Notice: Metoda constructor apelată pentru WP_Widget în Zoninator_ZonePosts_Widget este învechită de la versiunea 4.3.0! Folosește în schimb
__construct()
. in /home/stagingforbes/public_html/wp-includes/functions.php on line 3948
 Ritualuri și cuvinte de mamă - Forbes.ro
Cautare, Contributor

Forbes.com

Lifestyle |
|

Ritualuri și cuvinte de mamă

Marinela Neacșu crede în tabieturi și în mici plăceri ale vieții. Trăind în lumea ceasurilor și a bijuteriilor fine, ca Marketing Manager B&B Collection, și-a construit o oază de liniște și frumusețe, iar venirea pe lume a fetiței ei a reprezentat o reașezare și o „reinventare“ în postura de mamă. Cum se „reînvață“ viața atunci când ai un copil?
DSC_0280

Care au fost așteptările pe care ți le stabilisei înainte de a deveni mamă, versus realitatea de după?

Stabilisem că nu voi renunța la momentele mele de relaxare, la tabieturile mele, ci doar voi găsi o modalitate prin care să le strecor între orele petrecute cu fetița mea. Mă imaginam jucându-mă și stând de vorbă cu ea la un ceai, într-un decor de jucărie, și că momentele inevitabile de nesomn și anxietate (dacă vor exista) vor trece repede și vor fi „șterse“ de bucuriile zilnice aduse de această ființă minunată din viața noastră.

Sigur, odată cu venirea unui copil pe lume, trăiești emoții pe care nu ți le-ai imaginat, cu fiecare zâmbet, gângurit, pas și chiar dans. Însă teoria „populară“ conform căreia orice problemă este rezolvată de zâmbetul unui copil este doar o generalizare. A trebuit să-mi găsesc un echilibru foarte sănătos între nopțile nedormite, solicitările zilnice și momentele de care aveam nevoie pentru a-mi reface resursele de vitalitate.

Adevărul (meu) este că, după 30 de ani, tabieturile unei femei sunt foarte importante. Și este bine să fie așa, pentru că în sistemul nostru complex de trăiri emoțiile nu pot fi înlocuite unele cu altele, însă putem ajusta atât de fin balanța încât să fim sănătoși pentru noi și copiii noștri.

Ai călătorit cu fetița în afara granițelor de când era foarte mică sau crezi într-o vârstă minimă pentru asemenea aventuri?

M-am aflat de multe ori în călătorii cu avionul în care auzeam copii plângând. Simpatizam atât de mult cu ei încât aproape sufeream fizic în acele momente. Este principalul motiv pentru care nu m-am putut decide să plec cu fetița mea într-o călătorie de vacanță. Acum, ea a împlinit 3 ani și planificăm prima noastră aventură în afară granițelor. Aștept cu nerăbdare să vadă locuri noi și să întâlnească diferiți oameni. Sunt recunoscătoare că îi pot oferi șansa de a cunoaște diversitatea la o vârstă fragedă, întrucât cred cu tărie că aceasta îi va oferi o perspectivă mai largă în a cântări lucrurile, atât de importantă pentru dezvoltarea ei.

Oamenilor le place să dea sfaturi când te pregătești să ai un copil. Care este sfatul pe care realitatea ți l-a infirmat cel mai rapid?

Poți alege orice metodă, dar nu te lăsa distras de la obiectiv! Oricine se poate considera un bun sfătuitor, amator sau profesionist. Fără a intra în polemica judecăților de valoare, accept că este un lucru care ne vine natural, oamenii trăind într-o societate, nu într-o peșteră. Ce găsesc inacceptabil este valul de socotitori, părinți sau nu, care etichetează eșecul părinților de a-și educa copii pe baza unui comportament singular, observat într-un oarecare moment necunoscut lor din punct de vedere al circumstanțelor.  Noi facem parte din generația tranziției, suntem asaltați de cantitatea (și calitatea uneori îndoielnică) a diverselor metode de creștere a copiilor, foarte diferită de ce am cunoscut și trăit noi. Drumul către maturitatea lor emoțională este lung. Noi știm ce ne dorim pentru viitorul copiilor noștri și vom face de fiecare dată cea mai bună alegere pentru a-l asigura, cu sau fără „susținătorii“ aflați pe margine.

Care este cea mai importantă lecție de viață pe care ai învățat-o de când ești mamă?

Am învățat cât de puternice pot fi cuvintele și ce ravagii emoționale pot face când sunt spuse într-un context nou pentru copil. Ca adult, ajungi să te obișnuiești cu micile răutăți. Ne-am format mecanisme de apărare pentru a ignora unele dintre vorbele pe care le auzim (sau le spunem). Copiii au un suflet curat și o minte odihnita. Cuvintele pot fi dureroase, iar uneori amuzante. Folosite în situații neașteptate pot da naștere revelațiilor de orice fel.

Cum intenționezi să gestionezi relația copilului cu tehnologia și să menții un echilibru între atracția inevitabilă pentru tabletă, jocuri și online și nevoia de a trăi în lumea reală, offline?

Am trecut de la intenție la gestionare mai devreme decât mă așteptam, recunosc. Sunt foarte puține modalitățile prin care putem interzice astăzi accesul la tehnologie, iar ideea inițierii unui astfel de război emoțional nu mi-a surâs niciodată. M-am concentrat asupra găsirii unor modalități de limitare a timpului petrecut în fața TV-ului, cu telefonul în mână sau uitându-se peste umărul prietenilor ce se joacă pe tabletă. Descoperim împreună noi modalități de petrecere a timpului în familie, pe care le punem în practică folosindu-ne imaginația. Întotdeauna trebuie să plusez cu experiențe senzoriale. Am învățat că atât timp cât simțurile olfactive și gustative sunt gâdilate într-un mod la fel de intens și de plăcut precum cele vizuale și auditive, joaca se poate transforma într-un proces de învățare incredibil de amuzant și de folositor.

Care este, după părerea ta, cel mai greu lucru de explicat unui copil, în zilele noastre?

Cum să-și păstreze integritatea făcând alegeri bune pentru el. Nu cred că suntem două tabere: noi, adulții, și ei, copiii. Noi având toate soluțiile la îndemână și ei, crezând, fără a cerceta, că opiniile noastre sunt întotdeauna corecte. Nu e așa. La fel ca și noi, trebuie să-și găsească drumul în viață. Cel mai bun lucru pe care îl putem face este să fim alături de ei. Să-i învățam să-și gestioneze emoțiile în situații neprevăzute și să învețe cât mai multe despre ei înșiși. Cele mai grele lucruri de explicat sunt cele pe care nu le cunoaștem nici noi; și ar fi corect față de ei să recunoaștem asta.

Cu ce ți-ai dori să rămâna fiica ta din ceea ce va învăța la școală, care sunt cele mai importante lucruri de însușit pentru viață, în zilele noastre?

Cel mai important pentru viitorul ei este să înțeleagă care dintre noțiuni trebuie învățate, luate că atare, și care dintre ele merită descoperite și studiate. Îmi doresc să-și dezvolte dorința de a cerceta procesul practic de creare a lucrurilor care ne înconjoară: cum funcționează un bec, cum se prelucrează bumbacul și altele. Când va înțelege ce acțiuni sunt necesare pentru a produce un obiect care ne face viața mai ușoară și câte persoane sunt implicate în procesul de creație și producție, va fi capabilă să aprecieze contribuția și rolul fiecărui om. În cele din urmă, îmi doresc pentru ea să facă alegeri conștiente și asumate de fiecare data când va avea nevoie.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii