Notice: Metoda constructor apelată pentru WP_Widget în Zoninator_ZonePosts_Widget este învechită de la versiunea 4.3.0! Folosește în schimb
__construct()
. in /home/stagingforbes/public_html/wp-includes/functions.php on line 3948
 Leadership transformativ - Forbes.ro
CautareAmalia Sterescu

, Contributor

Sr. Business Consultant @ Outsourcing Advisors &  Personal Branding Strategist @ Public Speaking School. Mai multe informații despre autor pe amaliasterescu.ro

|
|

Leadership transformativ

Într-o societate în care liderii de ieri pot fi încătușații de azi, în care criza de valori si modele în societate mai zguduie pe ici pe colo credințele despre leadership autentic – a vorbi despre leadership transformativ când încă mai avem de lucrat la ” baza piramidei”, poate fi un act de curaj. Căci dintre toate stilurile de leadership, despre cel transformativ s-a scris poate cel mai mult și este foarte dezbătut în mediile în care educația chiar contează!

Și nu trebuie să fii mare savant ca să pricepi că dacă șeful îți spune la prima greseală: ”Dacă se mai repetă, te dau afară!” sau ”Hei, e ok că îți spui părerea dar aici – eu decid!” sau ”Eu te-am angajat, eu te dau afară…” atunci  îți e clar cam în ce pătrățică îl încadrezi ca stil de leadership căci , din păcate,  el – șeful,  face un tip de  management .. cu biciul cum îmi place mie să spun iar până la leadership mai e cale lungă.

Ori poate ești ceva mai norocos și ai un lider care dă direcții clare și are grijă să te recompenseze pentru sarcinile bine făcute și să te stimuleze să lucrezi și mai bine în continuare căci el vine din categoria ceva mai răspândită a ceea ce teoria îl numește – lider tranzacțional.

Și apoi e el, liderul transformativ. Și nu aș vrea să vorbesc despre el la persoana a 3 a căci cred cu tarie ca mulți dintre voi,  sunteți deja lideri transformativi sau  aveți capacitatea de a evolua ca lideri în această direcție. Despre ce vorbesc?

  • Despre liderul care inspiră și a cărui viziune îi inspiră  și pe alții!
  • Despre liderul care a înțeles demult că nu e bine să fii copacul la umbra căruia nu crește nimic și e bine să investești constant în dezvoltarea coechipierilor tăi!
  • Un lider care acționează  nu dându-ți citate din teoreticieni vestiți ci mai ales acționând prin puterea exemplului personal!
  • Un lider care provoacă în permanență limitele angajaților și le stimulează creativitatea!

Hai să refuzăm să fim lăsați în întuneric și să învățăm în permanență să fim lideri mai buni iar aceasta  nu se va întâmpla în timp ce dormim – cu sigurantă nu, se va întâmpla învățând în permanență si acționând, luându-ne modele mai bune căci viziunea fără de acțiune chiar e halucinație… și avea dreptate Henry Ford când spunea  asta.

 Așadar, dacă vrei sa fii un leader transformativ pentru business-ul și echipa ta:

  1. Comunică o viziune clară asupra business-ului tău și inspiră-ți oamenii, în fiecare zi!
  2. Acționează zilnic ca un model, nu le cere subordonaților, coechipierilor, ceva ce nici chiar tu nu poți face!
  3. Conectează-te cu angajații tăi într-o manieră în care vei putea să știi ce îl motivează pe fiecare, cum îl poți ajuta să se dezvolte și cum poți crea până la urmă alți lideri pentru business-ul tău.
  4. Stimulează-le inteligența provocându-i în permanență, scoate-i din zona de confort. Întrebări ca ”De ce?”, ”Cum am putea face altfel?”, ”Cum am putea ajunge de la x la y altfel?” – vor stimula inovația!
  5. Fiți etici! Nu, etica nu trebuie să fie ceva perimat… desuet. 

Cu toții visăm la un viitor mai bun pentru noi și cei dragi nouă. Și fie că suntem noi liderii sau fie că suntem ”followers” – cu toții vrem să nu bâjbâim pe traseu, cu toții vrem să ajungem în portul în care ne-am dorit .. și asta nu se poate face după umila mea părere nici cu leadership cu bățul și nici cu leadership tranzacțional ci cu leadership transformativ.

Mult succes și un 2016 de referință pentru voi toți!


Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii