Notice: Metoda constructor apelată pentru WP_Widget în Zoninator_ZonePosts_Widget este învechită de la versiunea 4.3.0! Folosește în schimb
__construct()
. in /home/stagingforbes/public_html/wp-includes/functions.php on line 3948
 EchinoxVoice: Povestea merge mai departe - Forbes.ro
Cautare, Contributor

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

EchinoxVoice |
|

EchinoxVoice: Povestea merge mai departe

poza Mihnea Serbanescu - General Manager DTZ Echinox
Cel mai nou nume din piața imobiliară românească este, de fapt, o companie care are în spate mai mult de două decenii de experiență.

Mihnea Șerbănescu

Founder & General Manager Cushman & Wakefield Echinox

Cum a influențat fuziunea anunțată în 2015
la nivel internațional între Cushman & Wakefield și DTZ activitatea companiei dumneavoastră până acum?

După 23 de ani de activitate pe piața de consultanță imobiliară din Romania, dintre care 15 ani în parteneriat cu DTZ, suntem mândri să începem o nouă etapă în evoluția companiei noastre și avem încredere ca împreună cu partenerii de la Cushman & Wakefield vom contribui în continuare la dezvoltarea pieței imobiliare românești, prin servicii de consultanță la cel mai înalt nivel.

Colaborarea noastră cu noua companie Cushman Wakefield a debutat imediat dupa fuziune, dar s-a intensificat începand cu a doua jumătate a anului 2016.

Aceasta fuziune a însemnat pentru noi o mai stransă colaborare cu colegii din rețeaua internațională, prin deservirea unui număr mai mare de clienți globali, activi în special în sectoare precum birouri, industrial, investiții/capital markets și evaluări.

Dincolo de schimbarea numelui, ce alte schimbări au avut loc în ultimele luni în privința operațiunilor companiei și a serviciilor oferite? Ce a rămas neschimbat?

Dincolo de schimbarea numelui și a creșterii numărului de clienți internaționali cu care lucrăm, suntem aceeași echipă de profesioniști, cu aceeași dedicare și cunoaștere profundă a pieței locale, dar acum ne-am unit forțele cu un grup global, care cuprinde 56.000 de angajați în mai mult de 70 de țări, cu venituri de peste 5 miliarde de dolari și 191 miliarde de dolari tranzacționați la nivel mondial.

Care sunt, în noul context, obiectivele companiei (afaceri, profit, cota de piață sau orice alt indicator considerați relevant) pentru acest an și pe termen mediu?

Pentru anul în curs ne-am propus o creștere de 35% a cifrei de afaceri și să atingem o cotă de piață generală care să reflecte cel puțin ierarhia globală (Cushman Wakefield este în top 3 și își propune să devină lider global pe termen mediu).

Vom investi în special în dezvoltarea diviziilor de închirieri birouri, industrial și capital markets – care previzionam că vor avea cea mai mare creștere în următorii ani.

Anul acesta am pus bazele unei noi divizii în cadrul companiei – Project Management. Noul departament va asigura într-o primă etapă suport clienților departamentului de birouri, urmând să devină o divizie independentă.

Sunteți unul dintre cei mai experimentați consultanți de pe piața imobiliară românească și ați fost activi în piață atât în vremea măririi cât și a decăderii. Cum apreciați momentul pe care îl traversează piața imobiliară: este vreunul dintre segmente în fața unei bule imobiliare sau creșterea este sustenabilă?

Economia românească în general  se află în faţa unei perioade de creștere sustenabilă, la fel și piața imobiliară.

Argumentul principal al sustenabilitații este prudența jucatatorilor principali ( dezvoltatori,  investitori, finanțatori,  ocupanți). Dacă în perioada de „boom” de acum 10 ani jucătorii din piaţă luau decizii pe fondul unui optimism exagerat,  acum există mult mai multă prudență , deciziile se iau mai greu, pe bază de analize, studii, etc.

Este adevărat că unele segmente vor avea o creștere mai accelerată, iar altele vor crește într-un ritm mai lent, în funcție de nivelul curent de dezvoltare.

Un exemplu de saturare ar fi pe segmentul centrelor comerciale de tip „mall” din orașele mari unde mai este puţin loc pentru noi dezvoltări. În schimb se vor dezvolta parcuri de retail în orașe din ce în ce mai mici.

Segmentele office și industrial vor avea o dinamică bună(anticipăm chiar creșteri de chirii),  iar segmentul rezidential pare deja în fața unei perioade de „inflamare”.

Piaţa de investiţii (Capital Markets) va urma trendul general, din ce în ce mai mulţi investitori sunt interesaţi – prudent, ce-i drept – de România. Prin urmare, randamentele (yields) la care se vor tranzacţiona imobile vor scădea treptat.

Această evoluție general pozitivă este amenințată doar de factori externi politici și economici pe care însă nu îi putem anticipa sau influenţa.

În schimb, ce putem influența este modul în care acționăm fiecare, atât la nivel individual, cât și la nivel de organizații, pentru a promova corespunzător aspectele pozitive ale economiei locale, în general, și ale pieței imobiliare, în particular, cautând să îmbunătățim și să consolidăm în permanența ceea ce am construit până în prezent.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii