Notice: Metoda constructor apelată pentru WP_Widget în Zoninator_ZonePosts_Widget este învechită de la versiunea 4.3.0! Folosește în schimb
__construct()
. in /home/stagingforbes/public_html/wp-includes/functions.php on line 3948
 Cine a primit Premiul Nobel pentru chimie - Forbes.ro
Cautare, Contributor

Cariere |
|

Cine a primit Premiul Nobel pentru chimie

Premiul Nobel, în 2015, a fost acordat pentru „studiile de mecanică a reparării ADN-ului”, transmite BBC.
shutterstock_150725585

Tomas Lindahl, Paul Modrich și Aziz Sancar au fost numiți câștigători, miercuri, la conferința de presă din Stockholm, Suedia. Astfel că, premiul în valoare de 970.000 de dolari va fi împărțit celor trei oameni de știință.

Cei trei cercetători au dezvăluit modul prin care celulele, la nivel molecular, reușesc să repare ADN-ul deteriorat și să salveze informațiile genetice, informație fundamentală privind dezvoltarea de noi tratamente pentru cancer.

Tomas Lindahl, în vârstă de 77 de ani, este cetățean suedez. El a descoperit un mod prin care se contracarează deteriorarea ADN-ului. Aziz Sancar, cu dublă cetățenie, atât americană cât și turcă, a descoperit modul prin care celulele reușesc să repare daunele produse de razele ultraviolete asupra ADN-ului. Mai precis, acele „excizii nucleotide”. Cât despre Paul Modrich, cetățean american și investigator la Howard Hughes Medical Institute, el a dezvăluit cum celulele corectează erorile care apar în momentul în care ADN-ul este replicat când are loc divizunea celulară. Mecanismul reduce frecvența erorilor de replicare de aproximativ 1.000 de ori.

Anul trecut, Premiul Nobel pentru chimie a fost atribuit cercetătorilor Eric Betzig, Stefan W. Hell şi William E. Moerner. Ei au fot premiați pentru „dezvoltarea microscopiei cu fluorescență de super-rezoluție”.

Gala Premiilor Nobel din acest an au început luni, iar cercetătorii William C.Campbell, , Satoshi Ōmura şi Youyou Tu au primit premiul pentru medicină pe 2015.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii