Notice: Metoda constructor apelată pentru WP_Widget în Zoninator_ZonePosts_Widget este învechită de la versiunea 4.3.0! Folosește în schimb
__construct()
. in /home/stagingforbes/public_html/wp-includes/functions.php on line 3948
 Forbes Real Estate 2016 - Aura Luca, Country Director Skanska Property România - Forbes.ro
Cautare, Contributor

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Imobiliare |
|

Forbes Real Estate 2016 – Aura Luca, Country Director Skanska Property România

I-am întrebat pe cei mai importanți jucători din real estate care sunt opiniile și planurile acestora pentru acest an și dincolo de el. Aflați răspunsurile Aurei Luca, country director Skanska Property România. 
Aurelia Luca, Country Director Skanska Property Romania

Cel mai important segment

În prezent, dezvoltarea de birouri reprezintă aria cea mai dinamică în cadrul activității Skanska în România. Planurile pe acest an în zona de clădiri de birouri pentru Skanska Property România sunt extinse, urmând să începem lucrările la două noi proiecte de birouri în București: în zona Floreasca-Barbu Văcărescu și un  complex de birouri în zona centru-vest.

Skanska România își consolidează poziția prin două noi proiecte

Pe segmentul de office, stocul de spații este încă insuficient și de aceea considerăm că anul 2016 va aduce o creștere semnificativă pentru acest segment. Pe termen mediu și lung identitatea companiilor se va răsfrânge mult mai mult în spațiul în care își desfășoară activitatea, iar interesul pentru clădirile de birouri în locații strategice este în creștere. Aceste locații încep să funcționeze independent, cu facilități și zone comerciale integrate, cele mai căutate fiind cele din zonele din apropierea stațiilor de metrou Aurel Vlaicu (Barbu Văcărescu/Floreasca) și cele din centrul și vestul Capitalei (Politehnica).

Rolul imobiliarelor pentru economie

Previziunea generală pentru 2016 este optimistă, întrucât piața imobiliară evoluează în același ritm ca și economia. Trendul ascendent al anului 2015 va continua și pentru 2016. Noul cod fiscal și scăderea TVA vor influența în mod pozitiv segmentul de real estate în 2016, creștere ce va fi potențată și de cererea actuală ce se îndreaptă spre spații de birouri superioare calitativ.

Skanska, 500 mil. euro din tranzacții în ECE

Asistăm la o serie de măsuri de stimulare a consumului, dar și a investițiilor, măsuri cu impact direct asupra evoluției economiei. Creșterea interesului asupra segmentului de real-estate este vizibil prin aportul de capital adus de către investitorii străini, dar și locali.

Dar chiar și în acest context de creștere, piața de real estate își menține disciplina impusă după criza din 2009.  Pe de o parte, dezvoltatorii au devenit mai prudenți, accentul punându-se mai degrabă pe calitatea proiectelor și nu pe cantitatea lor. Această atitudine vine să se alinieze cu cerințele din ce în mai riguroase ale chiriașilor privind economia utilităților și creșterea productivitățtii, a flexibilității și confortului spațiului, în vederea asigurării unui nivel mai ridicat de satisfacție a angajaților.

Perspectivele pentru acest an sunt pozitive având în vedere creșterea economică, previzionată a fi una dintre cele mai mari din Europa, și de asemenea, pe fondul disponibilității proiectelor de calitate și a menținerii unor diferențe semnificative dintre randamentele din România și cele din Polonia sau Cehia.

Cum se poziționează Vestul Capitalei în segmentul office

 Impactul infrastructurii rutiere

Deși se bucură de o poziționare geografică strategică și oferă facilități fiscale solide investitorilor, România se confruntă cu o infrastructură de transport deficitară. Iar acest lucru influențează în mod negativ și evoluția sectorului de real estate și construcții. Este nevoie de un efort susținut, public – privat, pentru o aliniere a infrastructurii la ritmul de dezvoltare a sectorului privat, astfel încât să minimizăm pe cât posibil impactul zonelor cu acces redus sau lipsite de existența unui sistem de transport în comun eficient, integrat și sigur.

În cazul sectorului de real estate, în decizia de cumpărare a unui teren  pentru dezvoltarea unei clădiri de birouri cântărește foarte mult accesibilitatea transportului în comun și a celui rutier. Însă tot ceea ce ține de dezvoltarea infrastructurii rutiere impune realizarea unor investiții consistente, financiare și umane, pe perioade extinse de timp. Dezvoltarea unor proiecte de infrastructură aliniate cu potențialul de dezvoltare a orașului și necesitățile acestuia, integrarea transportului public intra și extravilan, proiectarea fezabilă a pistelor de bicicliști ar trebui să devină prioritate principală pe agenda autorităților locale. Acest lucru impune o consultare constantă a mediului privat, asigurarea unui management eficient al fondurilor europene accesate, dar și atragerea unor echipe de specialiști care să poată contura soluții durabile.

În ultima perioadă, au fost anunțate lucrări consistente de infrastructură în toată Capitala. De exemplu, sunt prevăzute lucrări în zona de Centru-Nord a Bucureștiului, și realizarea unor sensuri giratorii care să îmbunătățească accesul către autostrada A3 și să fluidizeze transportul rutier în zonă.

Alte segmente cu impact pozitiv

Educația, în primul rând, este foarte importantă, pentru că este unica sursă de a dobândi oameni bine pregătiți, care să ajute la progresul și dezvoltarea economică a țării. Avem nevoie de oameni care să ajungă manageri, antreprenori sau care să asigure forța de muncă specializată. Apoi ar fi dezvoltarea turismului și a industriei ospitalității, creșterea sectorului financiar-bancar și a comunicațiilor. În prezent, IT-ul și outsourcing-ul sunt sectoarele dominante în cererea de noi spații de clădiri, cu peste 50% , urmate de retail cu 15% și industria farma și FMCG cu 6-7%.

Rolul autorităților

Dincolo de implicarea activă în alinierea infrastructurii la dezvoltarea actuală și viitoare a orașului în general, autoritățile pot creiona măsuri fiscale care să conducă la un grad mai ridicat de transparență a sectorului de construcții, de la reducerea TVA la materiale durabile de construcții până la diminuarea taxelor salariale.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii