Notice: Metoda constructor apelată pentru WP_Widget în Zoninator_ZonePosts_Widget este învechită de la versiunea 4.3.0! Folosește în schimb
__construct()
. in /home/stagingforbes/public_html/wp-includes/functions.php on line 3948
 Dezbatere Forbes – Liviu Stoleru: Evenimentele recente dau din ce în ce mai multă vizibilitate și o pondere mai accentuată societății civile - Forbes.ro
Cautare, Contributor

Opinii |
|

Dezbatere Forbes – Liviu Stoleru: Evenimentele recente dau din ce în ce mai multă vizibilitate și o pondere mai accentuată societății civile

Pe fondul ultimelor frământări din societatea românească, „Forbes România” își propune să afle din mediul de business autohton ce fel de lideri ar avea nevoie România pentru a depășit situația din prezent. Altfel spus, ce fel de oameni ar fi nevoie în fruntea țării? Să-i căutăm!
Liviu Stoleru - Director General si Presedinte al Consiliului de Administratie Cemacon

Liviu Stoleru, director general Cemacon

Forbes: În viziunea dvs., care este profilul moral și profesional al unui prim-ministru al României, în situația actuală?

Liviu Stoleru: Mi-aș dori un premier care să aibă de-a face cu valorile țării, care să simtă aceeași nevoie de a reconstrui pe care o vedem la manifestanții din aceste zile. Din punct de vedere moral, simt nevoia unui premier decent, dispus și pregătit să lupte cu corupția. Din punct de vedere profesional, mă gândesc la un premier care să nu aibă neapărat o experiență politică, ci să provină din rândul antreprenorilor sau al societății civile. Acești oameni sunt cu atât mai calificați cu cât sunt cei care se confruntă cu instituțiile românești zi de zi și de aceea le cunosc modul de funcționare, dar și punctele forte și punctele slabe cel mai bine.

Cred că este obligatoriu să avem la conducerea Guvernului un om cu viziune, dar și cu înțelegerea clară a ceea ce trebuie schimbat în România. Trebuie să fie determinat, “rău” în lupta pe care o va avea de dus și capabil să se înconjoare de oameni de o calitate excepțională.

VEZI TOATE OPINIILE PARTICIPANȚILOR LA DEZBATEREA FORBES!

Forbes: Dar al unui Guvern al României?

Liviu Stoleru: În aceste momente de criză se impune un guvern format din specialiști, din oameni a căror expertiză în domeniul lor să poată fi probată  prin rezultate palpabile și a căror evoluție și corectitudine să nu poată fi contestate. Nu în ultimul rând, aș vedea un guvern compus din oameni cu viziune, capabili să asigure stabilitate, continuitate și implementarea unor strategii pe termen lung.

Forbes: Care ar fi cele trei caracteristici principale ale leadership-ul politic ce ar putea să relanseze România?

Liviu Stoleru:  Dacă ultimele zile ne-au demonstrat ceva, atunci e că liderul politic necesar acum trebuie să fie – dincolo de toate calitățile enumerate mai sus – un bun comunicator, unul deschis și accesibil. Dacă acest lider ar proveni dintr-un partid, atunci ar trebui să fie capabil să ia măsuri și să creeze politici care să reflecte valorile partidului și totodată să atingă un maximum de popularitate în rândul românilor. Dacă nu provine dintr-un partid, atunci ar trebui să sesizeze repede oportunitatea politică oferită de acest climat și să acționeze în consecință.

O a treia caracteristică pe care o văd ar fi capacitatea de a reacționa repede și eficient în situații de criză.

Readuc în discuție determinarea și “răutatea” cu care trebuie să acționeze acest om, pentru a impune o nouă direcție acestei țări.

Forbes: Este în stare societatea civilă din România să impună adevărata agendă a României? Este suficient de coagulată?

Liviu Stoleru:  Nu cred că există în realitate o agendă a României, poate doar a unor partide politice, dar care nu cred că se poate identifica într-o „cartă a națiunii”.

Pot spune că evenimentele recente dau din ce în ce mai multă vizibilitate și o pondere mai accentuată societății civile, de care m-aș bucura să văd că se folosește într-un scop pozitiv. Rămâne de văzut dacă obiectivele acesteia coincid cu cele ale majorității românilor.

Totuși, sunt rezervat referitor la capacitățile pe termen mediu și lung ale societății civile, pentru că nu ne recomandă nimic ca fiind o națiune foarte atentă la ce fac politicienii și conducătorii cu această țară. Am reacționat punctual, cu mai multă sau mai puțină agresivitate, dar ne-am “stins” repede, iar clasa politică a putut să-și vadă de treabă în continuare.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii