Notice: Metoda constructor apelată pentru WP_Widget în Zoninator_ZonePosts_Widget este învechită de la versiunea 4.3.0! Folosește în schimb
__construct()
. in /home/stagingforbes/public_html/wp-includes/functions.php on line 3948
 Ne-am trăit traiul, ne-am mâncat mălaiul - Forbes.ro
Cautare, Contributor

Opinii |
|

Ne-am trăit traiul, ne-am mâncat mălaiul

Cu câteva zeci de ani în urmă, viitorul părea ceva mai degrabă îndepărtat, ce trebuia pregătit cu grijă și despre care era indicat să ai planuri și strategii. În lumea de acum nici nu apucăm să ne gândim bine la viitor și să procesăm ce se întâmplă, că și devine trecut.
editorial iuliana stan_ok

Unii oameni vor să schimbe Constituția ca să definească mai bine ideea de familie, ca să fie bine de tot și foarte clar operaționalizat conceptul.  Alții dezvoltă algoritmi uluitori de inteligență artficială pentru a replica omul cu totul, nu doar capacitățile lui productive sau fizice, ci și pe cele estetice sau psihice. În această logică probabil că peste puțin timp va fi nevoie și de precizarea că familia este formată din oameni naturali, sau cine știe cum vom ajunge să ne numim. Mi-e frică de lumea în care nu ne vom mai deosebi unii de alții sau, mai rău, de lumea în care oamenii naturali vor fi mai răi decât cei artificiali.

Cochetez cu ideea de a-mi cumpăra în câțiva ani mașină electrică și mi-e groază că, mai repede decât evoluează dorința mea, probabil că soluția adecvată vremurilor va fi mașina fară șofer. Mă trec fiori reci de groază gândindu-mă că mașina mea fără șofer, plătită de mine din bani munciți de mine, va alege să vireze la drepta și să intre cu mine într-un pom, în loc să meargă pe traiectoria stabilită, doar ca să salveze mai multe vieți pentru că un programator pasionat de etică a decis că este mai eficient să avem o singură dramă, nu mai multe, în caz de situații nefericite. Mi-e frică de mașina fără șofer, a mea sau a altcuiva, dar mă mobilizez să încep să gândesc de pe acum hiperresponsabil, altruist în exces.

Acum douăzeci de ani aveam cu toții fobie de cip-uri și de biometrie, acum suntem care mai de care mai dornici să o găzduim pe Alexa în casele noastre ca să ne facă traiul mai eficient. Nu doar că nu mai suntem împotrivă, dar am găsit varianta digerabilă prin care suntem monitorizați și ne și place. Mi-e frică de lipsa de intimitate, dar Alexa nu mi se pare în plus. Noi am migrat către alte orașe sau țări, copiii noștri vor explora planete. Acum nu avem concept pentru a defini călatoritul de plăcere în spațiul cosmic, dar este o chestiune de foarte puțin timp până când subiectul va deveni monden. Foarte multe cuvinte actuale, cu greutate, au de trecut testul greu al trăiniciei: familie, acasă, intimitate, siguranță, secret, călătorie. Ce vor deveni ele? Dinozaurii au murit, trăiască dinozaurii! Suntem dinozauri. Atunci când vom afla că nu mai suntem adecvați cu vremurile, deja nu vom mai putea face nimic. Progresul tehnologic evoluează mai repede decât suntem noi pregătiți și echipați biologic să digerăm deocamdată. Dacă în trecut filosofia, etica sau moralitatea erau științe doar pentru elite, acum devin discipline igienice, vor deveni precum matematica elementară și citirea. Aproape că aș paria că moralitatea va fi mai importantă decât tabla înmulțirii. Pe lângă întrebările actuale ale adolescenților, la ce îmi trebuie istoria/matematica/geografia/limba română etc, părinții viitorului ar trebui să înceapă să pregătească și răspunsul la întrebarea „la ce îmi trebuie filosofia sau etica”? Pentru că progresul tehnologic nu este doar despre tehnologie, este halucinant de multă filosofie, moralitate și etică. Suntem forțați să ne deschidem mintea către o nouă lume care este serios inserată în viețile noastre. Pariez că moralitatea este șansa noastră de a supraviețui cu demnitate viitorului care se apropie. Ce mai este interesant în legătură cu moralitatea este că planeta întreagă va fi forțată să își definească și redefinească valorile și conceptele cu care opereză, dar nu în sensul renunțării la ele, ci în sensul aprofundării lor.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii