Notice: Metoda constructor apelată pentru WP_Widget în Zoninator_ZonePosts_Widget este învechită de la versiunea 4.3.0! Folosește în schimb
__construct()
. in /home/stagingforbes/public_html/wp-includes/functions.php on line 3948
 Bilanțul - Forbes.ro
Cautare, Contributor

Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.

Opinii |
|

Bilanțul

La fiecare sfârșit de an, te-ai obișnuit să faci bilanțul. Așa este firesc: să tragi linia și să aduni. Dacă ai ce să aduni. Sau să inventezi câte ceva, ca să nu rămâi cu regretul că, uite!, a trecut anul fără să fi făcut nimic. Adică, să-i minți pe alții care îți solicită bilanțuri și să te minți pe tine însuți. Dar tu nu poți să minți într-un bilanț.
Petre_Barbu.jpg

Bilanțul care arată creșteri îți oferă certitudinea că n-ai muncit degeaba. Sau că n-ai trăit aiurea. „A fost un an bun…” – declari cu bucurie celor care te întreabă. Dar și celor care nu te întreabă. Trebuie să împărtășești lumii că ai progresat, că te-ai dezvoltat, că ai muncit mai bine și la anul o să fie și mai bine. Dar până la anu’ mai este. Să vedem ce faci cu bilanțul ăsta!

Bilanțul pozitiv, cu afaceri în creștere cu o cifră procentuală, ba chiar cu două cifre procentuale!, dacă te-a ajutat Dumnezeu, bilanțul bogat în evenimente, în premii, în câștigarea de cotă de piață, este ca un steag care trebuie fluturat pe frontispiciu. Să-l vadă toată lumea. Nu trebuie ratat acest moment.

Cum să ai un asemenea bilanț și să nu te lauzi? Un bilanț bun te scoate din anonimat, te poate lansa pe orbita înstelată a carierei. Prost ești dacă nu-ți anunți bilanțul de excepție! Bate toba! Alții, după cum știi, se laudă și cu bilanțuri mediocre, întoarse din condei, dar care dau bine la public, la cei naivi… Și sunt destui cei care „pun botul” la astfel de minciuni. Cu acești „bilanțieri” nu prea ai cum să lupți, ca să le iei fața, ei știu mai bine să-și vândă bilanțurile. Dar tu poți să dovedești că n-ai mințit și că ai muncit pe rupte.

Dacă n-ai bilanțul pe plus, dacă ți-a mers prost, dacă abia mai tragi sania pe trotuar, nu-ți rămâne decât să taci, să suferi (câteva zile), dar să nu cazi în depresie. Trebuie să te mobilizezi pentru anul viitor. Gândește-te că sunt milioane de oameni, firme și afaceri care au bilanțurile la fel ca al tău (prost). Nu merită să te dai de ceasu’ morții. Poate la anul o să ai mai multă putere, mai multă inspirație, mai multă încredere, ai să fii mai pregătit, mai muncitor, cu „temele făcute”, mai norocos. „Gândește pozitiv” – ai auzit asta de mii de ori. Gândește-te!

De ce trebuie să faci bilanțul? Chiar așa, se poate trăi și fără să tragi linia. A trecut anul, mergi înainte! Știi unde te găsești. Totuși, bilanțul ți-ar arătat exact unde îți este locul. Câți sunt în fața ta, câți sunt în urma ta, dacă ai înaintat, dacă ai bătut pasul pe loc. Dar și fără bilanț poți să-ți dai seama cam pe unde ești. Oricum, nu ești „prostul satului”, nici „fruntașul”, dar nici „codașul”. Categoric, ia-ți gândul de la bilanț. Este greu să trăiești cu atâtea nerealizări și ratări. Mai bine du-te și bea o bere. Două.

Dar cum poți să ignori bilanțul? Măcar o schiță de bilanț! O trecere rapidă în revistă, un gând ca o rugăciune înainte de culcare. Ce-ai făcut bine și ce-ai făcut prost. Nu, nu trebuie să scrii pe hârtie! În gând. Deci, ce-ai făcut bine și ce-ai făcut prost. Ce-ai greșit și ce ți-a ieșit. Câți oameni ai cunoscut și câți prieteni ai pierdut. Câți bani ai câștigat și câte impozite ai plătit. Câte lucruri ți-au îmbogățit sufletul și câte chestii n-ai reușit să le faci. Câte planuri ai abandonat și de câte ori ai ezitat să faci ceea ce trebuia făcut. Cât de puternic ai fost și câte slăbiciuni te-au subjugat. Și tot așa, ca o rugăciune.

Pentru că bilanțul tău este o rugăciune. Îl urci către Dumnezeu. Și e de-ajuns. Și-apoi te vei întoarce la munca ta. Împăcat. Cu planurile tale, cu ambițiile și dorințele tale. Ca să le duci pe toate – îți propui. Ca după un an să ajungi în același moment: bilanțul. S-o iei de la capăt, ca să amăgești trecerea timpului. Ca să uiți că ai îmbătrânit. Dar niciun bilanț nu-ți va arăta cât de tare ai îmbătrânit.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii