Notice: Metoda constructor apelată pentru WP_Widget în Zoninator_ZonePosts_Widget este învechită de la versiunea 4.3.0! Folosește în schimb
__construct()
. in /home/stagingforbes/public_html/wp-includes/functions.php on line 3948
 România a avut a doua cea mai mică inflație anuală din UE, în februarie - Forbes.ro
Cautare, Contributor

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Macroeconomie |
|

România a avut a doua cea mai mică inflație anuală din UE, în februarie

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană (UE) a urcat în luna februarie 2017 până la 1,9%, de la 1,7% în luna ianuarie 2017, cele mai mici rate anuale fiind înregistrate în Irlanda (0,3%), România (0,5%), Bulgaria și Danemarca (ambele cu 0,9%), arată datele publicate, joi, de Oficiul European de Statistică (Eurostat), scrie Agerpres.
bani

Comparativ cu situația din luna ianuarie 2017, rata anuală a inflației a crescut în 24 de state membre, inclusiv în România, și a scăzut în trei țări membre.

În cazul zonei euro, rata anuală a inflației a crescut până la 2% în luna februarie 2017, de la 1,8% în luna ianuarie 2017. Cel mai semnificativ impact asupra creșterii anuale a prețurilor l-au avut combustibilii pentru transport (0,60 puncte procentuale), legumele (creștere de 0,25 puncte procentuale) și combustibilii pentru încălzire (0,16 puncte procentuale). De cealaltă parte, cel mai semnificativ impact negativ asupra inflației a venit din partea serviciilor de telecomunicații (minus 0,10 puncte procentuale), articole de îmbrăcăminte (minus 0,07 puncte procentuale) și gaze naturale (minus 0,06 puncte procentuale).

În luna februarie a acestui an, rata anuală a inflației în zona euro s-a apropiat, pentru prima dată în ultimii trei ani, de obiectivul țintă al BCE, o creștere a prețurilor mai mică dar apropiată de 2%.

La începutul acestei luni, președintele BCE, Mario Draghi a anunțat că Banca Centrală Europeană (BCE) a îmbunătățit semnificativ prognoza de inflație până la 1,7% în acest an, de la 1,3% cât estima anterior. De asemenea, prognoza de inflație pentru 2018 a fost îmbunătățită la 1,6%, de la 1,5% anterior, în timp ce prognoza de inflație pentru 2019 a fost lăsată nemodificată la 1,7%.

În ceea ce privește România, datele publicate în 10 martie de Institutul Național de Statistică (INS) arată că rata anuală a inflației și-a continuat trendul ascendent, în condițiile în care prețurile de consum au crescut cu 0,2% în februarie, comparativ cu aceeași lună din 2016, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 1,43%. Creșterea medie a prețurilor de consum în ultimele 12 luni (martie 2016 — februarie 2017) față de precedentele 12 luni (martie 2015 — februarie 2016), calculată pe baza IPC (indicelui prețurilor de consum n.r.), este de—1,1%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este de—0,7%.

Banca Națională a României (BNR) a revizuit în scădere prognoza de inflație pentru finalul acestui an, cu 0,4 puncte procentuale, la 1,7%.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii