Notice: Metoda constructor apelată pentru WP_Widget în Zoninator_ZonePosts_Widget este învechită de la versiunea 4.3.0! Folosește în schimb
__construct()
. in /home/stagingforbes/public_html/wp-includes/functions.php on line 3948
 Cum ieșim de pe „lista rușinii” - Forbes.ro
Cautare, Contributor

Blogul lui Lucian Davidescu (riscograma.ro)

Bani și Investiţii |
|

Cum ieșim de pe „lista rușinii”

Iată cinci lucruri pe care le puteți face dacă figurați (legitim sau nu) pe lista datornicilor de la ANAF.
shutterstock_210861469

Decizia Fiscului de a publica în premieră lista datornicilor persoane fizice, pe care se găsesc peste 180 de mii de contribuabili, s-a dovedit o idee proastă chiar și pe termen scurt. ANAF a fost amendat cu 3.500 de euro de Autoritatea pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal. Amenda este simbolică și sfârșește oricum în același buzunar, însă statutează un abuz care deschide calea litigiilor – individuale sau colective. În plus, ANAF a admis din start că nu știe dacă a publicat o listă riguroasă, ceea ce înlesnește și mai mult procesul.

5 vești potențial proaste pentru bănci

„Nu vreau să vă ascund că această listă este o constrângere benefică şi pentru ANAF şi pentru contribuabili. Pentru noi, pentru că avem ocazia să ne facem un bilanț și să ne curățăm datele. În aceeaşi măsură, un număr mare de contribuabili, ştiind că se apropie acest moment au venit la ghişeele ANAF”, declara președintele instituției, Dragoș Doroș.

Darea în plată și piața imobiliară

Totuși, datoriile restante trebuie în continuare achitate – cu excepția cazului în care, până se remobilizează Fiscul, intervine termenul de prescripție de 5 ani în condițiile legii.

Iată ce opțiuni aveți:

1.Verificați dacă pretențiile Fiscului sunt corecte. În multe cazuri taxele care figurează ca restante au fost impuse greșit sau deja achitate. Dacă sunteți în termenul de 30 de zile de la comunicare puteți depune contestație, dacă nu, va trebui să vă judecați cu ei.

2.Dacă vreți să scăpați de o parte din dobânzi și penalități, încă aveți timp să faceți cererea în acest sens până la sfârșitul lui iunie în baza amnistiei fiscale decretate anul trecut.

3.Puteți depune și cerere de eșalonare la plată, care suspendă o parte dintre dobânzile și penalitățile de întârziere în cazul achitării plăților la termenul convenit.

4.Pentru a evita orice surpriză neplăcută, de exemplu să vă fie refuzat cardul în magazin din cauza vreunei popriri pe conturi, atenție la relația pe care o aveți cu băncile din România începând cu luna iulie sau chiar mai devreme.

5.Dați statul în judecată pentru divulgarea datelor personale. Pentru contribuabilii din partea a doua a listei este posibil ca despăgubirile potențiale să depășească sumele datorate.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii