Notice: Metoda constructor apelată pentru WP_Widget în Zoninator_ZonePosts_Widget este învechită de la versiunea 4.3.0! Folosește în schimb
__construct()
. in /home/stagingforbes/public_html/wp-includes/functions.php on line 3948
 Viziunea cinematografică a zâmbetului - Forbes.ro
Cautare, Contributor

Explorator. De vocație, om. De profesie, povestitor. www.georgianaciofoaia.ro

Artă & Cultură |
|

Viziunea cinematografică a zâmbetului

Vizionar și inovator, Ion Popescu-Gopo are nevoie de prea puține prezentări. Artist plastic român, creatorul primului film de desene animate, celebru regizor care a câștigat premii naționale și internaționale, actor, scenarist, Gopo este un personaj strălucitor pe harta culturii românești.
Friends

Născut în București, în mai 1923, Gopo este fiul regizorului și caricaturistului Constantin Popescu. Dragostea pentru joc și joacă îl invită să studieze în cadrul Academiei de Arte din București pe care nu a absolvit-o, alegând să urmeze cursuri de animație la Moscova. În 1949, după ilustrații și caricaturi în presă, ia naștere „Punguța cu doi bani“, primul film de desene animate, creat împreună cu tatăl său și cu regizorul Matty Aslan. Îmi aduc aminte și acum diminețile de sâmbătă, când eram mică și stăteam cu ochii lipiți de televizor, urmărind filmulețele animate cu omulețul oval ce se schimonosea amuzant. Povestea lui „Gopo“ începea în 1957 cu filmul „Scurtă istorie“, avându-l ca personaj pe omulețul schițat în câteva linii și care avea să devină celebru după câștigarea premiului Palme D’Or la Festivalul Internațional de Film de la Cannes.

O gingășie ingenioasă îi caracterizează lui Gopo toate creațiile, începând de la filmul „Fetiţa mincinoasă” sau „De-aş fi Harap-Alb” până la binecunoscutul „Maria-Mirabela”. Prospețimea și viziunea artistului sunt încă valabile, convocând și astăzi admirație pentru idee, execuție și poveste.

Citește și: Stelele de pe cerul Michelin

Începând cu 2007, în România se decernează Premiile Gopo, denumite în onoarea complexului creator, eveniment care constituie astăzi una dintre festivitățile de premiere a celor mai bune acte din cinematografia românească.§

Serialele de comedie populare ale anilor ‘90 

Friends

(1994 – 2004)

Unul dintre cele mai iubite sitcomuri americane, Friends urmărește intersecțiile și dialogurile spontante dintre cei 6 prieteni Rachel, Monica, Phoebe, Joey, Chandler și Ross, în inima New York-ului, Manhattan.

Seinfeld

(1989 – 1998)

O comedie nevrotică în care Jerry Seinfeld, devenit de acum legendar, își trăiește aventurile sale de actor de stand-up, alături de prietenii săi, fiecare cu atributele sale originale.

The Nanny

(1993 – 1999)

Amalgamul savuros de intrigi și personalitatea nonconformistă a protagonistei, au transformat-o pe Fran Fine din autoritatea amuzantă a celor trei copii ai unui văduv britanic bogat, într-una dintre cele mai cunoscute bone din lume.

Full House

(1987 – 1995)

Serialul – emblemă al copilăriei și adolescenței anilor ‘90, prezintă în cele 8 sezoane ale sale, pățaniile unui tată tânăr care îi cere ajutorul cumnatului său pentru a-l ajuta în creșterea fiicelor sale.

Saved by the Bell

(1989 – 1992)

Unul dintre show-urile alături de care au crescut mulți tineri, prezintă într-un scenariu comic,  tipologiile adolescenților sfârșitului de deceniu cu toate preocupările, tipologiile și glumele lor.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii