Notice: Metoda constructor apelată pentru WP_Widget în Zoninator_ZonePosts_Widget este învechită de la versiunea 4.3.0! Folosește în schimb
__construct()
. in /home/stagingforbes/public_html/wp-includes/functions.php on line 3948
 Un software bazat pe inteligența artificială, creat de Microsoft, a „pictat” ca Rembrandt - Forbes.ro
Cautare, Contributor

Tech |
|

Un software bazat pe inteligența artificială, creat de Microsoft, a „pictat” ca Rembrandt

Proiectul de artă și tehnologie „The Next Rembrandt”, lucrare creată de un algoritm rulând în cloud,  poate fi văzut la Art Safari, în București, între 19 și 21 mai.
Film_Codes

Zona de experience de la Art Safari găzduiește un nou portret de Rembrandt, realizat la aproape 350 de ani de la moartea artistului. Autorul portretului este la prima sa lucrare artistică, la vârsta de doar doi ani: vorbim de un algoritm ce a descompus și analizat vreme de 18 luni toate tablourile semnate de Rembrandt pentru a putea asimila stilul, alegerile și intențiile maestrului olandez într-o nouă lucrare.

Microsoft a asigurat, prin platforma de cloud Azure, considerabilele resurse computaționale și de stocare necesare realizării acestui proiect.

Un algoritm care a învățat stilul unui mare maestru

Fundația acestui proiect stă în colectarea și analiza de date vizuale. Cele 346 tablouri ale maestrului olandez au fost scanate la înaltă rezoluție atât 2D cât și 3D, apoi detaliile au fost amplificate prin algoritmi de deep learning rulând pe platforma de cloud Azure de la Microsoft. Întregul proces a durat mai bine de 18 luni și a implicat artiști, programatori, critici de artă, specialiști în date, istorici ai artei și ingineri, rezultând în 168.263 de „unități” vizuale pe care algoritmul le-a învățat și folosit.

Painting in Frame

Detaliile portretului au fost stabilite împreună cu critici de artă și experți în opera pictorului, ținând cont de alegerile reale ale acestuia și de contextul istoric al activității lui. Subiectul: un bărbat între treizeci și patruzeci de ani, cu barbă, îmbrăcat în negru, cu guler alb și pălărie.

Odată definit „modelul”, algoritmul a creat imaginea folosind tehnicile de geometrie, compoziție, coloristică și detalii învățate din analiza tablourilor maestrului olandez. Rutine software de recunoaștere facială au analizat și clasificat cele mai des întâlnite geometrii folosite de Rembrandt pentru crearea fețelor și le-au aplicat pentru a genera trăsăturile „modelului” pe pânza virtuală a noului tablou.

Citește și: Au început înscrierile pentru companiile din tech la Deloitte Technology Fast 50

Portretul este însoțit de o instalație interactivă ce detaliază tehnicile și datele folosite în crearea sa. Pe ecrane asociate tabloului, vizitatorul poate vedea algoritmii și știința din spatele imaginii, precum și a crea propriile tușe vizuale „în stilul lui Rembrandt” cu ajutorul unei pensule virtuale, folosind o variantă a algoritmului dezvoltat pentru proiect.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii