Notice: Metoda constructor apelată pentru WP_Widget în Zoninator_ZonePosts_Widget este învechită de la versiunea 4.3.0! Folosește în schimb
__construct()
. in /home/stagingforbes/public_html/wp-includes/functions.php on line 3948
 TOP COOL 100: 54-81 - Forbes.ro
Cautare, Contributor

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo


Notice: Trying to get property of non-object in /home/stagingforbes/public_html/wp-content/themes/forbes.ro/single.php on line 61

Notice: Trying to get property of non-object in /home/stagingforbes/public_html/wp-content/themes/forbes.ro/single.php on line 61
|
|

TOP COOL 100: 54-81

54. Spotify

Domeniu: Aplicație

Anul înființării: 2006

Țara: Suedia

spotify shutter

Spotify este un serviciu de muzică, podcast și video streaming în care poți să asculți în general muzică. Este un serviciu disponibil în cea mai mare parte a Europei, în America și Austrialia, Noua Zeelandă și câteva zone din Asia. Cei care folosesc serviciul au acces la circa 20 de milioane de melodii, acest număr mărindu-se de la o zi la alta. În iunie 2016, Spotify avea 100 de milioane de utilizatori activi lunar, la nivel mondial, și 40 de milioane de utilizatori care plătesc serviciul. Muzica se poate căuta în funcție de artist, album, gen și casă de producție. Spotify și serviciile de streaming de muzică în general sunt criticate de industria muzicală pentru că și-ar produce veniturile într-un mod incorect, pe măsură ce descărcările de conținut sunt în creștere și nimeni nu mai cumpără albume. Spotify plătește artiștii pe care îi are în lista de streaming în funcție de cota de piață, adică de câte ori a fost descărcat albumul, raportat la numărul total de descărcări din serviciul de streaming. 

55.  Tudor Chirilă

Domeniu: Personalitate publică

Anul Nașterii: 1974

Țara: România

Actor, muzician, compozitor și producător. Sunt câteva dintre „meseriile“ pe care Tudor Chirilă le poate trece rapid în CV. Ar putea adăuga și blogger, dar și scriitor, prima lui carte – „Exerciții de echilibru“ – fiind tipărită în 2012, la Polirom. Tudor Chirilă s-a născut în București, pe 28 mai 1974, și este fiul gazetarului sportiv Ioan Chirilă și al actriței și regizoarei Iarina Demian. A absolvit clasa profesorului Florin Zamfirescu la Academia de Teatru și Film (UNATC), București, secția Actorie, în anul 1996, și a debutat în 1994 cu un rol de figurație în, „Nobody’s children“, peliculă regizată de David Wheatley. Chirilă este cunoscut mai ales ca fost solist al formației Vama Veche, iar după destrămarea trupei, ca fondator și, bineînțeles, solist al trupei Vama. De asemenea, din 2014, Chirilă este antrenor la Vocea României, alături de Loredana Groza, Smiley și Marius Moga. 

56.Sibiu

Domeniu: Localități

Anul atestării: 1191

Țara: România

sibiu_shutterstock_137539022.jpg

Cunoscut și sub denumirea de Hermannstadt, prima atestare istorică a acestui oraș a fost făcută în 1191 de către Papa Celestin al-III-lea. Sibiul a înflorit și prosperat economic, iar între secolele XV și XVIII a devenit cea mai puternică cetate a Transilvaniei. În a doua jumătate a secolului XIV, Sibiul obține calitatea de civitas. La momentul aderării României la Uniunea Europeană, Sibiul a obținut titlul de Capitală Culturală Europeană (în 2007), titulatură pe care a împărțit-o cu Luxemburg.  În acel an, Sibiul a beneficiat de 50 de milioane de euro de la bugetul de stat pentru lucrări de reabilitare și mai multe investiții în oraș. În 2014, orașul Sibiu a dat și președintele României – pe Klaus Iohannis. 

 

57. Agent Green

Domeniu: ONG

Anul înființării: 2009

Țara: România

Agent Green este un ONG care se ocupă de problemele de mediu. Campaniile acestui ONG au la bază „investigații sofisticate care să ofere autorităților responsabile dovezile necesare pentru a aplica și respecta legislația de mediu sau pentru a iniția procese în vederea îmbunătățirii legislației” și se adresează corporațiilor sau multinaționalelor care prin acțiunile lor fac rău mediului înconjurător. Printre finanțatorii ONG-ului se numără Fundația pentru Parteneriat, Grassroots sau GEKKO. Agent Green a derulat mai multe campanii, iar printre succesele înregistrate de aceștia s-a numărat cel din decembrie 2009, când Ministerul Mediului a hotărât ca pungile oxo-degradabile să fie taxate, dar și cel prin care Ministerul Mediului a interzis culturile de porumb modificate genetic, ultima reușită fiind cea din 2015 când HolzIndustrie Schweighofer s-a angajat să nu mai taie copaci din Parcul Național Retezat, în urma dovezilor pe care le-a adus ONG-ul.

 

58. Ion Țiriac

Domeniu: Om de afaceri

Anul nașterii: 1939

Țara: România

Banca Ion Țiriac a fost înființată în anul 1991.

Este unul dintre cei mai cunoscuți oameni de afaceri români, primul care a intrat în ediția americană din 2007 a miliardarilor lumii, realizat de revista Forbes. În cea mai recentă ediție a  topului Forbes 500 editat de Forbes România, averea lui Țiriac era estimată la 5,4 miliarde de lei, comparabil cu nivelul din anul 2014. Cele mai recente investiții ale lui Țiriac vor fi în benzinării, iar planul cuprinde 200 de unități, care îi vor purta numele. În 1970, a câștigat împreună cu Ilie Năstase turneul de tenis de la Roland Garros. Din anul 1996, Țiriac deține licența pentru turneul de tenis BCR Open România. Printre ultimele achiziții se numără, în cadrul uneia dintre firmele din holding-ul Țiriac, proiectul de birouri Buzești Center de lângă Piața Victoriei, pachetele de acțiuni fiind cumpărate de la oamenii de afaceri Khalil Abi Chahine și Dumitru Creștin.

 

59. Simona Halep

Domeniu: Sport

Anul nașterii: 1991

Țara: România

7. Simona Halep - 6,8 milioane de dolari

Simona Halep s-a născut pe 27 septembrie 1991, la Constanța, într-o familie de aromâni. Ea s-a remarcat în tenis, în 2010, când a urcat de pe locul 210 pe locul 81 în clasamentul WTA. În anii următori a continuat ascensiunea. A devenit una dintre cele mai importante jucătoare de tenis din lume în 2013, după ce a ajuns pe locul 11 WTA. În anul 2014, ea a intrat între primele zece jucătoare ale lumii, iar de atunci se menține între acestea. Cea mai înaltă poziție ocupată în clasamentul WTA a fost locul 2, în august 2014, iar în prezent se află pe poziția 4. Dar visul ei nu este să devină numărul 1, ci să câștige unul dintre cele patru grand slam-uri. Cele mai mari șanse le-a avut la French Open-ul din 2014, când a fost finalistă. Turneul de la Paris este preferatul ei. Până acum Simona a câștigat 14 turnee.

 

60. Waze

Domeniu: Tehnologie

Anul înființării: 2008

Țara: Israel

60. waze shutterstock_392845684

Waze este o aplicație de navigație și trafic, cu cea mai mare comunitate din lume și este disponibilă pe telefoanele inteligente și pe tablete. A fost creată în 2008 în Israel, iar din 2012, giganții Facebook, Google și alții au început să fie interesați de companie. În 2013, cei de la Google plăteau 1,15 miliarde de dolari pentru a cumpăra Waze. În cadrul Waze, utilizatorii aplicației primesc cea mai bună rută pentru drumurile pe care le fac zilnic, datorită comunității locale formate. Waze este, de asemenea, casa unei comunități active de editori online, care se asigură că datele din zonele lor sunt cât mai actuale. Chiar dacă deja se bucură de o popularitate crescută, notorietatea Waze va crește și mai mult în următoarea perioadă, pentru că Google se pregătește să preinstaleze aplicația pe telefoanele ce folosesc Android.

61.ADIDAS

Domeniul: Fashion

Anul înființării: 1949

Țara: Germania

adidas shutter

Pentru cel mai mare eveniment fotbalistic al acestui an, Campionatul Europen din Franța, firma de echipament sportiv Adidas a creat o minge specială, intitulată „Beau Jeu“. Dar specialiștii de la Adidas nu s-au mulțumit cu atât. Ei au realizat un nou model, „Farcas“, utilizat pentru meciurile din etapele superioare ale competiții (începând cu optimi). A fost pentru prima dată în istoria unui campionat de fotbal când au fost folosite două mingi oficiale. Implicarea Adidas în fotbalul internațional este foarte puternică. La începutul acestui an, Adidas și Real Madrid au semnat un contract-record de 1,4 miliarde de euro pentru 10 ani. Adidas mai are contracte cu echipele Manchester United, Bayern München, Chelsea, Juventus și Milan. Compania Adidas a fost înființată în 1949 de Adolf  Dassler, după dizolvarea firmei Gebrüder Dassler Schuhfabrik, pe care o deținea împreună cu fratele său, Rudolph.

 

62. APEROL

Domeniul: Băuturi alcoolice

Anul înființării: 1919

Țara: Italia

aperol bottle-pic

Brandul Aperol, un aperitiv cu o concentrație slabă de alcool, este deținut de firma italiană Campari. Aperol a fost preparat pentru prima dată de un producător din Padova (Italia), la începutul secolului al XX-lea, ca o băutură tonică ce se adresează în special bărbaților. Dar Aperol s-a bucurat de succes în Europa după Al Doilea Război Mondial. Reţeta Aperol a rămas neschimbată de mai bine de un secol, printre ingredientele de bază numărându-se portocala, rubarba sau genţiana. În prima parte a acestui an, Campari, al şaselea producător mondial de băuturi spirtoase, a anunțat semnarea unui acord pentru preluarea producătorului francez de lichior Grand Marnier. Tranzacția a fost estimată la 680 milioane de euro. În afară de Aperol, compania Campari mai deține brandurile Campari (aperitiv), Glen Grant şi Wild Turkey (whisky), Skyy (votcă) și Appleton (rom).

 

63.LAURA CODRUȚA KÖVESI

Domeniul: Justiție

Anul nașterii: 1973

Țara: România

Procuror șef al Direcției Națională Anticorupție
Procuror șef al Direcției Națională Anticorupție

Ca orice personalitate publică din România, Laura Codruța Kövesi, procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție, generează simpatii și resentimente. Simpatiile sunt legate de lupta anticorupție pe care o conduce șefa DNA de mai bine de patru ani. Resentimentele și contestațiile provin din partea grupurilor de interese ai căror membrii au fost deranjați de activitatea procurorilor. Oricum, Laura Codruța Kövesi a devenit un brand care este asociat cu dorința românilor de dreptate și onestitate în societate. Recent, Laura Codruța Kövesi a fost distinsă cu titlul de Comandor al Ordinului Steaua Polară de către regele Suediei pentru „lupta susţinută şi curajoasă împotriva corupţiei din România”. Medalia i-a fost acordată în cadrul unei ceremonii de către ambasadorul Suediei la București. De asemenea, Laura Codruța Kövesi ocupă locul 2 în „Top 50 cele mai influente femei din România”, realizat de „Forbes România”, ediția 2016.

 

64. FACEBOOK

Domeniu: Tehnologie

Anul înființării: 2004

Țara:SUA

Facebook se află pe locul 5, cu o valoare de 52,6 mld. dolari.

Facebook, cea mai populară rețea de socializare pe internet, creată de Mark Zuckerberg și câțiva colegi ai săi de la Universitatea Harvard, în anul 2004, a raportat venituri de 6,44 miliarde de dolari în al doilea trimestru al acestui an, în creştere cu 59% comparativ cu aceeaşi perioada a anului trecut. Veniturile din publicitate au atins 6,24 miliarde de dolari, mai mari cu 63%, și reprezintă 97% din veniturile totale ale companiei. Profiturile nete au crescut până la 2,06 miliarde de dolari, în timp ce numărul de utilizatori în fiecare lună s-a majorat cu 15% până la 1,71 miliarde. Oficialii Facebook au declarat că media utilizatorilor pe zi a ajuns la 1,13 miliarde, cu 17% mai mulţi comparativ cu un an în urmă. Mark Zuckerberg (32 de ani) ocupă locul 4 în topul „Forbes” la nivel mondial, cu o avere estimată la 51,6 miliarde de dolari.   

 

65. ZEN SUSHI

Domeniul: Servicii 

Anul înființării: 2012 

Țara: România

Rețeaua de restaurante Zen Sushi, cu mâncare specifică japoneză, operează trei unități în București: Dorobanți, Victoria și în incinta hotelului Sarroglia. Meniul restaurantelor cuprinde varietăți de sushi, de la cunoscutele role Maki până la sofisticatele Sashimi, pregătite din pește crud. De asemenea, Zen Sushi și-a cucerit rapid clienții bucureșteni cu mâncăruri din carne de pui și vită, gătite în mod tradițional japonez. În 2015, la trei ani de la lansare, firma Zen Sushi SRL, care deține restaurantele cu același nume, a avut o cifră de afaceri de 2,36 milioane de lei și a raportat un profit de 98.000 lei. Cifra de afaceri s-a dublat față de anul precedent. La finele anului trecut, firma avea datorii de 991.000 lei și creanțe în valoare de 18.000 lei.

 

66. CRUCEA ROȘIE

Domeniu: Sănătate

Anul înființării: 1863

Țara: Elveția

66. crucea rosie shutterstock_171242162

Misiunea organizației Crucea Roșie este de a proteja viața și sănătatea oamenilor, fără discriminare de naționalitate, rasă, religie sau clase sociale. Crucea Roșie nu este o organizație în înțelesul clasic al termenului, ci este formată din mai multe entități în diferite țări. În acest an, Crucea Roșie Română a împlinit 140 de ani de la înființare. Cu acest prilej, a fost dezvelită o placă aniversară la sediul Crucii Roșii Române din București, în prezența Alteței Sale Regale Principesa Moștenitoare Margareta a României, președintele Crucea Roșie Română, a domnului Ioan Silviu Lefter, director general Crucea Roșie Română, a președinților și directorilor de filiale ale organizației precum și a voluntarilor și angajaților. În 2015, Crucea Roșie Română a ajutat peste 100.000 de familii și persoane singure cu alimente de bază și a asigurat peste 60 de intervenții în situații de urgență.

 

67. SIGHETUL MARMAȚIEI

Domeniul: Localități 

Anul Atestării: 1326 

Țara: România

 

Sighetul Marmației, oraș atestat documentar în anul 1326, este al doilea centru urban al județului Maramureș, după Baia Mare (reședința județului). Municipiul are o populație de 35.347 de locuitori, conform Recensământului Populației din 2011, în scădere cu 6.000 față de cercetarea precedentă din 2002. Ultimul recensământ relevă faptul că peste 90% dintre locuinţele din Sighetul Marmației au alimentare cu apă şi canalizare, cu mult peste media din România. Printre obiectivele istorice și turistice ale orașului se numără și Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenţei, un muzeu care prezintă mărturii dureroase ale ororilor comise de către comunişti, atât în fosta închisoare din oraș, cât și din întreaga țară. În cadrul Memorialului se află și câteva lucrări de artă care simbolizează suferinţele şi speranţele de libertate ale deţinuţilor din perioada comunistă. Cea mai cunoscută operă de artă este „Cortegiul Sacrificaţilor”, formată din 18 statui de bronz.

 

68. ZĂGANU

Domeniul: Bere

Anul înființării: 2013

Țara: România

68. Zaganu

Afacerea berii Zăganu a fost lansată de doi tineri antreprenori, Alexandru Geamănu și Laurențiu Bănescu, în 2013. Ei au deschis microberăria Zăganu, în satul Mâneciu – Ungureni (județul Prahova), situat la poalele Vârfului Zăganu (Carpații Orientali). Microberăria produce berea Zăganu, o bere artizanală, nepasteurizată, îmbuteliată și etichetată manual. Berea Zăganu este îmbuteliată doar la cerere, în funcție de comenzile primite de la barurile, bistrourile și magazine care au decis să comercializeze acest brand. Fabrica de Bere Bună SRL, societatea care deține microberăria și brandul Zăganu, a avut în 2015 o cifră de afaceri de 2,04 milioane lei și un profit net de 227.000 lei. Cifra de afaceri este mai mare cu 189% decât în anul precedent. La finele anului trecut, datoriile firmei s-au ridicat la 1,08 milioane lei, în timp ce creanțele erau de 350.000 lei. În octombrie 2015, au fost lansate două beri noi, speciale: Zăganu India Pale Ale și Zăganu Roșie (Red Ale). 

 

69. ROM

Domeniu: FMCG

Anul înființării:1964

Țara: România

Batonul de ciocolată ROM este parte a istoriei românilor din ultimii 50 de ani. În același timp, este cea mai populară ciocolată de pe piața românească. În prezent, brandul ROM este deținut de producătorul de dulciuri Kandia Dulce. În afară de ROM, Kandia Dulce are în portofoliu brandurile Măgura, Făgăraș, Primola, Silvana (dropsuri) și Kandia (ciocolată). În 2015, societatea Kandia Dulce a avut o cifră de afaceri de 169,8 milioane de lei și a raportat pierderi de 2,14 milioane de lei. Dar ROM nu reprezintă în prezent doar brandul unui baton de ciocolată. Sub umbrela brandului ROM sunt produse înghețată, biscuiți, caramele și prăjitură glazurată. Campaniile de promovare ale brandului ROM au câștigat numeroase premii interne și internaționale, cele mai importante fiind obținute la festivalul de publicitate de la Cannes.

70. LET’S DO IT, ROMANIA!

Domeniu: Organizație socială

Anul înființării: 2009

Țara: România

„Let’s do it, România!“ este o mișcare socială care, în cei șapte ani de la înființare, a atras peste 1,1 milioane de voluntari. Obiectivul acestei mișcări este ca România să devină o țară fără deșeuri. De asemenea, se urmărește promovarea pasiunii și respectului față de natură. Totul a pornit în 2009, când un grup de voluntari şi-au propus să curețe România într-o singură zi. România a fost cea de-a patra ţară din comunitatea internațională „Let’s Do It, World!“ în care s-a organizat o astfel de acţiune. În perioada 2010-2015, voluntarii români au reuşit să strângă peste 2,2 milioane de saci cu deşeuri, reprezentând 22.500 de tone.

 

71. RADIO GUERRILLA

Domeniul: Radio

Anul înființării: 2004

Țara: România

 Radio Guerrilla a fost lansat pe 29 noiembrie 2004 de fostul grup de presă Realitatea – Cațavencu. Licența radio a fost obținută de la CNA de compania Realitatea Media. Peste aproape nouă ani, pe 19 septembrie 2013, Consiliul Audiovizualului a retras licențele Guerrilla pentru că Realitatea Media, firmă aflată în insolvență, a intenționat să vândă la licitație licențele radio. CNA a considerat că vânzarea la licitaţie a licenţelor audiovizuale ale Radio Guerrilla este o acțiune ilegală. În consecință, programele radioului sunt difuzate în prezent pe internet. Ultimul sondaj de audiență radio, realizat de IMAS și GfK România în perioada 29 aprilie – 18 august 2013, arată că Radio Guerrilla avea o medie de 70.000 de ascultători pe zi în București.

La sfârșitul anului 2004, se lansa Radio Guerrilla, un proiect al grupului Realitatea – Cațavencu. Programele au câștigat rapid un public fidel, într-o piață radio dominată de manierisme și rutină. Dar rețeaua își pierde licența din cauza prăbușirii grupului de presă abandonat de Sorin Ovidiu Vîntu. După proceduri complicate la CNA, Radio Guerrilla reușește să câștige la concurs 8 licențe în diferite orașe din țară, printre care și București. În luna mai a acestui an, Radio Guerrilla și-a reluat emisia în București, cea mai competitivă piață radio din țară. Potrivit ultimului sondaj de audiență radio (25 aprilie – 14 august 2016), Radio Guerrilla a avut o medie de 36.400 de ascultători pe zi. De asemenea, Guerrilla a aderat la monitorizările de publicitate BRAT din luna iulie, având un volum de publicitate în perioada iulie – octombrie de 1,67 milioane euro (rate card).

 

72. SULINA

Domeniu: Localități

Anul Atestării: 950

Țara:România

Sulina este o străveche așezare din Dobrogea, cu o populație de 3.600 de locuitori, reprezentând „poarta” Deltei Dunării. Acesul în oraș se face numai pe apă, fie pe Dunăre, fie pe Marea Neagră. Este un oraș pitoresc și o destinație de atracție pentru turiștii în căutare de liniște și aer curat. Începând cu 2011, plaja de la Sulina se bucură de o certificare internaţională, odată cu primirea premiului „Quality Coast Award” – categoria „Aur”. Un obiectiv turistic al Sulinei este Farul, care datează din 1802, și care este amenajat în muzeu. Portul Sulina furnizează servicii de transport de călători și de marfă în zona Deltei Dunării. Portul are un cheu cu o lungime de 5.940 de metri și are patru dane. Portul nu operează cantități mari de marfă. Sulina este cel mai estic oraș al României și, implicit, al Uniunii Europene. De Sulina se leagă numele scriitorului Jean Bart și al academicianului George Georgescu (dirijor).

 

73. SINAIA

Domeniu: Localități

Anul atestării:1690

Țara:România

sulina shutter

Sinaia, oraș cu o populație de 10.400 de locuitori, se numără printre atracțiile turistice ale României. Aici, Carol I a ales să stabilească reședința Casei Regale a României, construind Castelul Peleș. În Sinaia se află unsprezece monumente istorice de arhitectură de interes național. Printre acestea se numără: ansamblul Castelul Peleș, Gara Sinaia, Hotelul Furnica, Mănăstirea Sinaia, Cazinoul Sinaia și Vila Take Ionescu. Sinaia este unul dintre cele mai frecventate locuri pentru iubitorii sporturilor de iarnă, având trei pârtii de schii (Valea Dorului, Valea Soarelui și Carp) și patru trasee de schi. Principala activitate economică în Sinaia este turismul. Dar există și activitate industrială, reprezentată de Întreprinderea de Mecanică Fină – MEFIN și fabrica de preparate din carne SALSI, aparținând companiei Angst.

 

74. EASY JET

Domeniu:Transport

Anul înființării: 1995

Țara:Marea Britanie

 

shutterstock_204459529Easy Jet este una dintre cele mai mari companii aeriene low-cost din Europa, cu zboruri interne și internaționale pe mai mult de 300 de rute, legând 134 de orașe europene. În 2015, Easy Jet a înregistrat venituri de 4,6 miliarde de lire sterline și un profit net de 548 milioane de lire sterline. La începutul anului 2015, compania Easy Jet a decis să-și retagă operațiunile din România, pentru că nu erau profitabile. În fapt, concurența mare pe ruta București – Londra, operată de companiile low-cost Wizz Air și Blue Air, precum și a celor doi operatori de linie, Tarom și BritishAirways, a condus la acea retrage. Dar Easy Jet nu se află la prima retragere din România. A intrat în țară în 2007, cu zboruri spre Milano, Madrid și Londra, dar a sistat toate aceste zboruri în 2012. Aceea a fost prima retragere a companiei. A revenit în octombrie 2013, cu zborurile București-Londra, la care a renunțat pentru a doua oară nu mai, după un an.

75.National Geographic

Domeniu: Media

Anul înființării: 1997

Țara: SUA

National Geographic

Conducerea companiei 21st Century Fox, care deține canalul de documentare National Geographic, a anunțat, recent, procesul de rebranding al televiziunii. Printre elementele de noutate se numără renunțarea la „Channel“. De acum înainte, televiziunea se va numi National Geographic. În România, National Geographic distribuie televiziunile National Geographic, Nat Geo Wild și Nat Geo People, licențiate în Marea Britanie, prin compania Pronetis SRL, și vinde publicitate pe televiziune prin Discovery România. De asemenea, revista „National Geographic” (www.natgeo.ro) este publicată prin licența operată de publisherul Burda România. În octombrie a.c., televiziunea National Geographic a avut o audiență medie de doar 11.000 de telespectatori pe minut la nivel național (toată ziua) și de 8.000 de persoane pe minut la nivel urban. Ocupă locul 37 în topul general de audiență la nivel național din 59 de posturi TV monitorizate în România.

 

76. KINDLE

Domeniul: Tehnologie

Anul înființării: 2007

Țara: SUA

31. Kindle

Kindle este un ebook reader produs de către compania Amazon. Dispozitivele Amazon Kindle permit utilizatorilor să navigheze, să cumpere, să descarce și să citească ziare, cărți, reviste, informații pe suporturi digitale prin intermediul rețelelor wireless. Kindle este cel mai popular e-reader, fiind vândut la începutul producției în peste 8 milioane de unități, însumând toate versiunile de Kindle. Jeff Bezos, fondatorul și CEO Amazon a inițiat acest proiect în anul 2004. În aprilie a.c., gigantul Amazon a lansat a opta generație de carte electronică (ebook reader), Kindle Oasis, dispozitivul având o greutate de 130 de grame, cu 20% mai ușor decât celelalte Kindle, și o grosime de 3,4 milimetri. În același timp, Amazon, care găzduiește milioane de titluri de cărți online, a deschis la începutul acestui an o rețea clasică de librării în S.U.A. pentru a concura librăriile tradiționale.

 

77. SMURD

Domeniul: Sănătate

Anul înființării: 1991

Țara: România

30. SMURD

Serviciul Mobil de Urgență Reanimare și Descarcerare (SMURD) este un serviciu public integrat, fără personalitate juridică, care funcţionează în organigrama Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. A fost înființat în 1991 de medicul român de origine palestiniană Raed Arafat. În toamna acestui an, SMURD a derulat campania „Fii pregătit“, acțiune desfășurată sub forma unei caravane care a urmărit instruirea populației pentru a face față situațiilor de urgență. Ideea caravanei a fost de a înființa un centru mobil cu care voluntarii SMURD să se deplaseze în localități, mai ales în zonele rurale, pentru a oferi populației pregătire în primul ajutor, în cazul unor evenimente de urgență. Aproape 8.000 de oameni din țară au fost informați prin această caravană, un proiect inițiat de Fundația pentru SMURD și sprijinit de Fundația Vodafone România.

78. ROȘIA MONTANĂ

Domeniul: Localității

Anul atestării: 131

Țara: România

rosia montana

Roșia Montană este un sat din județul Alba, cunoscut înainte de cucerirea Daciei de către romani. Este una din cele mai vechi localități cu tradiție în exploatarea metalelor prețioase din Europa. Localitate este cunoscută și sub numele de Alburnus Maior. În ruinele fostei cetăți, au fost descoperite galerii miniere, unelte, locuințe și morminte. În prezent, așezarea are în jur de 3.300 de locuitori. Pe raza comunei se află două situri geologice, declarate monumente ale naturii: Piatra Corbului și Piatra Despicată. La începutul acestui an, patrimoniul din Roșia Montană a fost inclus de statului român pe Lista Indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial UNESCO. Decizia a fost luată după șase ani de la solicitarea înaintată de societatea civilă către Ministerul Culturii și Ministerul Mediului. Roșia Montană a devenit foarte cunoscută după ce compania Roșia Montană Gold Corporation a obținut licența de concesiune pentru exploatarea minereurilor de aur și argint din perimetrul localității. Acest lucru a stârnit reacții de protest ale societății civile din România și a mai multor instituții, printre care și Academia Română.

 

79. Uniunea Salvați Bucureștiul

Domeniul: Politică

Anul înființării: 2015

Țara: Românianicusor dan

Uniunea Salvați Bucureștiul (USB) a pornit ca o mișcare civică creată de un grup de activiști în frunte cu Nicușor Dan. El a candidat independent, în 2012, la funcția de primar al Bucureștiului, sprijinit de câteva sute de persoane. A fost votat de 67.000 de bucureșteni. Peste patru ani, asociația s-a transformat în partid politic și a participat la alegerile locale, obținând un scor general foarte bun pentru o formațiune politică abia înființată. USB a realizat în București un scor de 25%, obținând al doilea loc în preferințele bucureștenilor. Încurajați de acest rezultat, liderii USB au decis fuzionarea cu Uniunea pentru Codlea și Uniunea Salvați România, noul partid purtând numele de Uniunea Salvați România (USR). Partidul condus de Nicușor Dan și-a înscris candidații în toate județele la alegerile parlamentare din decembrie 2016. 

 

80. I.D. SARRIERI

Domeniul: Fashion

Anul înființării: 1992

Țara: România

Antreprenoarea Iulia Dobrin a înființat la începutul anilor ’90 un magazin multi-brand de lenjerie intimă de lux, care și-a câștigat rapid notorietatea. În fond, Iulia Dobrin este creatoarea brandului I.D.Sarrieri, care s-a impus la nivel internațional, ajungând să fie inclus în ediția americană a revistei „Forbes”, în topul celor mai importante branduri de lenjerie de lux. I.D. Sarrieri este printre primele branduri de lenjerie de lux care a utilizat dantela Chantilly, produsă de peste 100 de ani în Franța. Creațiile I.D. Sarrieri sunt prezente în peste 35 de țări din lume. Succesul creațiilor I.D. Sarrieri este confirmat și de interesul presei internaționale care a relatat și a prezentat povestea acestui brand în cele mai importante reviste de specialitate.

81. HBO

Domeniul: Televiziune

Anul înființării: 1965

Țara: SUA

HBO.jpg

HBO (Home Box Office), televiziune de filme și seriale cu difuzare prin cablu, deținută de compania Time Inc., a intrat pe piața din România în 1998. În prezent, compania operează canalele HBO, HBO 2, HBO 3, Cinemax, Cinemax 2 și platforma online HBO.GO. În ultimii ani, HBO și-a mărit interesul pentru producțiile românești de filme și seriale, atât prin finanțare, cât și prin campanii de promovare. Cea mai recentă producție marca HBO este serialul „Valea mută”, cu o distribuție de actori români, în regia lui Marian Crișan. Interesul HBO pentru cinematografia locală a stârnit o emulație în rândul cineaștilor români. În 2015, HBO România SRL a avut o cifră de afaceri de 20,7 milioane de euro în creștere cu 223% față de anul precedent. Compania a raport un profit net de 806.000 euro, mai mare cu 20,1%, față de 2014. HBO se numără printre cele mai puternice branduri de pe piața românească de televiziune.

 

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii