fapt semnificativ având în vedere că tarifele crescute vor duce la creşterea prețurilor serviciilor către populație sau companiile din lanţul media – televiziuni şi cinematografe.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii