Notice: Metoda constructor apelată pentru WP_Widget în Zoninator_ZonePosts_Widget este învechită de la versiunea 4.3.0! Folosește în schimb
__construct()
. in /home/stagingforbes/public_html/wp-includes/functions.php on line 3948
 Ascensiunea femeilor în carieră - Forbes.ro
Cautare, Contributor

Opinii |
|

Ascensiunea femeilor în carieră

De ce este importantă ascensiunea profesională a femeilor? Femeile, la nivel mondial, reprezintă jumătate din populația activă a globului și generează 70% din cerere, dar numai  50% dintre ele sunt angajate.
edoitorial lavinia rasca ok

Salariul lor este în medie 75% din cel al bărbaților, în condiții similare de activitate, pregătire și experiență. Prezența femeilor este redusă la fiecare nivel ierarhic din organizații – în medie, 45% la bază și numai 17% în consiliile de conducere. Procentele cele mai mici se înregistrează în Asia, iar cele mai mari în America de Nord și Oceania.

74% dintre conducătorii companiilor din întreaga lume sunt conștienți că inegalitatea de gen reprezintă o provocare morală și socială și că ea reprezintă un real neajuns economic. Conform unui studiu din 2015 al  McKinsey Global Institute (MGI), în anul 2025, egalitatea dintre femei și bărbați pe piața globală a muncii ar putea determina o creștere de 28.000 de miliarde dolari a produsului intern brut. Este plauzibil: companiile cu CEO femei și o bună prezență feminină în top management și consiliile de administrație au performanțe excelente.

Ascensiunea profesională a femeilor presupune eforturi concertate.

Factorii politici și liderii companiilor sunt chemați să transforme în priorități strategice egalitatea de șanse și ascensiunea femeilor spre top management și consiliile de administrație. Să le sprijine pentru a deveni lideri mai buni și să le asigure condițiile care să le permită să-și demonstreze talentul. MGI recomandă: sprijin și stimulente financiare; suport tehnologic și de infrastructură; oportunități economice; formarea de capabilități prin training, educație, mentoring și coaching; implicare în vederea schimbării mentalităților; legi, politici și reglementări favorabile. Crearea unei culturi care să încurajeze egalitatea de șanse, structurarea și remunerarea posturilor astfel ca munca să poată fi flexibilă, sprijinul real, neutralizarea efectelor concediilor de maternitate asupra evoluției în carieră și creșterii salariilor și schimbarea criteriilor de recrutare și promovare sunt inițiative importante în acest sens.

Femeile au, la rândul lor, datoria să-și asume responsabilități, pentru a putea avansa în carieră. În primul rând, este important să se gândească bine ce își doresc de la viitorul lor profesional, nelăsând lucrurile la voia întâmplării. Să aibă curaj și să-și stabilească ținte înalte, luând exemplu de la femeile care au succes incontestabil în leadership. Acestea din urmă sunt încrezătoare în propriile forțe, creative, gata să dea ajutor, inteligente emoțional, au inițiativă și știu să-și organizeze viața personală. Sunt atente în jur ca să învețe, acceptă sfaturi, dar rămân autentice. Nu au acea nesiguranță ce caracterizează multe femei, care sunt convinse că reușitele lor se datorează norocului sau celor din jur. Nici nu ezită să-și prezinte calitățile și bunele rezultate profesionale, atunci când este cazul, așa cum se întâmplă cu cele care cred că astfel vor face o proastă impresie. Nu ezită să negocieze în interesul echipei și al lor personal, fiind conștiente că singurul risc este un refuz. Dacă au un eșec, nu se lasă copleșite și o iau de la capăt. Știu să câștige respect și autoritate prin cuvintele folosite, aspect și limbajul trupului.

Toate aceste calități pot fi deprinse, de aceea este necesar ca femeile dornice să ajungă în top să se inspire de la modele și mentori și să investească în programe educaționale care și-au demonstrat calitatea.§

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii