Notice: Metoda constructor apelată pentru WP_Widget în Zoninator_ZonePosts_Widget este învechită de la versiunea 4.3.0! Folosește în schimb
__construct()
. in /home/stagingforbes/public_html/wp-includes/functions.php on line 3948
 Castelul Cantacuzino (Buşteni), afaceri de 800.000 euro/an - Forbes.ro
Cautare, Contributor

Sunt redactor Forbes Romania, coordonator al proiectului Forbes 50 cele mai influente femei din România, scriu despre cariere, educație și servicii medicale.

Travel |
|

Castelul Cantacuzino (Buşteni), afaceri de 800.000 euro/an

In vara 2015 proprietarii speră să înceapă în zonă construcția unui complex turistic de tip green village şi a unui teren de golf, iar până la sfârşitul anului viitor vor construi şi o fabrică de biomasă.
cantacuzino busteni site

Weekendul acesta, Castelul Cantacuzino din Bușteni a adus în sala sa de onoare patru artişti importanţi ai Teatrului Bolshoi din Moscova care au cântat pentru 150 de persoane. Pentru a-i asculta pe mezosoprana Margarita Mamsirova, soprana Elena Zelenskaya, soprana Lolitta Semenina şi tenorul Roman Muravitsky, acompaniate de pianistul Valery Gerasimov, publicul a plătit în jur de 150 lei biletul , ceea ce nu reprezintă deloc o afacere pentru castel, dacă ne gândim la costul organizării evenimentului, care a fost de  aproximativ 20.000 de euro.

Estimarea a fost făcută de Kurt Neuschitzer, un investitor german care deține o parte din castel și este CEO-ul companiei Zamora Estate (firma care  administrează domeniul). Suma este mult redusă faţă de costul normal al unui astfel de eveniment, dar asta deoarece una dintre artiste este soţia lui Neuschitzer şi deţine o parte din castel.

Dar cifrele cresc când vine vorba despre veniturile castelului reintrat de câțiva ani în circuitul turistic și închiriat periodic pentru evenimente. Neuschitzer estimează că anul acesta evenimentele și restaurantul Canta Cuisine vor realiza o cifră de afaceri de 700-800.000 de euro. Cu toate acestea, Zamora Estate este în pierdere, potrivit datelor de la Ministerul de Finanțe, iar Neuschitzer confirmă că şi costurile sunt foarte mari.

Vezi aici o galerie foto cu imagini de la castel

Una dintre cele mai importante investiții a fost deja făcută : restaurantul Canta Cuisine, deschis la începutul anului 2013, cu un bucătar chef cu experiență internațională, veselă Rosenthal și rețete realizate chiar și de 13 ori, până au fost pe placul lui Neuschitzer, cunoscător în domeniu. Cei şase proprietari (trei germani, printre care Neuschitzer, soţia acestuia, de origine rusă şi un român) au investit în total peste 30 de milioane de euro în cumpărarea, refacerea și amenajarea domeniului, care a funcționat ca spital înainte de retrocedare și achiziționarea de către actualii proprietari. Castelul construit în 1911 la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino are o suprafață de peste 3.000 de mp și un domeniu de 1.000 de hectare. Aici lucrează 40 de angajaţi permanenţi.

La Castelul Cantacuzino vin deja  peste 60.000 de vizitatori pe an despre care se presupune că plătesc pentru un bilet între 17 şi 23 de lei și taxe de fotografiere și filmare între 500 şi 1.800 de lei, potrivit site-ului castelului. Planurile sunt însă și mai grandioase. Investitorii speră să înceapă la vară construcția unui complex turistic, Zamora Ski & Golf Resort, fiind deja în ultima fază a obţinerii tuturor aprobărilor. Complexul va reprezenta în prima fază o investiție de 320 milioane de euro şi  va crea 1.400 de joburi în regiune.  Reprezentanţii companiei estimează că până la sfârșitul lui 2015 va funcționa în apropiere şi o fabrică de biomasă, un proiect de 30 de milioane de euro, care va folosi resturi colectate după curățarea pădurii de pe o arie de 60 de km, într-un sistem gândit ecologic (fără a tăia pădurea). Complexul hotelier și centrul de entertainment vor fi gândite ca un « green village » (sat ecologic), în respectul naturii.

Următoarele concerte de la castel, organizate împreună cu Uniunea Restauratorilor Monumentelor Istorice, vor fi pe 27-28 decembrie.

Citiţi mai multe despre Castelul Cantacuzino într-o ediție viitoare a Forbes Romania.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii