Notice: Metoda constructor apelată pentru WP_Widget în Zoninator_ZonePosts_Widget este învechită de la versiunea 4.3.0! Folosește în schimb
__construct()
. in /home/stagingforbes/public_html/wp-includes/functions.php on line 3948
 Disruptive Leadership - Forbes.ro
CautareAmalia Sterescu

, Contributor

Sr. Business Consultant @ Outsourcing Advisors &  Personal Branding Strategist @ Public Speaking School. Mai multe informații despre autor pe amaliasterescu.ro

|
|

Disruptive Leadership

Am întâlnit lideri înțepeniți în scaunele lor de zeci de ani, incapabili să-și mai vadă business-ul cu un ochi proaspăt, prea comozi să mai provoace status-quo-ul, conducând dintr-o zonă de confort ceea ce de cele mai multe ori îi transformă în lideri mediocri. Lideri ca ei probabil au condus la un moment dat companii ce au sucombat pe neașteptate (vezi Blackberry, Nokia, Kodak etc.) ori stau la etajul superior al clădirii unde funcționează compania ta (ghinion, deh).

Din dorința de a se retrage din business sau operațional, am întâlnit antreprenori aparent dornici să facă un transfer de putere către o echipă managerială nouă sau către un nou lider, dar eșuând în acest proces, fiind incapabili să îngurgiteze o schimbare care venea dintr-o altă viziune, ce nu le aparținea, dar nu neapărat nocivă pentru business, ci doar diferită.

Am văzut și extrema cealaltă când vine vorba de schimbare: guverne incapabile să accepte și să construiască pe ceea ce s-a făcut bun anterior, guverne care promovează schimbarea doar de dragul schimbării sau de a servi intereselor unei minorități.

Cumva, în goana după market share și avantaje competitive, sub presiunea de a inova pentru a rămâne în business, retorica legată de lider ca agent al schimbării s-a schimbat într-o altă direcție. Se vorbește de ceva vreme, din ce în ce mai des de ”disruptive leadership” (destul de dificil de găsit un sens similar în limba română, unde disruptiv înseamnă cu totul altceva).

Genul acesta de lider este un tăvălug pentru orice companie îngropată în propria-i birocrație și neputință, este un supraviețuitor în fața jocurilor de culise și a mentalității de tip ”nu se poate, noi așa facem lucrurile aici”. Este deranjant de-a dreptul:

–          Pentru cei ce preferă un loc călduț unde vremea trece și leafa merge (sau … șpaga merge).

–          Pentru companiile unde ”lasă că merge și așa” face deja parte de ani de zile din cultura organizațională.

–          Pentru cei ce nu au curajul să spună adevărul dureros atunci când îl văd în business-ul lor ori nu au curajul asumării consecințelor unei schimbări dureroase, dar benefice pe termen lung, preferând să cosmetizeze realitatea cifrelor.

–          Acolo unde interesul personal primează în fața interesului companiei sau al echipei, unde EU și dragostea de ”scaun/rol” devine mai importantă.

Disruptive leadership nu este despre a promova schimbarea de dragul schimbării, este despre a îngloba schimbarea ca pe un proces normal în viața companiei, la toate nivelurile sale. Este despre a schimba regulile jocului cu mult curaj, dacă asta e benefic pentru companie! Este despre a implica echipa în procesul decizional. Este despre a motiva echipa de a genera acele idei menite să inoveze și de a le executa. Este despre a da echipei încrederea de a sparge barierele mediocrității! Este despre a privi întotdeauna business-ul cu un ochi proaspăt și de a face din curiozitatea normalului și incomodului ”De ce?” un instrument de leadership.

Așa că lasă-te relaxat(ă) în scaunul tău, în biroul tău, pe ușa căruia scrie pompos un titlu important, amăgește-te cu gloria ta temporară sau cu gândul cum că ești safe și business-ul e safe – însă undeva, în adâncul tău, știi că  ”lasă că merge și așa” e apanajul mediocrității și că vine o zi în care mediocritatea are un preț pe care nu îl vei plăti doar tu.


Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii