Notice: Metoda constructor apelată pentru WP_Widget în Zoninator_ZonePosts_Widget este învechită de la versiunea 4.3.0! Folosește în schimb
__construct()
. in /home/stagingforbes/public_html/wp-includes/functions.php on line 3948
 Cine face politica externă a Americii - Forbes.ro
Cautare, Contributor

Comentarii/Editoriale |
|

Cine face politica externă a Americii

Steve Forbes
Atitudinea președintelui Obama față de restul lumii ar putea fi rezumată prin motto-ul lui Alfred E. Neuman de la revista Mad: „Ce – eu îngrijorat?”. Obama crede cu adevărat că acțiunile Statelor Unite, peste tot în lume, pe parcursul a câtorva decenii, au înrăutățit lucrurile în loc să le amelioreze; crede că am fost o influență malignă și că, în afară de întâlnirile la discuții internaționale și prosternările în fața prestațiilor ONU, cu cât mai puțin acționează SUA peste ocean, cu atât mai bine.

Chiar și o privire superficială asupra istoriei, ar demonstra că pasivitatea Americii înseamnă undă verde pentru comportamentul periculos care, în fond, afectează chiar siguranța noastră. Păcat că președintele nu a aruncat o privire la ce s-a întâmplat în anii ’30 și ’70 , când Washington-ul era perceput ca fiind capitala unei puteri slabe, în declin

În prezent, avem multe griji – unele dintre ele, foarte grave – și acest președinte și oficialii săi au demonstrat o slabă conștientizare a ceea ce au cauzat și cunoștințe puține despre cum să se ocupe, efectiv, de crizele aflate acum în desfășurare.

Estul Mijlociu. Obama a promis că nu trimite trupe terestre în Irak. Asta, pentru el, ar fi o admitere catastrofală a faptului că ceea ce a spus, vesel, despre Irak, în 2012, a fost o minciună. Există o forță malefică extraordinară, numită ISIS, care se ridică în această regiune. ISIS a confiscat bucăți mari din Irak și părți din Siria, în numele stabilirii unui nou califat de un extremism criminal. Întrebarea este nu dacă ar trebui să ne întoarcem în Irak, ci cum o să înfrângem această forță malefică. Dacă ISIS învinge, va crea un rai pentru terorismul global, împotriva întregii lumi, în special a Statelor Unite și a cetățenilor americani de pretutindeni. Am văzut ce a făcut Al Qaeda, din baza sa din Afganistan, înainte de 11 Septembrie. Dând kurzilor militanți suficient armament pentru a-și apăra teritoriul și desfășurând atacuri aeriene pentru a opri ISIS să își ducă la capăt planurile de genocid împotriva creștinilor și altora, sunt măsuri provizorii – și doar atât. Rămâne întrebarea fundamentală: care sunt planurile noastre pentru a distruge această amenințare? Are președintele idei plauzibile, în lipsa luptei terestre?

Din păcate, Obama este, în aceeași măsură, falit în idei prin care să împiedice Iranul să obțină bomba și să-i oprească marșul de acumulare a unei armade formidabile de rachete balistice de rază lungă. Dacă Iranul ajunge până la punctul dezvoltării de arme nucleare, Turcia, Egiptul și Arabia Saudită vor fi, cu siguranță, tentate să facă la fel.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii