Notice: Metoda constructor apelată pentru WP_Widget în Zoninator_ZonePosts_Widget este învechită de la versiunea 4.3.0! Folosește în schimb
__construct()
. in /home/stagingforbes/public_html/wp-includes/functions.php on line 3948
 Înapoi în România - Forbes.ro
Cautare, Contributor

Sunt redactor Forbes Romania, coordonator al proiectului Forbes 50 cele mai influente femei din România, scriu despre cariere, educație și servicii medicale.

Educaţie |
|

Înapoi în România

Reviro -Adriana Comaneci
Pentru că nu poate elimina cauza (sistemul de educaţie este mai greu de schimbat), cineva s-a gândit să combată efectul şi să-i atragă pe tineri înapoi în ţară.

 

 

 

 

 

 

Apariția unei agenții specializate în atragerea talentelor înapoi în ţară confirmă interesul tot mai crescut al companiilor faţă de aceşti candidaţi, dar şi al tinerilor de a se întoarce. Chiar organizatorul unui târg de universități străine (aşadar unul dintre cei care îi „trimite” la studii), Alexandru Ghiţă, s-a gândit, de altfel, să completeze oferta, înființând o agenție care îi aduce înapoi şi le găseşte locuri de muncă celor care doresc. Pasionat de antreprenoriat în educaţie, el este cel care a iniţiat târgul de educaţie RIUF şi platforma Educativa. Pentru a-i aduce înapoi prin agenţia Reviro, misiunea a fost încredinţată Adrianei Comăneci, managing partner.

Într-un an de funcţionare, echipa a strâns peste 7.000 de oameni în reţeaua lor, a plasat 30 de oameni şi a făcut aproximativ 300 de recomandări. „Nu le găsim mai repede locuri de muncă, suntem în normalitatea pieţei, ceea ce pentru unii înseamnă câteva luni. Este un ping-pong între cerere şi ofertă”, spune Comăneci.

Astfel, Reviro a ajuns să întoarcă din drum tineri care aveau oportunităţi frumoase în străinătate: Mihai Mâinea care a studiat în Marea Britanie, iar acum a renunţat la oferte venite din Singapore şi Dubai pentru România. Printre absolvenţii de top întorşi în ţară se numără şi Cristian Leaţă, care a absolvit Universitatea din Glasgow, iar acum lucrează la Guvernul României, în cadrul cabinetului consilierului de stat pe probleme economice.

Reviro

Zonele în care tinerii cu studii în străinătate au găsit joburi prin Reviro provin din FMCG, marketing, vânzări, finanţe, consultanţă, inginerie. Agenţia are şi cereri multe din zona IT, însă se loveşte de problema profilului atipic al oamenilor din IT: „cei care studiază IT în afară aleg specializări unde România nu este competitivă şi sunt mai greu de adus înapoi”, spune Comăneci. Ea confirmă că, în general, angajatorii văd în tinerii cu studii în străinătate oameni foarte hotărâţi, cu un alt nivel de maturitate personală şi profesională. „Dar printre ei se regăsesc uneori şi oameni care nu au profitat la maximum şi nu sunt la nivelul necesar. Intră şi ei în proces, însă când vine vorba de selecţie, se poate să nu se potrivească cerinţelor. Cauza poate fi atitudinea: cineva care nu este conştient de modul în care comportamentul său are un impact asupra celor din jur sau cineva care nu este proactiv”. Interviul prin care Reviro filtrează candidaţii potriviţi se bazează pe comportamente : tinerii sunt puşi faţă în faţă cu întrebări situaţionale, revelatoare pentru modul lor de a gândi în viitor.

Topul celor mai prestigioase universităţi din lume

În contextul în care mulţi tineri pleacă imediat după liceu, misiunea agenţiei este de a-i readuce cu picioare pe pământ românesc –mai exact să îi pună la curent cu realitatea de business din ţară, care „nu este tragică, doar puţin diferită”, spune Comăneci. De altfel, acest lucru începe înainte de întoarcere, abordarea Educativa şi Reviro fiind una integrată. Există chiar şi o reţea de „ambasadori“ care vorbesc în campusuri, iar de anul viitor strategia este de a dezvolta reţele specifice în diferite oraşe. Dar misiunea Reviro nu este doar cea a unei agenţii de recrutare, fiindcă ea îşi propune să le arate acestor tineri şi drumul către antreprenoriat, prin discuţii cu mentori care să le crească apetitul pentru afaceri.

Vezi aici ediţia specială Forbes din 8 septembrie, „Şcoala de după şcoală”

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii