Notice: Metoda constructor apelată pentru WP_Widget în Zoninator_ZonePosts_Widget este învechită de la versiunea 4.3.0! Folosește în schimb
__construct()
. in /home/stagingforbes/public_html/wp-includes/functions.php on line 3948
 Mai este G-Shock un șoc? - Forbes.ro
Cautare, Contributor

Forbes.com

Orologerie de lux |
|

Mai este G-Shock un șoc?

Atunci când Casio intra pe piața ceasurilor, G-Shock era primul dur într-o lume a modelelor mai degrabă fragile. Dar în contextul smartwatch-urilor, același ceas e obligat să demonstreze că robustețea nu e singurul său punct forte. Mai poate seria G-Shock să producă surprize?
GWF-D1000-1_theme

La începutul anilor ’80, Casio era un „outsider” amuzant al ceasurilor Japan Made. Compania începuse cu instrumente de calcul de buzunar, trecuse recent la producția de sintetizatoare muzicale pentru amatori și nimeni nu o vedea ca pe un competitor real pentru Seiko sau Citizen. Casio avea însă destulă experiență în domeniul circuitelor electrice încât să experimenteze în domeniul ceasurilor quartz, într-un moment în care mecanismul piezoelectric era cel mai la modă lucru în orologerie.

GWN-Q1000-1A_theme

În 1983, G-Shock a fost din toate punctele de vedere… un șoc. Modelul era un „monstru” cu design pătrățos care făcea o serie de promisiuni îndrăznețe în piața foarte liniștită a ceasurilor japoneze. G-Shock anunța o funcționare neîntreruptă pentru cel puțin 10 ani și capacitatea de a rezista fără probleme unei căderi de la 10 metri pe o suprafață dură.

Carcasa fusese proiectată ca o armură perfectă, construită din mai multe straturi suprapuse și o colivie din rășină uretanică al cărei singur scop era să protejeze modulul quartz dinăuntru. În timpul testelor, inginerii japonezi verificau reacția la șocuri a prototipurilor dându-le drumul de pe acoperișul fabricii Casio. 200 de repetări mai târziu reușeau să ajungă la designul perfect.

După 30 de ani, Casio G-Shock e în continuare instrumentul perfect al aventurierilor datorită durității sale. Acum însă, trăiește într-o lume a ceasurilor inteligente, conectate permanent și preocupate de un multitasking de care compania japoneză nu a părut interesată pentru colecție. Ceea ce pare să-i intereseze acum pe inginerii japonezi privitor la G-Shock este un nou nivel de finisare al carcaselor și un mix de materiale care să asigure aceeași rezistență cu puțin mai multă eleganță.

G-Shock MRG-G1000HT, prezentat la Baselworld în primăvara acestui an, a fost construit folosind tehnicile tradiționale tsuiki ale prelucrării metalului, o metodă japoneză folosită în vechime pentru producția de armuri și căști. Compania a colaborat cu Bihou Asano, maestru artizan în domeniu și a produs o serie limitată de 300 de exemplare remarcabile ca rezistență și design în același timp.

Ceasurile nu au wi-fi sau un ecran de mare rezoluție, dar sunt capabile să ajusteze singure ora datorită sistemului GPS și a celui de calibrare prin semnale radio. Modelele cu afișare analogică sunt capabile să se acordeze automat la ora din 27 de orașe de pe 40 de zone orare diferite, se încarcă cu energie solară și cântăresc doar 153 de grame.

GWF-D1000-1JF_pressMai aproape de designul original este GWF-D1000-1, un succesor al liniei de modele de scufundare FROGMAN. Carcasa ceasului a fost proiectată să reziste celor mai dificile condiții subacvatice, iar mecanismul quartz se remarcă și printr-o serie de funcții specifice scafandrilor. Pe ecranul LCD, Casio GWF afișează adâncimea până la 80 de metri, cu o precizie de până la 10 centimetri, temperatura ambientală cu diferențe de cel puțin 0,1 grade Celsius și este capabil să rețină datele a 10 scufundări succesive.

Un alt model pregătit pentru coborârea în adâncuri este Gulfmaster GWN-Q 1000, ceas dotat cu 4 senzori diferiți care analizează în permanență condițiile de mediu, de la presiunea atmosferică la schimbarea vremii sau a direcției din care bate vântul. Un instrument adresat profesioniștilor, Gulfmaster ține pasul cu mișcarea oceanului pe timpul fluxului și e capabil să afișeze singur ora pentru 48 de orașe diferite, de pe 31 de fusuri orare.

G-Shock continuă să fie o referință în domeniul ceasurilor de aventură și să impresioneze prin nivelul de rezistență al modelelor sale. Pe de altă parte, Casio experimentează îndeaproape cu smartwatch-urile, iar un G-Shock cu adevărat „smart“, aflat la îmbinarea între duritate absolută și conectivitate ar fi un nou șoc plăcut pentru toată lumea.

Ceasurile Casio sunt disponibile în magazinele B&B.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii