Notice: Metoda constructor apelată pentru WP_Widget în Zoninator_ZonePosts_Widget este învechită de la versiunea 4.3.0! Folosește în schimb
__construct()
. in /home/stagingforbes/public_html/wp-includes/functions.php on line 3948
 Peste 270 de persoane constată daunele RCA în România - Forbes.ro
Cautare, Contributor

Servicii financiare |
|

Peste 270 de persoane constată daunele RCA în România

Numărul de constatatori la nivelul pieței RCA s-a cifrat anul trecut la 727 de persoane, arată o analiză a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) privind activitatea de constatare şi reconstatare a daunelor despăgubite în baza poliţelor RCA, din perspectiva eficienței și costurilor acestei activități.
masina_(640x428).jpg

Acest număr a variat de la un minim de 42 de persoane per asigurator la un maxim de 160 de persoane per asigurator. Unii asiguratori folosesc același personal pentru activitatea de constatare, acest serviciu fiind externalizat către o companie specializată.

Cel mai mare număr de constatatori a fost în zona București-Ilfov (119 constatatori), dar, la nivel național, numărul de constatatori a fost distribuit relativ uniform.

Pentru opt dintrei cei nouă asiguratori care sunt autorizați RCA, un constatator daune, la nivelul pieței de asigurări RCA, a finalizat, în medie, un dosar pe zi, anul trecut.

Totalul dosarelor de daună avizate pe parcursul anului trecut s-a ridicat la aproape 186.580, cu un minim de 8.303 dosare avizate per asigurator și un maxim de 55.583 de dosare avizate per asigurator, punctele de minim și de maxim coincizând cu acele companii care au un număr minim, respectiv un număr maxim de constatatori.

Numărul de dosare de daună de RCA deschise anul trecut a fost de 278.093, dar statistica nu cuprinde dosarele de daună care nu au fost finalizate în anul de referință, dosarele de daună din activitatea FGA, precum și dosarele de daună aferente activității unuia dintre asigurătorii ce desfășoară activitate în prezent și care nu a raportat această statistică.

La nivel național, gradul de ocupare al constatatorilor (număr de dosare avizate, raportat la numărul de constatatori) a fost, în medie, de 257 de dosare/constatator, anul trecut, și a variat de la 99 de dosare/persoană/an la 537 de dosare/persoană/an.

Timpul mediu estimat alocat unei constatări a variat, anul trecut, de la 10-12 minute la 60 de minute/constatare.

„Din statistica timpilor medii estimați corelată cu calculul indicatorului grad de ocupare per zi sau per oră reiese că toate societățile au putut efectua activitatea de constatare fără să înregistreze suprasolicitări de program”, se scrie într-un comunicat de presă al ASF.

Din punct de vedere al costurilor aferente procesului de constatare, au fost identificate variații destul de ridicate între asiguratori, de la 40 de lei cheltuială directă și indirectă/constatare la 1.240 de lei cheltuială directă și indirectă/constatare.

În ceea ce privește cel mai mare număr de reconstatări raportate la totalul dosarelor de daună avizate, acesta s-a ridicat la 5.303, iar cea mai mare pondere a reconstatărilor în totalul dosarelor de daună avizate a fost de 32,18%”, se mai scrie în comunicatul Autorității.

Cele mai multe puncte de constatare la nivel național se regăsesc în regiunea Centru (113 puncte de constatare), iar cele mai numeroase operațiuni de reconstatare se identifică în regiunea București-Ilfov.

Frecvența cea mai ridicată a constatărilor la nivel național este în zona București-Ilfov pentru toți asiguratorii, unde cel mai ridicat grad de ocupare al unui constatator este de 709 dosare.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii