Notice: Metoda constructor apelată pentru WP_Widget în Zoninator_ZonePosts_Widget este învechită de la versiunea 4.3.0! Folosește în schimb
__construct()
. in /home/stagingforbes/public_html/wp-includes/functions.php on line 3948
 Frânturi - Forbes.ro
Cautare, Contributor

Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.

Opinii |
|

Frânturi

Lucrurile mici te macină și, uneori, ajung să te dărâme. Lucrurile mari, dimpotivă, te uimesc și te îmbogățesc. Dar întotdeauna lucrurile mici generează probleme mari și complicate.
Petre_Barbu.jpg

* Librăria Dalles de pe Bulevardul Magheru a dispărut de aproape un an de zile. A rămas un spațiu pustiu, dezolant, în „buricul” Bucureștiului. Recent, deasupra locului în care a funcționat librăria timp de două decenii, a apărut un uriaș panou publicitar, aparținând rețelei de magazine Lidl, cu următorul mesaj: „Pentru că muncești de dimineața până noaptea târziu, MERIȚI SĂ FII SURPRINS”.

Nu cred că cei care au decis amplasarea reclamei, în acest loc cu mare audiență, au ținut cont că sub panou se află un spațiu cu o puternică semnificație culturală. Probabil că acolo au găsit locul liber, au obținut ușor aprobarea și au trântit mesh-ul. Contează, însă, contextul. Pentru că am muncit de dimineața până noaptea, n-am observat că în România au dispărut librăriile. Din acest motiv „merităm să fim surprinși” că s-a închis… Librăria Dalles. În prezent, în România, mai funcționează vreo 200 de librării. Un număr extrem de scăzut raportat la populația țării. În sate, nu mai există nicio librărie sau un chioșc de ziare și cărți. Ce rost mai au cărțile la sate, de vreme ce acestea sunt depopulate?

Chiar ar trebui să fim „surprinși” că dispar librăriile? De vreme ce avem atâtea supermarketuri, la ce ne-ar mai folosi și librăriile? În supermarketuri găsim mâncare. În librării sunt cărți. Cărțile nu țin de foame. Nimeni n-a murit de „foamea de educație și cultură”. Se poate trăi și fără cărți, dar neapărat trebuie să avem burțile pline. Pentru că muncim de dimineața până noaptea târziu, nu avem timp să citim. Nici să gândim!

* Premiera documentarului „Dezastrul din Colectiv”, difuzat de Discovery Channel, duminică, 13 martie, a avut o audiență națională dezamăgitoare: doar 52.000 de telespectatori pe minut (0,3% rating național). Discovery are o problemă de distribuție, pentru că nu figurează în grila RCS&RDS, cel mai mare operator de cablu TV. Oricum, merită apreciată inițiativa acestei televiziuni care a produs un documentar ce relatează cu sânge rece tragedia de la Clubul Colectiv. Ratingurile sunt trecătoare. Rămân, în schimb, durerea, tristețea și amintirea unor vieți curmate cu brutalitate.

* Pe 11 martie, Guvernul a modificat și a completat normele de aplicare ale Legii Codului fiscal, printre acestea numărându-se și prevederile privind stabilirea taxei pentru clădirile mixte, folosite atât ca locuință, cât și ca sediu de firmă sau PFA. Acest lucru s-a întâmplat cu două săptămâni înainte de termenul-limită de depunere a declarațiilor fiscale (31 martie). Așadar, direcțiile de taxe și impozite ale primăriilor vor fi luate cu asalt de cei ce vor să respecte legea. Vor fi cozi, scandaluri, nervi, să vină televiziunile! Este încă o dovadă că statul român, prin indolența și nepriceperea funcționarilor (bugetari!), generează confuzie și tensiuni.

*  Ce sunt drepturile de autor? Dacă ieșim pe stradă și facem un sondaj cu siguranță vom obține răspunsuri năucitoare. Dacă mai adăugăm și întrebarea dacă în România sunt respectate și apărate drepturile de autor, atunci vom ajunge la concluzia că, într-adevăr, este o pierdere de vreme să ne batem capul cu această chestiune. După 26 de ani de libertate și democrație, românii nu știu că proprietatea individuală o include și pe cea intelectuală. Cum adică intelectuală? Nu-i de-ajuns că suntem proprietari pe case, terenuri, apartamente și automobile? De ce să reclami că cineva ți-a folosit idei omologate, creațiile artistice, drepturile TV pe care le-ai cumpărat cu mulți bani, niște logo-uri create de mintea ta? Ce mare lucru: ți-a furat televizorul sau frigiderul din casă? Ți-a spart mașina? Proprietatea intelectuală, un moft! Puneți mâna și munciți pentru popor, băi, intelectualilor!

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii