Notice: Metoda constructor apelată pentru WP_Widget în Zoninator_ZonePosts_Widget este învechită de la versiunea 4.3.0! Folosește în schimb
__construct()
. in /home/stagingforbes/public_html/wp-includes/functions.php on line 3948
 Forbes Energy: care sunt oportunităţile şi riscurile investitorilor în domeniul energetic - Forbes.ro
Cautare, Contributor

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Energie |
|

Forbes Energy: care sunt oportunităţile şi riscurile investitorilor în domeniul energetic

Forbes_Energy_photo.jpg
Invitații prezenți la Forbes Energy au dezbătut importanța unei strategii naţionale coerente pe termen lung în domeniul energiei, dar și oportunităţile şi riscurile pe care le întâmpină investitorii străini și antreprenorii români deopotrivă. În acest context, o bună strategie de gestionare a riscului poate face diferența între eșec și succes.

Invitat la evenimentul Forbes Energy, organizat în parteneriat cu BioFuel și Gras Savoye, Victor Vaida, consilier pe probleme de energie în cadrul grupului Interagro, a subliniat necesitatea unei strategii energetice coerente a României care să fie în concordanţă cu cea europeană.

“Modificări legislative au fost, sunt şi vor fi, problema este cum afectează ele energetica românească aflată în tranziţie, cum afectează interesele tuturor jucătorilor de pe această scenă. Problemele punctuale trebuie însă tratate şi discutate în cadrul unei strategii energetice coerente a României care, evident, trebuie să fie în concordanţă cu cea europeană”, a spus Victor Vaida.

La rândul său, antreprenorul Bogdan Enoiu, fondatorul uneia dintre cele mai mari agenţii de publicitate din România, McCann Erikson, a povestit cât de greu i s-a părut debutul în domeniul energiei solare. „A fost un pariu cu mine însumi să văd dacă cineva care este în afara băieţilor deştepţi sau în afara domeniului energiei poate să pătrundă. Şi vă spun că a fost foarte greu”, a spus antreprenorul. Bogdan Enoiu a mai adăugat că „Lipsa unei strategii româneşti şi europene care să rămână neschimbată măcar cinci ani ar fi fost de preferat, dar ca orice antreprenor îţi asumi riscuri. Eu am învăţat multe, nu îmi pare rău că am făcut această investiţie, pe care am completat-o şi cu puţină agricultură”. În cele din urmă, Bogdan Enoiu a spus că proiectul pe care l-a dezvoltat i-a depăşit aşteptările. „În februarie 2013 eram la al 40-lea MW pus în funcţiune şi nu mi-aş fi imaginat niciodată, având în vedere dificultăţile pe care le-am întâmpinat, că o să se închid anul cu mai mult de 3-400 de MW. Dar se pare că rotiţele mecanismului erau puse în funcţiune, pentru că marile investiţii şi aşteptările mele au fost depăşite de 4,5 ori”, a mai precizat Enoiu.

Alexandru Nicolcioiu, chief production officer în cadrul Rompetrol, a subliniat de ce o rafinărie nu înseamnă numai producerea de benzină şi motorină, ci este importantă şi dezvoltarea pe orizontală. „În România, au fost în activitate 10 rafinării, cinci mari şi alte rafinării-satelit care foloseau materiile prime de la rafinării. Niciuna nu se numea rafinărie, toate se numeau combinate petrochimice. Exista integrare completă între produsele din rafinărie şi cele din petrochimie. Ţiţeiul asigura întreaga dezvoltare pe orizontală a economiei româneşti pornind de la industria de aromate, fire şi fibre sintetice, banca de polimeri, polietilene, polipropilene sau industria de mase plastice”, a spus Alexandru Nicolcioiu.

Adrian Borotea, Director Afaceri Corporatiste & Membru al Directoratului,  CEZ România, a spus la rândul său că estimează o creştere a consumului de energie pentru acest an, după o perioadă în care tendinţa a fost mai de grabă de scădere. „Noi sperăm ca anul acesta să fie primul an în care consumul de energie electrică să crească, timid, dar să crească, iar acesta este un semn nu de revenire nu doar pentru piața de energie electrică ci și un semnal direct pentru economie. Dacă acest consum al energiei electrice va crește vor crește și investițiile”, a spus Adrian Borotea.

Nicola Crawford, Gras Savoye Advisory Board Member Risk & Corporate Governance, specialist Enterprise Risk Management, a imaginat un viitor în care România ar fi lider în sectorul energetic, iar acest lucru s-ar putea întâmpla în 2018. Pe lista lucrurilor care ar trebui realizate se numără dezvoltarea unui mediu care sprijină investiţiile, crearea unui organism regulator independent şi imparţial, privatizarea companiilor strategice din domeniu, înlăturarea barierelor pentru intrarea în piaţă, aducerea la acelaşi nivel de evoluţie a tehnologiilor, a argumentat Nicola Crawford.

Bogdan Niţu, director general Superlit România, a subliniat importanţa unor politici coerente şi durabile în domeniule energetic, dând ca exemplu negativ decizia guvernului de  a reduce schema de sprijin pentru energie regenerabilă. “Noi producem conducte folosite în construcţia de microcentrale şî începând de a doua zi (după această decizie, n.red.), toate băncile şi investitorii ne întrebau ce plan de afaceri prezentăm noi când nu ştim ce va fi peste 3-6 ani. Nu se poate ca un ministru să vină cu o astfel de declaraţie fără o consultare publică prealabilă. Din punctul nostru de vedere e un mod catastrofal de a comunica. Noi ne străduim să păstrăm totul într-o zonă confortabilă pentru toţi, însă ce s-a întâmplat e inacceptabil. Zona privată ar trebui să dea un semnal mult mai puternic pentru guvern”, a precizat Bogdan Niţu.

Valeriu Binig, director Energy Resources în cadrul Deloitte România, a vorbit despre provocările pe piaţa gazului. “Noi suntem la ora actuală presați să aliniem prețul gazului indigen la prețul gazului de import. România este printre puținele țări din UE care depind de o singură sursă de import. Am auzit voci care au spus că anul trecut importul a fost de 10-13%, ne putem permite deci să liberalizăm pentru că piața va duce la o reglare a prețului la nivelul cerere-ofertă. Da, dar dacă cererea depășește oferta care va fi nivelul prețului pe piața românească”, a spus Valeriu Binig.

Forbes Energy a fost organizat în parteneriat cu BioFuel și Gras Savoye.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii