Notice: Metoda constructor apelată pentru WP_Widget în Zoninator_ZonePosts_Widget este învechită de la versiunea 4.3.0! Folosește în schimb
__construct()
. in /home/stagingforbes/public_html/wp-includes/functions.php on line 3948
 Lazea (BNR): Cei mai săraci 10% dintre români au dificultăți să ramburseze creditele în proporție de 80%, cei mai bogați 10% au o dificultate de 40% - Forbes.ro
Cautare, Contributor

Servicii financiare |
|

Lazea (BNR): Cei mai săraci 10% dintre români au dificultăți să ramburseze creditele în proporție de 80%, cei mai bogați 10% au o dificultate de 40%

Celor mai săraci dintre români le este de două mai greu să ramburseze un credit decât celor mai bogați, reiese din datele menționate de Valentin Lazea, economistul șef al Băncii Naționale a României (BNR).
1-2.jpg

„Pe decile, cei mai săraci 10% dintre români au dificultăți să ramburseze creditele în proporție de 80%. Chiar și prima decilă, cei mai bogați 10% au o dificultate cam de 40%. Populația este mult mai săracă decât in Europa”, a spus Lazea, în conferința „Banca Viitorului”, organizată de Oxygen Events, detaliind de ce lipsa de educație financiară a populației și sărăcia acesteia sunt două cauze, dintre cele nouă, pentru care creditarea nu crește atât de repede pe cât crește economia.

Ritmul mediu de creditare anual este de aproximativ 2%, anual, în timp ce economia țării a urcat cu peste 3% în ultimii doi ani.

Chiar dacă creditarea ca raport în PIB este mai mică decât în Europa, creditarea ca raport în avuția populației este similară în România cu cea din Europa, din cauza sărăciei populației”, a subliniat Lazea, care a menționat drept una dintre soluții creșterea veniturilor pe baza productivității muncii.

Numărul persoanelor fizice cu restanțe mai mari de 30 de zile la bănci și IFN-uri era de 668.682, în aprilie, scăzând cu aproape 33%, față de aceeași perioadă a anului trecut, arată datele BNR. Valoarea restanțelor acestora depășea opt miliarde de lei, dintre care 3,08 miliarde în lei și 3,29 miliarde lei în euro. În plus, peste jumătate din cele opt miliarde, 4,52 miliarde de lei, era de peste 90 de zile, iar bucureștenii reprezentau 32,5% din valoarea restanțelor.

Rata creditelor neperformante era de 9,36%, la finele lunii martie, comparativ cu nivelul din martie 2016, nivelul reducându-se cu 4,16%.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii