Notice: Metoda constructor apelată pentru WP_Widget în Zoninator_ZonePosts_Widget este învechită de la versiunea 4.3.0! Folosește în schimb
__construct()
. in /home/stagingforbes/public_html/wp-includes/functions.php on line 3948
 Raiffeisen Bank, profit mai mic cu 12 mil. euro în primul semestru 2016, față de S1 2015 - Forbes.ro
Cautare, Contributor

Servicii financiare |
|

Raiffeisen Bank, profit mai mic cu 12 mil. euro în primul semestru 2016, față de S1 2015

Raiffeisen Bank raportează un profit net de 36 milioane euro în prima jumătate a anului 2016, în scădere cu 12 milioane de euro față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor furnizate financiare furnizate de bancă printr-un comunicat de presă.  
raiffeisen.jpg

Reprezentanții Raiffeisen pun aceste rezultate pe seama a două evenimente nerecurente: 42,5 milioane euro provizioane pentru pierderi posibile în urma intrării în vigoare a legii „dării în plată” și, respectiv, un câștig de 21 milioane euro în urma tranzacției de achiziție a Visa Europe Limited de către Visa Inc.

De asemenea, activele totale au crescut cu 6% față de prima jumătate a anului 2015, de la 6,48 miliarde euro până la 6,89 miliarde euro în 2016, iar principalul motor al creșterii a fost dezvoltarea activității băncii cu clienții, au mai spus reprezentanții Raiffeisen în comunicat.

În ceea ce privește calitatea portofoliului de credite deținut de bancă, aceasta s-a îmbunătățit: rata creditelor neperformante scăzând de la 7,2% în iunie 2015, până la 6,9% în 2016. Lichiditatea bilanțului este descrisă de bancă ca fiind „foarte bună”, finanțarea fiind asigurată în proporție mare din depozitele clienților și peste o treime din active plasate în instrumente lichide.

„Sunt foarte mulțumit de evoluția băncii în primele șase luni ale acestui an. Veniturile operaționale au crescut cu 15%, până la 247 milioane euro și cu 5% dacă excludem efectele tranzacției VISA. Avem creștere susținută atât în portofoliile de credite și depozite, dar și surse diversificate de generare a veniturilor băncii. Toate acestea ne-au permis să facem față cu succes unui mediu dominat de rate de dobândă scăzute și schimbărilor legislative care ne-au afectat activitatea. Veniturile nete din dobânzi, principala noastră sursă de venit, au arătat rezistența la impactul ratelor de piață foarte scăzute și au crescut ușor, susținute de creșterea portofoliului de credite. Activitatea tranzacțională s-a intensificat de asemenea; avem o creștere cu 9% în numărul de plăți procesate în sistemele noastre, care a contribuit la creșterea veniturilor nete din comisioane cu 7%”, a declarat Steven van Groningen, președinte și CEO, Raiffeisen Bank.

 Citește și: Una din trei companii folosește dispozitive mobile pentru tranzacții financiare

Dezvoltarea activităților cu clienții

În 2016, banca a aprobat credite noi de peste 1,4 miliarde euro, în creștere cu 32% față de anul precedent: originarile de credite de nevoi personale pentru persoane fizice (350 milioane euro în 2016) au crescut cu peste 50% față de perioada similară din 2015.

În același timp, banca a acordat credite pentru afaceri locale IMM-urilor în cresștere cu 9% față de aceeași perioadă din 2015, susținute și de o majorare cu 50% a creditelor originate din surse de finantare EIF (Fondul European de Investiții). Creditele nou aprobate destinate corporațiilor au crescut cu 40% față de anul precedent, banca participând la unele dintre cele mai mari tranzacții sindicalizate din piața românească.

Creșterea organică a portofoliului de credite cu 6% a fost completată de achiziția, în prima jumătate a acestui an, a unui portofoliu de credite de 75 milioane euro de la o companie din cadrul grupului RBI. Astfel, creditele nete au crescut cu 8%, de la 3,92 miliarde euro în iunie 2015, până la 4,21 miliarde euro în 2016.

Raiffeisen Bank deservește aproximativ 2 milioane de clienți persoane fizice, 96.000 IMM-uri și  8.000 de companii. Rețeaua Raiffeisen Bank numără peste 500 de unități, aproximativ 1.100 de ATM-uri, aproape 14.000 de EPOS-uri și  83 de MFM (automate multifuncționale).

Banca avea la  jumătatea anului 5.311 angajați, cu 37 mai puțini decât în iunie 2015.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii