Notice: Metoda constructor apelată pentru WP_Widget în Zoninator_ZonePosts_Widget este învechită de la versiunea 4.3.0! Folosește în schimb
__construct()
. in /home/stagingforbes/public_html/wp-includes/functions.php on line 3948
 Ionuț Dumitru (Consiliul fiscal): Dacă România ar colecta același procent din PIB ca Bulgaria, ar avea surplus la buget - Forbes.ro
Cautare, Contributor

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Macroeconomie |
|

Ionuț Dumitru (Consiliul fiscal): Dacă România ar colecta același procent din PIB ca Bulgaria, ar avea surplus la buget

România a ajuns la un minim istoric în ceea ce privește veniturile la buget, iar dacă ar colecta cât Bulgaria, ar avea surplus, a declarat, Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, transmite Agerpres.
Ionut Dumitru-Chief Economist Raiffeisen Bank and Vice President AAFBR and President Fiscal Council

Deficitul bugetar în România a început să crească din nou după o perioadă lungă de timp în care el scăzuse. Ajunsesem la un nivel foarte scăzut la nivel european. În momentul de față, conform proiecției Comisiei Europene, România va avea cel mai mare deficit din Europa. 3,6% este proiecția Comisiei Europene. Ar reprezenta cel mai mare deficit din Europa, după Spania și Polonia. Anvelopa bugetară este extrem de mică. Discutăm de venituri din taxe și impozite colectate în 2017, conform proiecției CE de doar 25,4% din PIB față de o medie europeană de 40%. Despre ce țară europeană discutăm noi, când avem un gap între noi și media europeană de 15% din PIB?”, a spus Dumitru, la conferința „Falia dintre economia românească și România productivă: Politicile necesare să o acoperim”.

Potrivit acestuia, Bulgaria, spre exemplu, are 30% din PIB venituri bugetare.

Imaginați-vă că, dacă România ar avea venitul din Bulgaria, ar avea surplus bugetar. Veniturile la care am ajuns la buget sunt la un minim istoric. Ultimii ani au consemnat o reducere masivă a veniturilor din taxe și impozite. Relaxarea fiscală ne-a costat 2% din PIB. Nu există niciun fel de reduceri de taxe autofinanțate. Este o iluzie pe care mulți dintre noi o avem în cap. Nu există așa ceva”, a mai arătat președintele Consiliului Fiscal.

Altă problemă pentru România este că a avut o creștere economică bazată în totalitate pe consum.

4,8% este creștere economică de anul trecut, din care contribuția consumului 4,9%, iar contribuția investițiilor — zero. Fără niciun fel de investiții, noi am crescut anul trecut cu 4,8%. Lucrul acesta ar trebui să ne dea foarte mult de gândit și să ne întrebăm cât de sustenabilă este creșterea noastră atât de mare. Industria a crescut anul trecut cu 1,7% când economia a crescut cu 4,8%. Această creștere a consumului este generată de creșterile de venituri foarte rapide. Fondul de salarii în economie crește foarte rapid. Creșterile de salarii sunt foarte rapide, sentimentul consumatorului s-a îmbunătățit masiv. Avem discrepanțe regionale foarte mari și, aceasta, în contextul în care discutăm de o Europă cu două viteze”, a detaliat Dumitru, conform Agerpres.

El a precizat că ar trebui să se discute despre România cu mai multe viteze.

Avem o detașare între județe precum București-Ilfov sau Cluj, Timișoara, Sibiu, Brașov care au PIB per capita mult mai mare decât Botoșani sau Vaslui. Avem un raport de 1 la 5 din punct de vedere al PIB/capita între cel mai sărac și cel mai bogat județ al țării. Dacă ne uităm la evoluția în timp a lucrurilor, sunt județe care devin mai sărace decât erau și, din păcate, vorbim de cea mai mare parte a județelor. Populația scade foarte abrupt. Sunt județe unde am pierdut, în ultimii 15 ani, 20% din populație. Este enorm”, a mai arătat președintele Consiliului Fiscal.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii