Notice: Metoda constructor apelată pentru WP_Widget în Zoninator_ZonePosts_Widget este învechită de la versiunea 4.3.0! Folosește în schimb
__construct()
. in /home/stagingforbes/public_html/wp-includes/functions.php on line 3948
 Investițiile nete în economie au crescut cu 7,2% în semestrul I - Forbes.ro
Cautare, Contributor

Macroeconomie |
|

Investițiile nete în economie au crescut cu 7,2% în semestrul I

În al doilea trimestru al lui 2015, comparativ cu perioada similară a anului trecut, investiţiile nete realizate în economia naţională au crescut cu 6,7%, creştere înregistrată la următoarele elemente de structură: utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 10,2% şi lucrări de construcţii noi cu 5,7%. La alte cheltuieli s-a înregistrat o scădere cu 0,8%, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
Crestere economica

Față de perioada similară a anului trecut, în 2015 se constată o creştere a ponderii investiţiilor nete în utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 1,5%. Ponderea investiţiilor nete în lucrări de construcţii noi şi alte cheltuieli a scăzut cu 1,2%, respectiv cu 0,3%.

În primul semestru din 2015, comparativ cu semestrul I din 2014, investiţiile nete realizate în economia naţională au crescut cu 7,2%, creştere înregistrată la următoarele elemente de structură: lucrări de construcţii noi cu 9,3% şi utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 7,0%. La alte cheltuieli s-a înregistrat o scădere cu 0,1%.

Comparativ cu semestrul I din 2014, în semestrul I 2015 se constată o creştere a ponderii investiţiilor nete în lucrări de construcţii noi cu 0,3%. Ponderea investiţiilor nete în alte cheltuieli şi utilaje (inclusiv mijloace de transport) a scăzut cu 0,2%, respectiv cu 0,1%.

„Evoluția investitților nete în economie în semestrul I confirmă scenariul macroeconomic central al Băncii Transilvania, axat pe perspectiva relansării investițiilor productive în economie”, arată cea mai recentă analiză a economistului senior al Băncii Transilvania (BT), Andrei Rădulescu.

În opinia sa, în acest scenariu se așteaptă la creșterea formării brute de capital fix cu ritmuri anuale de 5,8% în 2015, 7,5% în 2016, respectiv 5,6% în 2017.

„Scenariul este susținut de acumularea de moment în sfera consumului intern (pe fondul creșterii salariilor, reducerii taxelor și redinamizării creditării), dar și de relansarea economică din Zona Euro (cu impact pentru evoluția exporturilor)”, explică Andrei Rădulescu.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii