Notice: Metoda constructor apelată pentru WP_Widget în Zoninator_ZonePosts_Widget este învechită de la versiunea 4.3.0! Folosește în schimb
__construct()
. in /home/stagingforbes/public_html/wp-includes/functions.php on line 3948
 ANCOM a lansat licitaţia pentru banda 3,4 - 3,8 GHz - Forbes.ro
Cautare, Contributor

Tech |
|

ANCOM a lansat licitaţia pentru banda 3,4 – 3,8 GHz

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a lansat procedura de selecţie competitivă pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio în benzile de frecvențe 3,4 - 3,8 GHz şi 3,6 - 3,8 GHz, prețul de pornire fiind de 370.000 euro pentru fiecare dintre cele 16 blocuri de bandă 3,4 - 3,6 GHz și 185.000 euro pentru blocurile din banda 3,6 - 3,8 GHz.
licitatie

Astfel că, toți cei interesați să obțină licențe de utilizare a frecvențelor radio în benzile de frecvențe scoase la licitație își pot depune candidatura până la data de 5 octombrie.

Caietul de sarcini poate fi achiziționat până la data de 5 octombrie 2015, de la sediul ANCOM din București, Sector 3, str. Delea Nouă nr.2. Persoana împuternicită să ridice caietul de sarcini trebuie să prezinte dovada de plată a contravalorii caietului de sarcini, de 4.000 lei.

Pentru a participa la licitație, fiecare candidat trebuie să achiziționeze caietul de sarcini și să îndeplinească cumulativ o serie de criterii de calificare, ca de exemplu: să fie societate comercială română sau străină; cifra de afaceri medie pe ultimul an sa fie de minimum 2.000.000 lei; durata de funcționare prevăzută în actul constitutiv trebuie să fie cel puțin până la data de 1 ianuarie 2026; să își fi îndeplinit obligaţiile exigibile de plată către ANCOM, către bugetul de stat, bugetele asigurărilor sociale şi fondurilor speciale etc. Nu pot participa la licitație mai multe companii care fac parte din același grup.

Comisia de licitație va analiza documentele de calificare depuse și va anunța până la data de 12 octombrie 2015 candidații care se califică în etapa următoare și până la data de 21 octombrie 2015 modul de continuare a procedurii (dacă se impune organizarea rundelor primare de licitație sau nu, în funcție de raportul dintre cerere și ofertă). Dacă cererea depășește resursele disponibile, rundele primare de licitație vor debuta în data de 26 octombrie 2015.

ANCOM organizează o singură procedură de selecție pentru ambele benzi de frecvențe, în cadrul căreia vor fi disponibile 16 blocuri pereche de lărgime 2×5 MHz alocate la nivel național în banda 3,4 – 3,6 GHz și 36 de blocuri nepereche de lărgime 5 MHz alocate la nivel național în banda 3,6 – 3,8 GHz. Noile drepturi de utilizare a spectrului radio vor intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2016, pentru o perioadă de zece ani.

Procedura de selecție competitivă presupune ca fiecare ofertant să depună o ofertă inițială prin care să indice numărul de blocuri de frecvențe pe care doreşte să le achiziționeze în cele două benzi disponibile.

Ofertele inițiale vor arăta dacă există o cerere mai mare decât oferta, dacă cererea este mai mică decât oferta sau dacă oferta este similară cu cererea.

În cadrul etapei de licitație, în funcție de cerere, ANCOM va organiza una sau mai multe runde primare, respectiv primare suplimentare, precum și o rundă de alocare pentru stabilirea repartizării în bandă a blocurilor de frecvențe câștigate de fiecare ofertant. Toate ofertele făcute în rundele primare și primare suplimentare sunt oferte pentru pachete de blocuri de frecvențe, astfel încât o ofertă depusă într-o rundă poate fi câștigătoare numai în integralitate, iar un ofertant nu poate câștiga un bloc de frecvențe pentru care nu a depus o ofertă.

În aceste benzi, câștigătorii vor putea furniza la nivel național, printre altele, servicii de transmisii de date şi acces la internet pe suport radio de bandă largă.

În prezent, în banda de frecvenţe radio 3410-3600 MHz sunt în vigoare şapte licenţe deținute de societăţile Orange România, UPC România, Vodafone România şi 2K Telecom, toate fiind acordate pentru furnizarea la nivel naţional de reţele publice şi de servicii de comunicaţii electronice prin intermediul aplicaţiilor de tip FWA (Fixed Wireless Access – acces fix pe suport radio) şi NWA (Nomadic Wireless Access – acces pe suport radio de tip nomadic).

În banda de frecvenţe 3.600-3.800 MHz există o licenţă acordată Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii pentru furnizarea la nivel naţional de reţele publice şi de servicii de comunicaţii electronice prin intermediul aplicaţiilor de tip BWA (Broadband Wireless Access – acces pe suport radio de bandă largă). Toate aceste opt licențe sunt valabile până la data de 31 decembrie 2015

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii