Notice: Metoda constructor apelată pentru WP_Widget în Zoninator_ZonePosts_Widget este învechită de la versiunea 4.3.0! Folosește în schimb
__construct()
. in /home/stagingforbes/public_html/wp-includes/functions.php on line 3948
 Viteză maximă - Forbes.ro
Cautare, Contributor

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Telecom |
|

Viteză maximă

Care este legătura dintre mașinile de curse și traficul de date mobile?
Andrea Rossini (1)

O mașină de raliu, pilotată de Titi Aur, este personajul central al celei mai recente campanii de comunicare pe TV a operatorului de telefonie mobilă Vodafone. Nimic neobișnuit până aici. „Provocarea a fost să conduc cu geamurile complet acoperite, bazându-mă numai pe imaginile pe care le vedeam pe tabletele de pe parbriz și care erau transmise de smartphone-urile instalate deasupra mașinii, transmise prin rețeaua mobilă”, susține multiplul campion român de raliuri.

Creșterea vitezei reprezintă punctul cheie al noilor servicii de date prin tehnologia 4G+, lansat de luna aceasta în peste 350 de localități din România, potrivit lui Cătălin Buliga, directorul tehnic al Vodafone România și unul dintre cei mai experimentați manageri  din domeniu de pe piața românească.

Creşterea vitezei este obţinută, potrivit lui Buliga, prin utilizarea a două benzi de frecvenţă, de 800 MHz şi 1800 MHz, pentru furnizarea serviciilor de date 4G, fiind o consecință a investiţiilor realizate în ultimii doi ani de companie. Viteza maximă experimentată de clienţi depinde de mai mulți factori, printre care calitatea terminalelor sau condiţiile de reţea, în cadrul testului efectuat la sediul Vodafone din Pipera, cu ocazia conferinței de presă, viteza maximă de descărcare a datelor fiind de 1,35 Gbps.

Viteza maximă nu mai este atât de relevantă, potrivit lui Andrea Rossini directorul comercial pentru segmentul consumer, care crede că toți clienții Vodafone vor experimenta într-o anumită măsură creșterea vitezelor, în funcție de tipul de terminale.

În prezent, pe piața românească sunt disponibile „câteva sute de mii” de terminale compatibile cu tehnologia 4G+, potrivit estimărilor oficialilor Vodafone, printre acestea aflându-se modele Apple începând cu iPhone6, HTC începând cu HTC 9 sau Samsung începând cu Galaxy S5. În plus, există deja pe piață și modele care pot susține trei frecvențe – precum HTC10 sau Samsung Galaxy S7, iar următorii ani vor aduce pe piață tot mai multe modele care vor susține tot mai multe frecvențe. „Nu avea sens să deschidem toate cele 5 frecvențe pe care le avem disponibile, ci o vom face pe măsură ce numărul de terminale din piață va crește”, adaugă Buliga, care estimează că migrarea la tehnologiile 4G+ vor duce și la o acoperire mai bună în interiorul clădirilor. Lansarea serviciilor de date 4G+ vine la doi ani după ce Vodafone a făcut pași importanți prin lansarea Supernet 4G, timp în care consumul de date a avut o creștere accelerată, mai ales în ceea ce privește componenta video.

Traficul de date video reprezintă mai mult de jumătate din totalul traficului de date pe care îl înregistrează Vodafone, potrivit oficialilor,  clienții Vodafone „consumând”1,5 ore video lunar. Numărul de utilizatori 4G ai companiei a crescut din septembrie 2014 până în prezent de peste 20 de ori, iar traficul a crescut de 40 de ori în același interval. Potrivit propriilor estimări, operatorul acoperă în prezent complet din punct de vedere al serviciilor de date 4G cele mai mari 100 de orașe din țară.
Mai departe, oficialii companiei au anunțat că vor oferi pe parcursul lunii septembrie acces gratuit la internet mobil pentru clienţii din Iaşi şi Cluj-Napoca

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii