Notice: Metoda constructor apelată pentru WP_Widget în Zoninator_ZonePosts_Widget este învechită de la versiunea 4.3.0! Folosește în schimb
__construct()
. in /home/stagingforbes/public_html/wp-includes/functions.php on line 3948
 Work&life balance: Sfaturile lui Levent Yuksel, vicepreședinte și general manager pentru Greater Balkans și SEE al PepsiCo, pentru tineri - Forbes.ro
Cautare, Contributor

Educaţie |
|

Work&life balance: Sfaturile lui Levent Yuksel, vicepreședinte și general manager pentru Greater Balkans și SEE al PepsiCo, pentru tineri

Cu o experiență de 20 de ani în cadrul PepsiCo, Levent Yuksel, vicepreședinte și general manager pentru Greater Balkans și SEE, le recomandă tinerilor o carte care îi poate ajuta în alegerea carierei. Spune că lui îi plac cel mai mult cărțile de istorie și leadership și că are o pasiune pentru sportul rege: fotbalul.
Levent Yuksel

Care este cartea pe care o recomandaţi oricărui tânăr la început de carieră? De ce? Ce v-a plăcut cel mai mult?
Aș recomanda cartea „Plugged In: The Generation Y Guide to Thriving at Work” scrisă de Tamara J. Erickson. Un tânăr la început de carieră face parte, cel mai probabil, din Generaţia Y (persoanele născute în perioada 1980 – 2000), care este cel mai mare grup de consumatori şi angajaţi din istorie – reprezentând mai mult de o treime din populația globului. Acest grup poate fi denumit o Generaţie deoarece este fără îndoială influent, constituind o piață imensă. Acești tineri vor da formă preferinţelor și tiparelor de cumpărare la nivel mondial decenii de acum încolo. De asemenea, ei formează  în mod clar o prezență majoră, în creștere, pe piaţa muncii. Datorită dimensiunii sale, Generaţia Y va domina piaţa muncii în următorii patruzeci de ani și va fi o prezență semnificativă cel puţin în următorii șaizeci, ceea ce îi va oferi o oportunitate importantă de a influenţa relația dintre angajați și angajatori.

Cheia pentru a găsi jobul pe care să îl iubești este să descoperi ce contează cel mai mult pentru tine şi ce experiențe te  încântă cel mai mult. De asemenea, înțelegerea pasiunilor din viața de zi cu zi poate constitui o bază utilă pentru dezvoltarea profesională.

Cartea Tamarei J. Erickson oferă gânduri utile asupra modului în care tinerii pot găsi un mediu pe care, în primul rând, să îl iubească suficient de mult încât să își dorească să investească timp și energie în aceste activități.

Care este cea mai recentă carte citită?
Când am timp, citesc, în general, cărți de istorie și leadership. Istorie, pentru că avem multe de învățat de la trecutul nostru pentru a construi un viitor mai bun pentru generațiile următoare și un mediu de pace și prosperitate. Citesc cărti de leadership deoarece cred că pot fi un lider mai bun nu numai concentrându-mă pe sarcini pentru a livra rezultate, ci și înțelegând oportunitățile de a-i ghida pe ceilalți, de a construi și câștiga încrederea altora, cucerindu-le inimile și mintea, astfel încât să fim uniți pentru a ne îndeplini misiunea. Să pot să împărtășesc din cunoștințele și experiența mea și să contribui la dezvoltarea celorlalți care le pot duce la niveluri mai înalte, mai bune și mai puternice.

Cartea pe care am citit-o cel mai recent este „No Fear of Failure” de Gary Burnison. Aceasta include conversații sincere cu câțiva dintre liderii mondiali de top în afaceri, politică etc., fiecare oferind o perspectivă personală asupra modului în care a abordat momentele cheie din cariera sa.

Care este sportul preferat? Cum l-ați descoperit?

Sportul preferat pe care îl urmăresc este fotbalul, dar cel pe care îl practic pe parcursul anului este înotul. Fotbalul, în special clubul Fenerbahce, este o pasiune pe care am moștenit-o de la tatăl meu, care obișnuia să mă ia cu el în copilărie la multe meciuri în Istanbul sau în deplasare. De fiecare dată când echipa noastră preferată câștiga, în casa noastră era petrecere cu părinții, frații și surorile mele. Deși sunt plecat din Istanbul, continui și astăzi să urmăresc meciurile echipei. În Romania, sunt membru al Asociației de Suporteri Fenerbahce și mă bucur de vizionarea jocurilor împreună cu alți membri susținători într-un club mic din București. Fotbalul este un sport minunat care spune multe lucruri despre ceea ce este nevoie pentru succes și bucurie în viață sau în business, având o atitudine corectă, împreună cu ingredientele pentru succes precum: capacitate, strategie, inteligență, multă muncă, perseverență, capacitatea de adaptare, modestie, sociabilitate, spirit de echipă, angajament, recunoaștere, recompensă, mândrie și fericire, tot ceea ce ne ajută să facem diferenţa în viață.

Cum evitaţi stresul la muncă?

Pur și simplu prin încercarea de a elimina stresul de la locul de muncă, în esență, cu efortul de a crea cel mai bun loc pentru muncă. Totul începe cu viziunea și misiunea pe care le avem și prin care ne asigurăm ca sunt implicați toți angajații.  Misiunea noastră este să aducem zâmbete pe fețele consumatorilor, clienților, angajaților și acționarilor, având grijă de mediul în care trăim,  iar aceasta este puternic conectată cu obiectivele stabilite aplicând principiul S.M.A.R.T. (n.r.: cele cinci principii ale stabilirii obiectivelor: Specifice, Măsurabile, Accesibile, Realistice, care se pot încadra în timp).
Avem o echipă foarte bună care colaborează dincolo de granițe,  bine consolidată în aceeași direcție, care este sprijinită pentru a avea succes în viața profesională și personală. Credem, în acest fel, că putem construi și susține PepsiCo drept un mediu extraordinar de muncă. În acest loc vrem să păstrăm entuziasmul și pasiunea și să eliminăm negativitatea și stresul.

Cum reușiți să vă deconectați după perioade încărcate?
În timpul iernii, mersul la schi cu familia și prietenii reprezintă o mare recuperare pentru mine, iar schiatul în sine este o activitate interesantă, care, mai mult decât un exercițiu fizic, oferă și liniște minții, atunci când te concentrezi pe urmărirea pârtiei,  bucurându-te de frumusețea munților și adrenalina care te cuprinde în acel moment. Pe timpul verii, relaxarea pentru mine este să înot în Marea Egee, să respir aerul curat și să admir natura minunată în care mașinile nu au acces. 

Prin ce măsuri concrete încurajează firma dumneavoastră un echilibru  între viața profesională și cea personală a angajaților?

PepsiCo este o companie care activează pe o piață de FMCG extrem de competitivă și este o provocare de a păstra un echilibru sănătos între viața profesională și cea personală. Pentru a ajuta angajații în acest sens, am implementat, ca parte a programului FlexiCo, zilele de vineri cu program redus de muncă, astfel încât angajaţii noștri să poată să se bucure de un weekend prelungit. În afară de crearea unui mediu de lucru flexibil, încercăm să mergem dincolo de responsabilitățile pe care le avem la muncă, sprijinind angajații să-și dezvolte abilități de viață prin intermediul unor cursuri de parenting, managementul stresului sau programe de ergonomie. Avem diferite parteneriate cu  furnizorii de servicii medicale pentru asigurări și servicii adecvate și pentru educarea angajaților noștri în adoptarea unui stil de viață sănătos.

CITEȘTE ȘI

Work&life balance – Aurelian Marin, președinte ANAT: Nu văd viața fără sport

Work&life balance : Ce carte le recomandă tinerilor Dragoș Anastasiu

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii