Notice: Metoda constructor apelată pentru WP_Widget în Zoninator_ZonePosts_Widget este învechită de la versiunea 4.3.0! Folosește în schimb
__construct()
. in /home/stagingforbes/public_html/wp-includes/functions.php on line 3948
 10 lucruri pe care trebuie să le știi despre Windows 10 - Forbes.ro
Cautare, Contributor

Tech |
|

10 lucruri pe care trebuie să le știi despre Windows 10

Microsoft a lansat miercuri o nouă versiune a sistemului său de operare. Iată câteva lucruri pe care ar trebui să le știi despre Windows 10:
win 10
  1. Varianta gratuită

Windows 10 este gratuit dacă deții o deja o licență pentru Windows 7 sau Windows 8.1. În acest caz ai la dispoziție un an pentru a rezerva și a face un upgrade gratuit.

Găsești aici mai multe detalii despre cum poți să îți faci rezervarea pentru upgrade

După ce ți-ai făcut rezervarea vei fi anunțat când noul sistem de operare este pregătit pentru instalarea pe dispozitivul tău. Apoi, vei putea folosi gratuit Windows 10 atâta vreme cât Microsoft oferă suport pentru acest sistem de operare (în principiu, până în 2025).

Nu pot face upgrade gratuit cei care dețin licențe pentru variantele Windows 7 Enterprise, Windows 8/8.1 Enterprise și Windows RT/RT 8.1

  1. Prețuri

Dacă nu folosești Windows sau nu ai licență pentru Windows 7 sau Windows 8.1, noua versiune a sistemului de operare costă 119 de dolari, varianta Home edition și 199 de dolari, varianta Pro edition. Desigur, mai există și opțiunea da a-ți cumpăra o licență de Windows 7 sau Windows 8.1, la un preț mai mic și de a opta apoi pentru upgrade-ul gratuit (licențe care se pot găsi la prețuri începând cu 40 și ajung până la aproximativ 100 de dolari).

  1. Spațiul necesar

Spațiu de descărcare necesar pentru noul sistem de operare este de 3 GB. Sau, mai detaliat, dispozitivul tău ar trebui să aibă minimum următoarele specificații: procesor de 1GHz și1GB RAM, spațiu de stocare de 16 GB şi un display de 1024×600 pixeli.

  1. Update-uri automate

Dacă până acum, pentru ca Windows să nu mai instaleze automat actualizările disponibile puteai să activezi “actualizarea automată”. În cazul Windows 10 (cu excepția variantelor Pro şi Enterprise), instalarea update-urilor pe care ulterior Windows le va face disponibile nu poate fi oprită. Există, totuși, un tool care îți permite să dezinstalezi update-urile pe care nu le vrei.

  1. Protecție

Noul sistem de operare se laudă cu una dintre cele mai bune protecții antivirus – Antivirusul Windows Defender. „Actualizările constante protejează sistemul de operare împotriva virușilor, malware și phishing”, susține Microsoft.

  1. Asistentul digital

Cortana, asistentul personal digital care facilitează găsirea unor informații, este dispnobil pentru început doar în Statele Unite, UK, Franța, Spania, Germania, Italia și China și vor urma apoi Japonia, Australia, Canada și India. Dar, binînțeles, cu mici modificări ale setărilor (din meniul Start – care a revenit pe Windows) ale regiunii, poți apela la Cortana.

  1. Browser

Internet Explorer nu a dispărut de tot. Motorul de căutare încă mai există și pe Windows 10, dar numai pentru varianta Enterprise. Pentru celelalte variante browser-ul pe care îl aduce Windows este Edge, care, potrivit Microsoft, permite utilizatorilor să navigheze, să citească şi să marcheze informațiile rapid, precum şi să partajeze informații pe Internet. Însă, unele publicații subliniază că mai sunt site-uri importante care nu pot fi vizualizate la o dimensiune corectă. Dar, un element interesant al Microsoft Edge este posibilitatea utilizatorilor de a lua notițe direct pe pagina de internet și de a distribui apoi conținutul.

  1. Windows Media Center

Pe noul Windows nu veți mai găsi o parte dintre accesoriile pe care le găseați pe Windows 7 sau 8. Spre exemplu Microsoft a renunțat la faimosele jocuri Spider Solitaire, Minesweeper și Hearts. Și nu va mai exista nici un suport nativ pentru floppy drive. Cu alte cuvinte nu mai exista un Windows Media Center.

  1. Aplicații

Aplicațiile Office Mobile pentru tabletele Windows 10 sunt disponibile în Windows Store. Sistemul de operare vine cu aplicații native precum Photos, Maps, Groove – noua aplicație de muzică de la Microsoft şi Movies & TV. Aplicația Microsoft Phone Companion va permite comunicarea dintre telefoanele iPhone, Android sau Windows. Lansarea aplicațiilor Office pentru desktop (Office 2016) urmează să fie programată pentru următoarea perioadă, anunță compania.

10.Varianta mobile

Nu a fost anunțată încă dată nici în ceea ce privește lansarea Windows Phone 10, dar potrivit Microsoft noua versiune a SO pentru mobile va apărea în acest an. Mai mult, compania ar putea aduce și un nou smartphone pe piață odată cu noua varinată de Windows pentru smartphone-uri, iar acesta ar putea fi Lumia 940 XL, potrivit zvonurilor din piață. Dar, cu siguranță toate dispozitivele Lumia Windows Phone 8 vor avea acces la upgread-uri gratuite.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii