Notice: Metoda constructor apelată pentru WP_Widget în Zoninator_ZonePosts_Widget este învechită de la versiunea 4.3.0! Folosește în schimb
__construct()
. in /home/stagingforbes/public_html/wp-includes/functions.php on line 3948
 Cele 9 cauze pentru care creditarea crește mai lent decât economia - Forbes.ro
Cautare, Contributor

Servicii financiare |
|

Cele 9 cauze pentru care creditarea crește mai lent decât economia

Valentin Lazea, economistul șef al Băncii Naționale a României (BNR), a precizat că lipsa de educație financiară a populației și sărăcia acesteia sunt două cauze, dintre cele nouă, pentru care creditarea nu crește atât de repede pe cât crește economia.
valentin_lazea_7047

Lazea (BNR): Cei mai săraci 10% dintre români au dificultăți să ramburseze creditele în proporție de 80%, cei mai bogați 10% au o dificultate de 40%

Alte cauze menționate de Lazea, în conferința „Banca Viitorului”, organizată de Oxygen Events, pentru un ritm mai redus al creditării sunt provocate de companii, în rândul cărora indisciplina financiară este ridicată și care profită de faptul că pot intra mai rapid în insolvență decât procedura urmată din alte țări.

La noi este tolerată indisciplina financiară în sensul că un număr enorm de mare de firme au capitaluri negative, prin aceasta, ele devenind nebancabile. Las la o parte că nivelul cerut pentru capitalizare este cel din 1990, de 200 de lei, măcar dacă l-ar avea, dar sunt aproape 200.000 de firme care nu numai că nu îndeplinesc capitalul minim, dar au capital negativ. De ce? Aici intervin lacunele din legislație care fac mai interesant pentru deținătorul unei firme să o împrumute decât să vină cu capital. Prin împrumuturi poate să își deducă fiscal și uite așa ajunge să mănânce din capitalul firmei. De ce face mai degrabă împrumut decât să o capitalizeze? În caz de faliment sau de închidere a firmei, poate veni la masa credală drept creditor. Deci avem o problemă majoră de legislație care nu știu cât de mult se dorește a fi rezolvată”, a spus Lazea.

El a precizat că este nevoie de voință politică pentru a se găsi soluții la această problemă, această procedură fiind mai deasă în România și mai ușor de făcut decât în țările din jur.

România este pe locul al doilea, după Serbia, în rest în toate țările se intră mai greu în insolvență. Legea insolvenței a fost făcută de niște avocați, practicieni în insolvență, care au făcut în așa manieră încât este foarte ușor să se intre în insolvență. Este rău, pentru că grupurile de interes care controlează firmele pot foarte ușor să declanșeze insolvența, lăsând băncile și ceilalți creditori în pagubă”, a adăugat economistul șef al BNR.

Legea dării în plată și legea conversiei în lei, la cursul istoric, au provocat alte întârzieri în accelerarea creditării. La aceste cauze se adaugă necesitatea ca băncile să-și perfecționeze personalul bancar, care să devină mai mult un sfătuitor al clienților, a completat Lazea.

El a trecut drept cauze ale întârzierii creditării în România și faptul că reducerea ratei creditelor neperformante se vede în valoarea totală a creditelor. Această rată a scăzut puternic în ultimii trei ani, până la 9,36%, dar nici așa țara noastră nu este în categoria țărilor cu cel mai redus nivel din Uniunea Europeană, de 3%, mai având mult până să ajungă la acest nivel.

În plus, oamenii de afaceri ies mai repede din starea de pesimism și încep să investească, iar bancherii mai lent, a menționat Lazea.

Economistul șef al BNR a adăugat că sursele de finanțare externe au fost tot mai mult înlocuite de cele interne, ceea ce poate fi o altă cauză pentru care nivelul de creditare nu crește atât de rapid pe cât evoluează economia.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii