Notice: Metoda constructor apelată pentru WP_Widget în Zoninator_ZonePosts_Widget este învechită de la versiunea 4.3.0! Folosește în schimb
__construct()
. in /home/stagingforbes/public_html/wp-includes/functions.php on line 3948
 Salvați Copiii România Voice: Marea dramă a României - Forbes.ro
Cautare, Contributor

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

BrandVoice |
|

Salvați Copiii România Voice: Marea dramă a României

România trece prin cea mai mare dramă a depopulării – migrația masivă, rata scăzută a natalității și, de neiertat, moartea copiilor născuți prematur, de cele mai multe ori din cauze prevenibile sau tratabile.  
Gabriela Alexandrescu

Gabriela Alexandrescu, președinte executiv al Salvați Copiii România

 

Q: Cum arăta copilul în 1990 și cum arată el astăzi în politicile publice?

Gabriela Alexandrescu: 27 de ani Salvați Copiii și România abia ieșită dintr-un regim dictatorial dur, dezumanizant, cum știm cu toții, au mers iată, umăr la umăr. Unele dintre cele mai brutale imagini ale dictaturii comuniste au fost, în anii 1990, cele care îi înfățișau pe copii, de la copiii din „orfelinatele” acelor ani până la copiii străzii și până la copiii din medii socio-economice atât de vulnerabile, încât nici măcar nu erau știuți de autorități. A fost o misiune grea pentru Salvați Copiii, iar imaginile pe care mulți dintre noi le-au văzut în acei primi ani de democrație sunt dintre cele care te bântuie toată viața. Situația copilului în România s-a îmbunătățit semnificativ, dar în continuare este nevoie de multe bătălii, de multe fronturi deschise, de vigilență pentru ca drepturile fundamentale ale celor mici să fie nu doar garantate formal, ci în mod real protejate.  Sunt copii care în continuare nu sunt înregistrați la naștere și nu merg la școală. Copii care abandonează educația și care perpetuează sărăcia educațională, poate cea mai perfidă fațetă a sărăciei, care ne arată că lipsa accesului la educației tinde să se transmită între generații. Avem, chiar și după 27 de ani, copii expuși diferitelor forme de abuz, deși Salvați Copiii a reușit să incrimineze prin lege violența contra copilului.

Q: Rata mortalității infantile este aproape dublă față de media din UE.

Gabriela Alexandrescu: Da, 8 dintr-o mie de nou-născuţi vii au murit în 2015, an pentru care avem date raportate. Dar și mai dramatice sunt cauzele pentru care România urcă pe acest podium deloc încurajator: de multe ori vorbim fie despre cauze care ar fi putut prevenite, dacă sarcina ar fi fost monitorizată, ori despre cauze tratabile, cum sunt boli diareice sau respiratorii. Asta e marea povară: să știi că un copil ar fi putut fi salvat, dacă mama ar fi avut acces la educație sanitară, la servicii medicale sau dacă nou-născutul ar fi venit pe lume într-o maternitate dotată cu tot ceea ce trebuie pentru a-l salva și recupera. Nu cred să existe povară mai mare pentru un medic decât aceea că ar fi putut salva viața unui nou-născut, dar nu cu mâinile goale, ci cu o masă de resuscitare, cu un incubator performant, pe care nu le-a avut la îndemână.

Q: Cum arată programul Dumneavoastră pentru combaterea motalității infantile?

Gabriela Alexandrescu: De șase ani am început acest program de reducere a mortalității infantile, un program care s-a așezat și care a devenit una dintre prioritățile mari ale organizației. Am militat, în acești ani, să determinăm autoritățile să își asume această problemă și să o asume ca prioritate a sistemului de sănătate. Până să ajungem însă acolo și știm cu toții că drumul e lung, am început o campanie susținută de dotare a maternităților, pe care am decis să o continuăm și în 2017.  A contat enorm, iar rezultatele în acest caz se cuantifică în vieți salvate, în prematuri care au crescut mari și care azi au trei, patru ani. Rata mortalității infantile a scăzut.  Astfel, în 2010, la startul programului Salvați Copiii de reducere a mortalității infantile, România înregistra o rată a mortalităţii infantile de 10,1 la mia de copii născuți vii. În doar cinci ani, țara noastră a coborât până la 8, în 2015.

Q: Despre câte maternități vorbim?

Gabriela Alexandrescu: În 2016, Salvați Copiii România a dotat cu aparatură medicală de specialitate 31 de maternităţi. 355.981 euro au venit de la cei care au ales să redirecționeze 2% din impozitul pe venit.  În total, sunt 67 de maternități din 37 de județe, care au avut nevoie de aparatură medicală fără de care șansa la viață a prematurilor ar fi scăzut dramatic. Am reușit să donăm 275 de astfel de echipamente medicale. Mai sunt, în țară, 113 maternități, din totalul de 180, în care este nevoie de dotări, dar sunt maternități la care am revenit, cu alte dotări, pentru a avea siguranța că nou-născuții sunt îngrijiți optim.

Q: Cum poate fi de folos cineva care vrea să se implice?

Gabriela Alexandrescu: Până la sfârșitul lunii mai, fiecare contribuabil poate ajuta în mod direct maternitățile.  Toate fondurile pe care Salvați Copiii le obține din redirecționarea a 2% din impozitul pe venit ajung nemijlocit la beneficiari, adică la maternități. Noi lucrăm cu medicii din aceste maternități și cumpărăm echipamentele medicale în funcție de nevoile urgente.  Așadar, toți cei care doresc să sprijine cauza copiilor născuți prematur pot descărca formularele 230 și 200, precompletate cu datele de identificare ale organizaţiei, de la adresa www.salvaticopiii.ro/doilasuta. Oamenii sunt cei care fac acest imens bine, Salvați Copiii doar îi ajută ca binele acesta să ajungă unde e cea mare nevoie de el.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii