Notice: Metoda constructor apelată pentru WP_Widget în Zoninator_ZonePosts_Widget este învechită de la versiunea 4.3.0! Folosește în schimb
__construct()
. in /home/stagingforbes/public_html/wp-includes/functions.php on line 3948
 Afacerile agențiilor de media au crescut cu circa 25,5% în 2015 - Forbes.ro
Cautare, Contributor

Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.

Media şi entertainment |
|

Afacerile agențiilor de media au crescut cu circa 25,5% în 2015

Anul 2015 a fost foarte bun pentru afacerile marilor agenții de media din România. Businessul a crescut cu două puncte procentuale pentru fiecare agenție, pe fondul amendării restricțiilor impuse de așa-numita „Ordonanța Voiculescu” și după ce o parte din agenții și-au plătit amenzile aplicate de Consiliul Concurenței.
media

Cele 17 agenții de media monitorizate de „Forbes România” au avut în 2015 o cifră cumulată de afaceri de 164,17 milioane de euro, conform datelor de la Ministerul Finanțelor Publice (calculate la cursul mediu BNR de 4,44 lei/euro). Cifra de afaceri este mai mare 25,5% față de cea din anul precedent.

În monitorizarea „Forbes România” nu au fost incluse agențiile Starcom Mediavest Group și Opti Media care fac parte din Publicis Groupe România, grup care operează prin două entități juridice: Lion Communication Services SA și Publicis Groupe Media Bucharest SA. Cele două agenții de media raportează cumulat cu alte firme ale grupului Publicis România.

În aceste condiții, cifra de afaceri ale agențiilor de media din România depășește cu siguranță 190 de milioane de euro și creșterea procentuală față de 2014 este de peste 28%.

Profitul net raportat de piața agențiilor de media a fost în 2015 de 17,61 milioane de euro.

Această creștere spectaculoasă se explică prin faptul că „Ordonanța Voiculescu”, decizie politică adoptată în aprilie 2013 și care interzicea agențiilor de media să participe la tranzacționarea timpilor de publicitate la televiziuni, a fost amendată la început anului 2015, așa încât lucrurile au revenit la normal. Agențiile și-au reluat afacerile în numele clienților pe care îi reprezintă în fața televiziunilor, obținând comisioanele din partea clienților și rebate-urile de la televiziuni (pe factură!).

De asemenea, în 2014, 11 agenții de media și-au plătit amenzile aplicate de Consiliul Concurenței în urma unei investigații privind practici neloiale.

În fapt, piața agențiilor de media a revenit („zburdând”) la situația de dinaintea anului 2013, când a fost impusă „Ordonanța Voiculescu”.

CITEȘTE: TOPUL VÂNZĂRILOR MELE

Revenind la topul din 2015, se constată că principalele agenții de media au avut creșteri procentuale ale afacerilor de două cifre procentuale. Creșterea poate părea anormală (două cifre procentuale!), știind faptul că întreaga piață de publicitate din România abia a crescut în 2015 cu o cifră procentuală. Nu creșterea de bugete a influențat afacerile agențiilor, ci revenirea, cum aminteam mai sus, la normalitate și achitarea în 2014 a amenzilor.

Spre deosebire de anul 2014, când agenția BV McCann București a figurat pe primul loc în clasament, în 2015, poziția de lider a fost preluată de Media Investment, parte a holdingului The Group, cu o cifră de afaceri de 29,17 milioane de euro, în creștere cu 44% față de anul precedent.

Pe locul secund se plasează BV McCann București, cu afaceri de 28,1 milioane de euro și o creștere de 8,6%. Trebuie precizat faptul că în cadrul agenției funcționează divizia de media Universal McCann și divizia de creație McCann Erickson, entități care nu au personalitate juridică și raportează sub umbrela BV McCann București.

Agenția Zenith Media Communications a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri de 54,7% și a raportat la finele anului 2015 cel mai mare profit de pe piață: 892.360 euro.

Alte agenții de media care au înregistrat creșteri importante: Initiative (25%), MediaCom România (98% – cea mai mare creștere de pe piață!), Mindshare Media (62,8%), Carat România (86,3%), MediaEdge: cia (35,7%), United Media Services (23,1%), Havas Media (42,6%) și House of Media (85,8%).

Sunt creșteri procentuale care ar îmbăta de fericire orice antreprenor de pe pământ, dar, cum aminteam, aceste majorări trebuie judecate prin prisma „eliberării” de sub „jugul” Ordonanței Voiculescu. Asta se petrecere într-un an în care majoritatea companiilor de media (televiziuni și presă) a raportat pierderi…

Doar cinci agenții monitorizate de „Forbes România” au raportat pierderi la sfârșitul anului 2015.

Numărul total de angajați în cele 17 agenții de media a fost de 472.

Dacă anul 2016 se va derula fără „accidente politice”, care să perturbe piața, atunci se va vedea cu adevărat dacă afacerile acestor agenții vor crește natural, pe baza bugetelor alocate de clienți.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii