Notice: Metoda constructor apelată pentru WP_Widget în Zoninator_ZonePosts_Widget este învechită de la versiunea 4.3.0! Folosește în schimb
__construct()
. in /home/stagingforbes/public_html/wp-includes/functions.php on line 3948
 Apa vie - Forbes.ro
Cautare, Contributor

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Bunuri de consum |
|

Apa vie

Harta ținutului actual al României s-a modificat de mai multe ori pe parcursul ultimelor secole, dar povestea apelor minerale de la Borsec a mers mai departe.
borsec

Denumirea Borsec este rezultatul contopirii termenilor „borviz“ și „szek“, care s-ar traduce prin metafora „scaunul apei minerale“. Oraș cu doar câteva mii de locuitori, aflat în Carpații Orientali, Borsec este faimos datorită calității numeroaselor sale izvoare de apă minerală, care sunt suficiente pentru a fi exploatate din punct de vedere economic.

De altfel, izvoarele Borsecului sunt cunoscute încă de pe vremea cuceririi romane, în zonă fiind găsite, cu ocazia săpăturilor arheologice, monede romane din secolul al patrulea.

Câteva secole mai târziu, izvoarele au fost descoperite de vânători (1429), faima lor fiind răspândită după vindecarea unui cioban mocan din Săliștea Sibiului (începutul secolului al XVI-lea) aflat în transhumanță spre câmpiile Moldovei. Mențiunile au apărut într-o scriere a lui Meyr Ignacz din 1863, când apa de la Borsec depășise deja statutul de legendă.

Potrivit atestărilor documentare, prin secolul al XVI-lea, apa minerală, turnată cu grijă în butoaie de stejar, lua regulat drumul curții domnești de la Alba Iulia, pentru a fi utilizată ca tratament de către Sigismund Bathory.

La sfârșitul secolul al XVIII-lea, localitatea din inima Ardealului se transformă într-o veritabilă stațiune balneară, cu cabane din lemn în stil venețian, băi publice și o capelă (mențiune făcută de Hanko Vilmos în 1896). Oameni din toate părțile Europei veneau aici în căutarea tămăduirii. Însemnări din 1767 descriu Borsecul ca fiind „locul unde bolnavii disperați din țară și din străinătate se adună pe timpul verii spre vindecare“.

Începutul istoriei industriale a îmbutelierii apei minerale Borsec este 1803, când vienezul Valentin Gunther se vindecă miraculos de o boală considerată incurabilă la acea vreme, după ce a băut apa Borsecului. Uimit și sedus de calitățile sale, Gunther ia în arendă terenul apelor minerale și, împreună cu Anton Zimmethausen, consilier municipal la Viena, începe să comercializeze apa în Imperiul Austro-Ungar.

Trei ani mai târziu, în 1806, începea îmbutelierea industrială a apei minerale, în urma unei investiții ce ar putea fi echivalată în zilele noastre la 87.000 de euro. Se spune că în acea vreme îmbutelierea se făcea doar în zilele cu lună plină, atunci când presiunea atmosferică era maximă, pentru a crește și rămâne legat astfel și conținutul de bule al apei minerale.

În primul an, trei milioane de litri de apă îmbuteliată și-au găsit rostul în zonele istorice ale României, în Ungaria și pe mesele vienezilor. Însă, la Expoziția Mondială de la Viena din 1873, apa Borsec primește titlul de „Regina apelor minerale“ acordat de însuși împăratul Franz Josef.

În 1890, apa minerală naturală Borsec ajungea în America, unde se instituise o rețea de cabinete pentru tratamente, dar și în China, în Egipt, Rusia, Italia, Turcia și Grecia.

Până în anul 1948, la naționalizare, fabrica și-a schimbat de mai multe ori proprietarul și a fost de mai multe ori oprită ca urmare a celor două războaie mondiale. După 1989, numele fabricii se schimbă în „Regina Apelor Minerale“, iar aproape zece ani mai târziu, în 1998, fabrica de stat este preluată de holdingul Romaqua, controlat de oamenii de afaceri români Octavian Crețu și Nicolae Palfi. Acesta este cel mai recent episod în povestea mărcii care este acum liderul pieței românești de ape minerale și care a consemnat în cele peste două secole de activitate mai mult de 35 de miliarde de litri îmbuteliați.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii