Notice: Metoda constructor apelată pentru WP_Widget în Zoninator_ZonePosts_Widget este învechită de la versiunea 4.3.0! Folosește în schimb
__construct()
. in /home/stagingforbes/public_html/wp-includes/functions.php on line 3948
 Despre geopolitică, via economie - Forbes.ro
Cautare, Contributor

Comentarii/Editoriale |
|

Despre geopolitică, via economie

Cu mai bine de o sută de ani în urmă, ţările din Europa Centrală și de Est (pe scurt ECE sau, în varianta englezească, CEE) au oferit pretextul pentru declanșarea Primului Război Mondial. Asasinarea la Sarajevo a moștenitorului tronului Austriei și desfășurarea ulterioară a evenimentului care a devastat o lume întreagă și a redesenat harta mondială au fost dezbătute lunile trecute în mass-media din aproape toate colțurile lumii.
Ionut Bonoiu

Invadarea Poloniei, o altă țară din zona CEE, a marcat începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, cel care avea să devină de departe cel mai sângeros conflict mondial din istorie. Agresorul era Germania, care pierduse Primul Război Mondial și fusese lovită în plin de marea criză economică mondială din 1929-1933. Practic, unul din trei germani era șomer, și, implicit, foarte receptiv la promisiunile populiste ale naziștilor.

La finele anilor ’80 și începutul anilor ‘90, tot țările din CEE au ținut capul de afiș după ce a căzut, prin revoluții mai mult sau mai puțin sângeroase, Cortina de Fier care marca zona de influență sovietică. După restructurări mai mult sau mai puțin reușite și perioade de prăbușire economică, au urmat ani de prosperitate economică pentru zona CEE, mai ales în perioada dinaintea crizei mondiale din 2008.

În prezent, zona CEE este, din nou, un subiect fierbinte la scară mondială. Ucraina este sub asalt, Rusia lasă impresia că vrea să anexeze teritoriu după teritoriu, iar Vladimir Putin îl avertizează pe Jose Manuel Barroso: “dacă vreau, în două săptămâni ocup Kievul”.

Incertitudinile din sfera geopolitică sunt dublate de cele din economia țărilor CEE, care nu au reușit să iasă din sfera de dependență de vestul dezvoltat al Europei.

Afacerile cumulate ale celor mai mari 500 de companii din regiune au scăzut ușor, anul trecut, la aproximativ 710 miliarde de euro, fiind al treilea an consecutiv când se întâmplă acest lucru, potrivit companiei de consultanță Deloitte.

În acest context, descoperirea unor modele de creștere economică sustenabilă pentru zona CEE ar trebui să reprezinte una dintre prioritățile liderilor politici. Deși fiecare stat ar trebui să își găsească propriul model de dezvoltare economică, există anumite particularități ale mediului de business din zona CEE și elemente comune pe care orice strategie de dezvoltare sustenabilă ar trebui să le includă.

Analiști internaționali din rețeaua Forbes, alături de lideri de business locali și regionali vor dezbate luna aceasta modalitățile de relansare a economiilor din regiune la prima ediție a evenimentului regional Forbes CEE Forum.

Temele de discuție includ nevoia de implementare a unor reforme structurale dificile, care să asigure echilibru fiscal și stabilitate valutară, creșterea competitvității și a investițiilor prin creșterea atractivității mediului de afaceri.

Bancheri și consultanți din regiune vor discuta despre noile paradigme ale sistemului bancar în zona CEE, dar și despre oportunitatea reprezentată de atragerea fondurilor europene pentru companiile locale, precum și despre agricultură, energie și resurse naturale ca motoare ale economiei sau despre rolul pe care îl va juca noul tip de consumator în revenirea creșterii economice.

Răspunsurile le vom afla în direct pe 23 și 24 septembrie, la Forbes CEE Forum, dar și pe forbes.ro și într-o ediție specială a revistei Forbes România.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii