Notice: Metoda constructor apelată pentru WP_Widget în Zoninator_ZonePosts_Widget este învechită de la versiunea 4.3.0! Folosește în schimb
__construct()
. in /home/stagingforbes/public_html/wp-includes/functions.php on line 3948
 Legea adopției a fost modificată. Copiii adoptabili își vor găsi mai repede o familie - Forbes.ro
Cautare, Contributor

Uncategorized |
|

Legea adopției a fost modificată. Copiii adoptabili își vor găsi mai repede o familie

Legea a fost adoptată de Camera Deputaților, iar în prezent se află la promulgare la Președinte și va intra în vigoare la patru luni de la publicarea sa în Monitorul Oficial.
Copii

„Schimbarea legii adopției a venit ca un răspuns la dificultățile întâmpinate în cadrul procesului de adopție de către familiile adoptatoare și autorități. În România continuă să existe încă mulți copii care au nevoie să crească într-o familie, iar datoria noastră este să facem posibil acest lucru”, a declarat Gabriela Coman, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA).

Modificările aduse prin noul act normativ vizează în principal scurtarea termenelor privind declararea adoptabilității copilului, a celor aferente atestării familiei adoptatoare și procedurii în fața instanței, exprimarea de către părinți a consimțământului la adopție, durata statutului de copil adoptabil și facilitățile introduse pentru susținerea familiei adoptatoare.

„Primul lucru constatat la reînființarea Autorității a fost că acești copii intră ușor în sistem, în medie 5.000 de copii pe an, petrec mult timp acolo, în medie șase ani – șase ani și jumătate, și ies relativ greu din sistem fie prin adopție fie prin reintegrarea în familie. În plus, dacă ne uităm la evoluția duratei medii de adopții, în ultimii trei ani am observat o creștere semnificativă, la 285 de zile pentru un copil din momentul în care este declarat adoptabil până este adoptat definitiv, și la 437 de zile pentru familia adoptatoare din momentul în care primește atestatul de familie adoptatoare până la adoptarea copilului”, a mai spus Gabriela Coman.

„În momentul de față, în țara noastră, aproximativ 58.000 de copii beneficiază de o măsură de protecție, iar dintre aceștia doar 3.500 (6%) sunt adoptabili. Motivele acestei situații sunt multiple: o treime se află în plasament la rude, care nu doresc adopția, alți copii merg în vacanță acasă, iar alții, aproximativ 43%, ajung aici din cauza sărăciei”, a adăugat președintele ANPDCA.

Printre cele mai importante modificări aduse de lege se numără scurtarea de la un an la șase luni a perioadei în care părintele natural sau rudele nu au putut fi găsiți sau refuză să colaboreze pentru integrarea lui naturală. În situația în care părinții, din motive neimputabile, nu fac demersuri de reintegrare, la un an de la acest termen copilul intră în Planul Individualizat de Protecție (PIP) pentru adopție.

După ce copilul a fost declarat adoptabil, valabilitatea acestei proceduri a fost extinsă de la doi la 14 ani. „Înainte, între două proceduri de adopție, se pierdea un an ceea ce complica procesul pentru că am constata că, pe cât crește copilul, scade interesul familiilor adoptatoare”, a mai spus Gabriela Coman.

S-au produs modificări și cu privire la refuzul părintelui natural de a se prezenta în instanță pentru a încuviința adopția. „Dacă părinții nu se prezintă la instanță pentru a consimți adopția timp de două termene consecutive se consideră refuz abuziv”, a mai spus președintele ANDPDCA.

În acest caz, instanța declară copilul adoptabil, drepturile părintești sunt suspendate, iar părinții naturali mai pot interveni doar până în momentul adopției definitive. „În acel moment, copilul devine copilul familiei adoptive,  iar familia naturală nu mai are nicun drept”, a mai spus Gabriela Coman.

Pentru familia adoptatoare, în noua formă a legii s-au redus la jumătate formularele care trebuie adoptate, iar perioada de valabilitate a atestatului (primit de la autorități după evaluarea capacității de a fi părinți) se prelungește de la un an la doi ani și nu va mai include criterii de vârstă și etnie a copilului, acestea fiind luate în considerare în a doua parte a procesului.

Totodată, perioada de analizare a familiei s-a redus de la 120 la 90 de zile.

În momentul în care există un copil adoptabil și o familie cu atestat începe procedura de potrivire, în care se caută părintele cel mai potrivit să răspundă nevoilor copilului respectiv. „Vom intoduce în normele de aplicare criterii care să definească acest aspect, cum ar fi gradul de rudenie, sau dacă respectivul copil se află deja în plasament la acea familie”, a adugat Gabriela Coman.

Când se găsește familia potrivită, dosarul merge la instanță, care se pronunță pentru încredințarea în vederea adopției, iar apoi, timp de trei luni, copilul merge la familia adoptatoare pentru acomodare. Când copilul se află deja în plasament la acea familie, această fază nu mai este necesară.

În cazul în care copilul nu este adoptat de o familie din țară, se trece la adopția internațională. În vechea lege, în cazul în care copilul nu era adoptat în doi ani, autoritățile recurgeau la măsura de adopție internațională. După modificările produse, perioada a fost scurtată, de la un an la doi.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii