Notice: Metoda constructor apelată pentru WP_Widget în Zoninator_ZonePosts_Widget este învechită de la versiunea 4.3.0! Folosește în schimb
__construct()
. in /home/stagingforbes/public_html/wp-includes/functions.php on line 3948
 Tenacitatea ratingului turcesc - Forbes.ro
Cautare, Contributor

Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.

Media şi entertainment |
|

Tenacitatea ratingului turcesc

Kanal D a încheiat în 2016 cel de-al doilea an consecutiv pe profit. Acționarii turci sunt deciși să investească în această televiziune și pentru următorul deceniu.
idee bani banci_129437060

În urmă cu un deceniu, pe 1 martie 2007, se lansa pe piața TV din România televiziunea Kanal D, o investiție a grupului de media Doğan, cel mai mare din Turcia. La acea vreme, investiția în lansarea acestei televiziuni generaliste era estimată la valoarea de 10 milioane de dolari. Kanal D intrase cu mari ambiții, vizând pozițiile televiziunilor Pro TV și Antena 1. În acest sens, reușise atunci să achiziționeze drepturile TV pentru campionatul de fotbal al României și să atragă pe sume foarte mari multe vedete autohtone, printre care și trupa de umor „Vacanța mare“. Se estima o creștere fulminantă a audienței Kanal D, pe măsura investițiilor.

În prima lună de la lansare, Kanal D a avut o medie de 42.000 de telespectatori pe minut la nivel național și o cotă de piață de 1,3%, conform sondajelor de atunci. După 10 ani, potrivit măsurătorilor Kantar Media din luna februarie, televiziunea turcilor de la Dogan a avut o audiență medie de 484.000 de persoane pe minut (măsurată toată ziua) și o cotă de piață de 10,18%, fiind a treia televiziune în topul general, la mică distanță de Antena 1 și în urma liderului Pro TV.

Evoluția Kanal D în acest deceniu arată că ratingul în România se câștigă greu și necesită multă răbdare și tenacitate. În fapt, aceasta a fost marea calitate a businessului turcilor de la Dogan: tenacitatea.

Piața TV autohtonă este complicată și foarte competitivă. Acest lucru este recunoscut de Haluk Kurcer, președintele Kanal D și membru Executiv al Consiliului de Administrație Dogan Media International: „Business-ul de televiziune nu e tocmai unul ușor. Practic, în 2007, lansam o televiziune nouă pe piață și n-a fost ușor să aducem publicul în fața micului ecran și să-l fidelizăm. Dacă nu ar fi existat criza economică, cu siguranță că am fi realizat profit mult mai rapid.“ Abia în 2015, după opt ani de la lansare, Dogan Media International, compania care deține licența TV a televiziunii Kanal D, a raportat profit: 1,4 milioane de euro. În 2016, compania a avut, de asemenea, profit, în valoare de 2,8 milioane de euro, și o cifră de afaceri cu 19% mai mare față de anul anterior, precizează Haluk Kurcer. „Un rol esențial l-au avut investițiile în tehnologie și în conținut de calitate și  astfel am ajuns în top 3 televiziuni din România“, subliniază șeful Kanal D.

Momentul în care Kanal D și-a câștigat locul pe piața TV ca un redutabil concurent pentru Pro TV și Antena 1 a fost difuzarea serialului turcesc „Suleyman Magnificul“ (2012 – 2013). Serialul a devenit un „fenomen de masă“, înregistrând cifre record de audiență de peste 1,8 milioane de telespectatori pe minut, comparabile cu ratingurile meciurilor internaționale ale echipei de fotbal Steaua. De altfel, serialele turcești au reprezentat pentru Kanal D veritabile locomotive pentru audiența generală a televiziunii și un magnet pentru investitorii în publicitate. La acestea se adaugă și programele de divertisment, producții proprii, care au lansat noi vedete autohtone și, lucru foarte important, au fidelizat publicul din România. „Noi am ales să oferim publicului alternative, formate care nu se regăseau pe piață și la care publicul s-a dovedit a fi receptiv. Astfel, am devenit trendsetteri atât prin conținut, cât și prin modul în care am poziționat anumite emisiuni în grila de programe“, explică Haluk Kurcer.

În 2016, în intervalul de maximă audiență 20:00 – 24:00, cota de piață la nivel național a televiziunii Kanal D a fost de 14,4%, peste Antena 1 (12,2%), dar sub Pro TV (17,3%). Cota de piață a Kanal D a crescut cu 26% față de 2015, cea mai mare creștere procentuală de pe piața TV în intervalul orar analizat. Este evident că televiziunea Kanal D nu mai poate fi neglijată în lupta acerbă pentru rating dintre Pro TV și Antena 1 și nici de planurile de media ale clienților publicitari.

Haluk Kurcer este conștient de competiția dură de pe piața TV. Pro TV, Antena 1 și Kanal D dețin împreună, la nivelul anului 2016, o cotă de piață de 40,27% (național). Diferența de peste 50% din market share se împarte între alte 57 de stații TV, cuprinse în sistemul de monitorizare. „Dată fiind această competiție foarte strânsă, televiziunile fac eforturi considerabile ca să atragă publicul de partea lor, se întrec în diverse strategii de programe și aduc în grilele lor un mix de producții internaționale și locale“, declară Haluk Kurcer.

Una dintre cele mai mari dureri ale pieței TV din România este valoarea medie scăzută, raportată la alte țări din zonă, a punctului de audiență (Cost per Point – CPP), pe baza căruia clienții publicitari cumpără timpi de reclame la televiziuni. Presiunea investitorilor în publicitatea TV este foarte mare asupra televiziunilor, care fac mari eforturi să țină de prețurile CPP. Haluk Kurcer spune că aceste presiuni au loc peste tot în lume, precizând că „aceasta nu este direcția eficientă pentru niciuna din părți“ (televiziuni și clienți publicitari). Pentru televiziunile private, publicitatea este principala sursă de venituri. Dacă CPP-ul coboară, veniturile scăzute influențează direct calitatea producțiilor TV. „Consider că CPP-ul nu ar trebui să coboare sub nivelul actual. Noi ne concentrăm să ne creștem  cota de piață cât mai mult și acest lucru va avea un impact pozitiv și asupra rezultatelor financiare“, subliniază Haluk Kurcer.

Șeful de la Kanal D este convins că România este o țară potrivită pentru a face investiții și există multe oportunități pentru a fi descoperite. „Muncim cu seriozitate pentru a face performanță pe această piață nu numai pentru următorul deceniu“, precizează Haluk Kurcer.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii