Notice: Metoda constructor apelată pentru WP_Widget în Zoninator_ZonePosts_Widget este învechită de la versiunea 4.3.0! Folosește în schimb
__construct()
. in /home/stagingforbes/public_html/wp-includes/functions.php on line 3948
 Cea mai prețioasă companie a statului din prezent: Hidroelectrica, evaluată la 17 miliarde de lei, peste OMV Petrom - Forbes.ro
Cautare, Contributor

Energie |
|

Cea mai prețioasă companie a statului din prezent: Hidroelectrica, evaluată la 17 miliarde de lei, peste OMV Petrom

Valoarea actuală a celui mai mare producător de energie din România, pe care l-a înființat și îl deține încă statul, reiese din calcule prezentate de Fondul Proprietatea, pe Bursa de Valori București.
money-water

FP, care are 80% din portofoliu în 20 de companii, a precizat, într-un raport publicat pe BVB, că participația sa de 19,94% la Hidroelectrica valora 3,384 de miliarde de lei, la 31 decembrie 2016. Această valoare indică o evaluare de 16,97 miliarde de lei pentru întreaga companie, respectiv aproximativ 3,756 de miliarde de euro, la cursul mediu anunțat de BNR pentru luna decembrie 2016.

După ce anul trecut, producătorul de energie aflat în insolvență a trecut pe profit, reprezentanții acestuia susțin că ar trebui listat sau că are nevoie de cel puțin un partener financiar, pentru a se putea dezvolta. Un prim plan de căutare a unui consultant financiar pentru listare a fost anunțat la începutul anului 2014. O asemenea decizie nu s-a pus în discuție, în condițiile guvernării tehnocrate, respectiv temporare, de anul trecut.

În portofoliul FP, Hidroelectrica trece drept compania cu cea mai mare pondere, de 29,6%.

O altă pondere de două cifre din acest portofoliu, respectiv de 16,3%, o mai reprezintă doar participația de 12,56% la OMV Petrom. Valoarea acestei participații se ridică la 1,857 miliarde de lei, potrivit FP, astfel că evaluarea întregii companii ajunge la 14,79 miliarde de lei, respectiv 3,278 de miliarde de euro.

Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB), care administrează aeroporturile Otopeni şi Băneasa, deține a treia poziție în portofoliul FP, cu o pondere de 6,7%. FP controlează 20% din acţiunile CNAB, care erau evaluate, la 31 decembrie 2016, la 761 milioane lei, ceea ce indică o valorea a companiei de 3,8 miliarde lei (844 milioane euro). 

Valoarea activelor FP era de 11,4 miliarde lei, la finalul anului trecut, în scădere, comparativ cu 12,1 miliarde lei, la finalul anului precedent.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii