Notice: Metoda constructor apelată pentru WP_Widget în Zoninator_ZonePosts_Widget este învechită de la versiunea 4.3.0! Folosește în schimb
__construct()
. in /home/stagingforbes/public_html/wp-includes/functions.php on line 3948
 România și Fondul European de Investiții Strategice – cum folosim mai bine aceste resurse? - Forbes.ro
Cautare, Contributor

Opinii |
|

România și Fondul European de Investiții Strategice – cum folosim mai bine aceste resurse?

Discursul din Parlamentul României al Președintelui Juncker s-a referit la multe subiecte de primă importanță pentru publicul românesc.
Victor NEGRESCU

 Prea puțin s-a vorbit însă despre Fondul European pentru Investiții strategice și cum poate el contribui la convergența dintre Vestul și Estul Europei. Pentru ca planul Juncker chiar să-și îndeplinească obiectivele, amendamente trebuie aduse pentru a-l face mai atractiv și mai ușor de accesat pentru țările din Europa Centrală și de Est. Este exact ceea ce încerc să fac în Parlamentul European ca reprezentant al României.

Statele est-europene și regiunile mai puțin dezvoltate ale Uniunii Europene trebuie sprijinite să obțină finanțare din partea Fondului European pentru Investiții Strategice (FEIS), iar oportunitățile de finanțare trebuie mai bine promovate de UE la nivel local. Acesta a fost sensul amendamentelor pe care le-am depus și care au fost adoptate recent la Strasbourg în cadrul reuniunii comune a Comisiei pentru Bugete și a Comisiei pentru afaceri economice și monetare din Parlamentul European.

Fondul European pentru Investiții Strategice trebuie să finanțeze proiecte în toate statele membre ale Uniunii Europene, cu un accent special pe tarile est-europene cu economii mai slabe, pentru a le ajuta să depășească actualele dificultăți la capitolul investiții și să-și consolideze competitivitatea, îmbunătățind în același timp coeziunea teritorială, socială și economică a Uniunii. Proiectul european nu poate avansa atât timp cât inegalitățile inter- și intra-naționale persistă în UE; aici este una din explicațiile pentru pierderea accelerată de tracțiune publică pe care a suferit-o Uniunea în ultimii ani.

Am susținut de la început că Planul Juncker, mai exact Fondul European de Investiții Strategice, trebuie să ajute în mod special economiile mai puțin dezvoltate și statele membre mai noi precum România. Am profitat de oportunitatea de a propune o serie de amendamente concrete care să completeze în această direcție modul de implementare a proiectului și mă bucur că am obținut sprijinul colegilor mei. Așa cum bine se spune, Europa este o bătălie de purtat în fiecare zi, în care progresul se acumulează pas cu pas. Prin modificări precum cele pe care le-am propus, FEIS are cu adevărat potențialul să ajute la reducerea decalajelor de dezvoltare între tarile UE şi să stimuleze economia și crearea de locuri de muncă în regiuni defavorizate.

În mod concret, am susținut și susțin nevoia unei distribuții echilibrate a proiectelor pe teritoriul UE, astfel încât toate statele membre să aibă acces la fonduri, a unui plus de asistentă tehnică şi promovare a FEIS în zonele mai puțin dezvoltate, precum și încurajarea proiectelor de mici dimensiuni să ceară finanțare de la FEIS. Abordările de tip “one size fits all” nu au cum să producă rezultate și de aceea programele-cheie de finanțare trebuie să ofere mai multă flexibilitate și accesibilitate. În plus, pentru ca programul să fie mai cunoscut la nivel local, am cerut ca structura de informare a Fondului să aibă birouri și să ofere servicii de consiliere în toate statele membre, ceea ce va ajuta și la facilitarea înțelegerii situațiilor specifice la nivel național și regional. De asemenea, am cerut și am obținut mai multă transparență în privința evaluării proiectelor și traducerea în toate limbile UE a materialelor informative și a celor care fac parte din procedura de finanțare, tot pentru a creste accesul la informație la nivel local.

Într-un plan mai amplu, este o veste bună adoptarea, la nivelul comisiilor Parlamentului European, a extinderii până în 2020 și consolidării Fondului European pentru Investiții Strategice – mecanismul propus de Comisia Europeană, ca parte a așa-numitului Plan Juncker, pentru a stimula investițiile, a susține crearea de locuri de muncă și pentru a genera creștere economică în statele membre.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii