Notice: Metoda constructor apelată pentru WP_Widget în Zoninator_ZonePosts_Widget este învechită de la versiunea 4.3.0! Folosește în schimb
__construct()
. in /home/stagingforbes/public_html/wp-includes/functions.php on line 3948
 Forbes Real Estate 2016 - Nina Moldovan, CEO Liberty Technology Park - Forbes.ro
Cautare, Contributor

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Imobiliare |
|

Forbes Real Estate 2016 – Nina Moldovan, CEO Liberty Technology Park

I-am întrebat pe cei mai importanți jucători din real estate care sunt opiniile și planurile acestora pentru acest an și dincolo de el. Aflați răspunsurile Ninei Moldovan, CEO Liberty Technology Park.   
Nina Moldovan

Cel mai important segment

Cererea din segmentul office a crescut foarte mult în ultimii ani, iar această tendință se menține și pentru viitor. Piața din Cluj-Napoca este dominată de companiile din sectorul IT și centre de servicii, iar ritmul angajărilor aici este tot mai alert. Companiile au nevoie de spații tot mai generoase, cu dotări la cele mai înalte standarde. Halcyon Mobile, primul rezident al Liberty Technology Park Cluj, s-a dezvoltat împreună cu noi, iar în doi ani de activitate și-a crescut numărul de angajați cu peste 200%. Deoarece aveau nevoie de un spațiu mai mare, dar care să respecte nevoia de condiții de lucru excelente, lumină naturală și un cadru propice dezvoltării de aplicații mobile robuste pentru startup-uri de succes, cei de la Halcyon s-au mutat din spațiul ocupat în clădirea C într-unul dublu ca dimensiuni în clădirea D. De altfel, la doar un an de la terminarea lucrărilor, faza a doua a Liberty Technology Park Cluj este ocupată în proporție de 90% și în scurt timp va fi 100%.

Cine sunt premianții de la Gala Forbes Best Office Buildings 2016?

 Rolul imobiliarelor pentru economie

Cred că imobiliarele și construcțiile vor continua creșterea și în 2016 și vor avea o contribuție mai mare la produsul intern brut atât în valoare absolută, cât și procentual, chiar ținând cont de creșterea generală a economiei românești prognozată pentru acest an. De altfel, investițiile noi și creșterea în anumite sectoare ale economiei – și aici mă gândesc în primul rând la IT – înseamnă implicit și creșterea cererii atât în zona de office, cât și în segmentul rezidențial. Iar la Cluj-Napoca acest lucru se vede cel mai bine: datorită boom-ului economic generat de IT și centre de servicii, precum și de comunitatea studențească importantă (peste 70.000 de studenți), încă de la sfârșitul anului trecut orașul a depășit Bucureștiul la prețul chiriilor pentru apartamentele cu una și două camere în anumite zone, potrivit unei analize realizate de Imobiliare.ro. Tendința de creștere se păstrează atât la nivelul proiectelor imobiliare în execuție (office și rezidențiale), cât și la cel al numărului de autorizații de construcție.

Clujul are prima priză publică de alimentare a mașinilor electrice

Impactul infrastructurii rutiere

În cazul infrastructurii rutiere, deocamdată nu putem vorbi de proiecte majore finalizate, care să poată produce efecte – avem bucăți de autostrăzi construite ici și colo, bucăți din drumuri de tranzit care sunt modernizate, dar cam atât. Un caz sugestiv pentru situația din prezent mi se pare cel al Daimler, inițial interesată să-și dezvolte o fabrică de componente la Sebeș, o investiție de aproximativ 500 de milioane de euro. După cum a declarat ministrul Economiei, Costin Borc, România a ieșit din competiție din cauza infrastructurii rutiere slabe: componentele trebuiau să ajungă în 17 ore la fabrica din Bremen, termen imposibil de atins din România. S-a ales Polonia.

Infrastructura rutieră este esențială din două perspective: pe de o parte, avem nevoie de o legătură rapidă cu restul Europei, pentru a dezvolta exportul; pe de altă parte, avem nevoie de rețele inteligente de drumuri în zonele metropolitane, pentru a rezolva traficul din marile orașe și pentru a face posibilă extinderea real estate-ului în zonele limitrofe în condiții optime.

Alte segmente cu impact pozitiv

Dezvoltarea zonei de servicii, creșterea companiilor BPO și a celor din IT&C cred că sunt cei mai importanți influențatori ai segmentelor de imobiliare și construcții. Generează locuri de muncă cu venituri decente și cu perspective bune de creștere salarială, ceea ce convinge tot mai mulți tineri angajați aici să se gândească la investiții în spații locative. Tot ele influențează și segmentul office, creând atât nevoia de spații noi, cât și de modernizare constantă a celor existente.

Rolul autorităților

Pe lângă anumite facilități fiscale și reduceri de taxe, autoritățile pot stimula aceste sectoare economice prin restrângerea birocrației și facilitarea – firește, în cadrul legal – obținerii actelor necesare. De exemplu, autoritățile locale din marile orașe, unde și cererea de autorizații este pe măsură, iar termenele legale de emitere a actelor se depășesc frecvent, chiar cu mai multe luni, ar putea înființa servicii dedicate de autorizare în toate domeniile care au legătură cu administrația locală. Nu cred că este eficient ca un proiect de 10-20 de milioane de euro să aibă aceeași prioritate cu un proiect de 200.000 – 300.000 de euro. Dacă s-ar realiza această separare după valoarea proiectelor, toată lumea ar avea de câștigat: investitorii mari, deoarece pot realiza investiția într-un timp mai scurt și, prin urmare, să înceapă activitatea; administrația, deoarece ar încasa mai repede taxe și impozite; micii investitori, deoarece prin separarea și mai buna gestionare a cererilor ar putea primi și ei autorizațiile necesare mai rapid.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii