Notice: Metoda constructor apelată pentru WP_Widget în Zoninator_ZonePosts_Widget este învechită de la versiunea 4.3.0! Folosește în schimb
__construct()
. in /home/stagingforbes/public_html/wp-includes/functions.php on line 3948
 Forbes 500 Miliardari 2015: Locul 2 – Ioan Niculae - Forbes.ro
Cautare, Contributor

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Topuri |
|

Forbes 500 Miliardari 2015: Locul 2 – Ioan Niculae

Astra Giurgiu este din nou pe primul loc în Liga Naţională deFotbal. Aici se opresc, însă, motivele de bucurie ale celui mai bogat român din ultimii trei ani.
Ioan Niculae

Ioan Niculae, 61 de ani

3 miliarde de lei

București

Chimie, agricultură, energie, turism

Era 2 aprilie când Ioan Niculae, cel mai bogat român al ultimilor ani, afla de la Curtea de Apel București că a fost condamnat definitiv la doi ani și jumătate de închisoare pentru finanțarea ilegală a campaniei prezidențiale a lui Mircea Geoană, după ce, în primă instanță, la Judecătoria Sectorului 1, omul de afaceri fusese achitat.

Șapte luni mai târziu, omul de afaceri este tot în închisoare, chiar dacă Judecătoria Găești a admis propunerea de eliberare condiționată formulată de Comisia de eliberare condiționată din cadrul Penitenciarului Găești. Dar proble­mele lui Niculae s-au transmis imediat miilor de angajați ai săi, în condițiile în care cea mai mare parte a combinatelor chimice deținute de omul de afaceri sunt acum închise sau, mai rău, sunt în insolvență.

Practic, locul profiturilor de zeci de milioa­ne de euro pe care companiile deținute de Ioan Niculae le făceau în urmă cu trei sau patru ani a fost luat de anul trecut, conform datelor disponibile pe site-ul Ministerului de Finanțe, de pierderi de zeci de milioane de euro.

VEZI AICI PROFILUL LUI IOAN NICULAE

Ioan Niculae și-a construit în ultimii 25 de ani un adevărat imperiu în chimie și îngrășăminte chimice, un sector pe care îl cunoștea bine, având în vedere că lucrase în domeniu timp de zece ani înainte de Revoluție. Dacă la acest ingredient adăugăm și experiența solidă căpătată în perioada în care a lucrat în comerțul exterior, atunci este de la sine înțeles de ce Ioan Niculae a fost, an de an, în topurile celor mai puternici români.

InterAgro, compania în jurul căreia a fost construit grupul cu același nume, a fost înființată în 1994, iar acum grupul de firme creat de Ioan Niculae deține combinatele de îngrășăminte chimice de la Turnu Măgurele (Donau Chem), Bacău (Amurco), Slobozia (Chemgas), Piatra Neamț (Ga Pro Co) și Făgăraș (Nitroporos).

Combinatele chimice consumau împreună, atunci când erau în funcțiune, aproximativ 3 miliarde de metri cubi de gaze, o valoare comparabilă cu cea pe care o consumă întrea­ga populație a României. Practic, în domeniul îngrăşămintelor chimice, în afară de Niculae, doar Azomureş mai reprezenta un actor im­portant pe piața locală.

În plus, omul de afaceri investise aproximativ 100 de milioane de euro în mai multe centrale de cogenerare, care să îi permită să devină independent din punct de vedere energetic.

Însă povestea de afaceri a lui Ioan Niculae a inclus și alte achiziții ale unor foste companii de stat, precum a fost cazul Rafinăriei Astra Română, Asirom sau Societatea Națională Tutunul Românesc. Asirom a fost, practic, singura companie pe care Ioan Niculae a decis ulterior să o vândă, convins fiind de oferta de multe zeci de milioane de dolari a grupului austriac Vienna Insurance Group.

Spre finalul anilor ’90, Niculae a făcut un pas la fel de decis în ceea ce privește diversi­ficarea, investind sume importante în tere­nuri agricole, silozuri, depozite și achiziții de fabrici din industria alimentară.

Grupul InterAgro exploata mai mult de 50.000 de hectare (aflate în proprietate și în arendă) și dispunea, conform celor mai recente informații, de o capacitate de stocare de 800.000 de tone în silozuri și 400.000 de tone în depozite orizontale, ceea ce îi permi­tea să profite de pe urma evoluției sezoniere a prețurilor. Grupul era activ și în zootehnie, dar deținea și fabrici de ulei, de pâine și produse de patiserie, de preparate din carne și două hote­luri. Cu alte cuvinte, strategia de diversificare a afacerilor lui Ioan Niculae a funcționat. Ceea ce nu este încă foarte clar este modul cum se va scrie următorul capitol al poveștii lui antrepre­noriale. Dar anul viitor va aduce, cu siguranță, mai multă lumină în această privință.

VEZI CARE A FOST AVEREA LUI IOAN NICULAE ÎNTRE ANII 2012 – 2014:

AVEREA LUI IOAN NICULAE ÎN 2012

AVEREA LUI IOAN NICULAE ÎN 2013

AVEREA LUI IOAN NICULAE ÎN 2014

VEZI AICI ALTE ȘTIRI DESPRE IOAN NICULAE

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii