Notice: Metoda constructor apelată pentru WP_Widget în Zoninator_ZonePosts_Widget este învechită de la versiunea 4.3.0! Folosește în schimb
__construct()
. in /home/stagingforbes/public_html/wp-includes/functions.php on line 3948
 Ștefan Marcu, directorul AT Kearney: Sunt câteva lucruri care pot conduce la o criză economică, ce se poate reflecta și asupra noastră - Forbes.ro
Cautare, Contributor

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Servicii financiare |
|

Ștefan Marcu, directorul AT Kearney: Sunt câteva lucruri care pot conduce la o criză economică, ce se poate reflecta și asupra noastră

Le-am solicitat oamenilor de afaceri să privească spre viitor, prin prisma lecțiilor pe care le-au învățat în 2016.
Stefan_Marcu_AT_Kearney

Evoluția companiei în 2016

Foarte bună. În 2014, spuneam că planul meu este să crească businessul și echipa de trei ori. În ultimii trei ani, businessul nostru a crescut de câteva zeci de ori și echipa de câteva ori (n.r. – AT Kearney are, în prezent, aproximativ 50 de consultanți). Suntem mulțumiți. Am avut ocazia, și norocul, în ultimii doi ani și jumătate, să activăm în cele mai interesante proiecte din România, în toate proiectele mari de M&A (n.r. – AT Kearney a oferit consultanță Băncii Transilvania la fuziunea prin absorbție a Volksbank, Carrefour la achiziționarea Billa, Enterprise Investors la vânzarea Profi către Mid Europa) și în aproape toate proiectele mari de strategie și restructurare pentru firmele mari din România.

Strategia companiei pentru 2017

Avem un singur punct pentru 2017: să ne deservim clienți cât putem de bine, pentru nevoile lor. Suntem implicați în două tranzacții mari care se află în negociere, dar nu mă uit la numărul de tranzacții. Încercăm să ne sprijinim clienți cu sfaturi și cu munca noastră, în zonele în care au ei nevoie și să fim acolo, când au ei nevoie. Încercăm să le aducem și oportunități, dar ei decid care sunt direcțiile în care vor să meargă. Dorința mea este să fim, în continuare, relevanți pentru firmele mari din România și pentru instituțiile care fac și lucruri pentru firmele mici. Îmi doresc să fim, în continuare, relevanți și ca o firmă de consultanță foarte stimată.

Evoluția domeniului în 2016-2017

Nu mă aștept la surprize. În ultimii doi ani, piața a fost în creștere, dar, pentru că au avut loc câteva tranzacții mari, nu un milion de tranzacții mici. Din nefericire, piața de două miliarde de euro a fost „făcută” din trei tranzacții – aproximativ 80% din valoare a fost făcută de cel mult zece tranzacții.

Măsuri bune ale Guvernului Cioloș

Am apreciat că au reușit să dea o stare de confort că există continuitate, coerență și că nu se prăvălește lumea de pe o zi pe alta. Cât au reușit să facă într-un an de guvernare a fost să țină lucrurile sub control și să atenueze din conflictele care aveau loc. Pe fiecare minister, au fost făcute câteva încercări bune de a schimba lucrurile, dar durează. La schimbări mă refer la cele în firmele administrate, pentru că este vehicolul numărul unu de a schimba anumite lucruri în piață. Totuși, statul este unul dintre cei mai mari investitori în România, deține acțiuni la firme foarte mari. Apoi, câte dintre exercițiile de a defini strategia României vor fi preluate și implementate? Mă aștept ca zero, decât dacă va fi continuitate.

Așteptări de la noul guvern

Din punct de vedere strategic, că vrem să poziționăm România altfel, că vrem să investim într-o anumită zonă decât în altă, n-am văzut la niciunul dintre guvernele de până acum și nu mă aștept să văd nici de la următorul. Singura chestie pe care ar putea să o facă bine este să le ofere investitorilor, pentru că ei creează stabilitate pentru țară, un mediu stabil de business.

Provocări globale în 2017

Donald Trump este un semn de întrebare pentru foarte multă lume. Unul este Donald Trump pe care-l știm din campania electorală, care a spus foarte multe lucruri, unele afectându-ne și pe noi. Și el știe că mare parte dintre ele nu le va putea livra. Din punct de vedere economic, ce ne va afecta la nivel global este cum va gestiona relația cu China – felul în care i-a acuzat pe chinezi de manipularea dolarului și a yuanului, producția din China versus producția din State. Aici sunt câteva lucruri care, dacă nu vor avea o înțelegere foarte clară, pot conduce la o criză economică, care se poate reflecta și asupra noastră. Restul sunt mai mult decizii politice legate de strategia lor globală, inclusiv de zonele în care-și vor defini interesul.

Ce au spus alți oameni de afaceri.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii