Notice: Metoda constructor apelată pentru WP_Widget în Zoninator_ZonePosts_Widget este învechită de la versiunea 4.3.0! Folosește în schimb
__construct()
. in /home/stagingforbes/public_html/wp-includes/functions.php on line 3948
 Amancio Ortega, fondatorul Zara, l-a întrecut pe Bill Gates în avere și este cel mai bogat om din lume - Forbes.ro
Cautare, Contributor

Shopping |
|

Amancio Ortega, fondatorul Zara, l-a întrecut pe Bill Gates în avere și este cel mai bogat om din lume

Amancio Ortega, geniul în retail de modă care a fondat grupul Inditex, este din această săptămână cel mai bogat om din lume, surclasându-l astfel pe fondatorul Microsoft, Bill Gates, scrie Forbes.com.
zara

Acest lucru s-a întâmplat miercuri, când acțiunile grupului Inditex, din care fac parte bradurile Zara, Massimo Dutti sau Pull&Bear, au crescut cu 2,5%, adăugând la averea lui Ortega 1,7 miliarde de dolari. Astfel, de la 77,8 miliarde de dolari, șeful Inditex are o avere netă de 79,5 miliarde de dolari, spre deosebire de Gates, care a strâns 78,5 miliarde de dolari.

Ortega, al cărui tată a fost lucrător la căile ferate, este o persoană solitară. Cât de solitară? Cam cât averea lui. Acesta și-a început cariera la 13 ani cu un job de vânzător într-un magazin din orașul său natal, La Coruna, Spania. 14 ani mai târziu, în 1963, Ortega și prima lui soție și-au deschis propria afacere cu 100 de dolari, începând să producă lenjerie intimă, pijamale și cămăși de noapte, chiar în sufrageria din casa acestora. În 1975, cuplul decide să deschidă un magazin pe care l-au denumit Zara. În opt ani de Zara, afacerea lui ajunsese la nouă locații în Spania.

Citește și: Ce se ascunde, de fapt, în spatele unui simplu tricou de bumbac?

Spre deosebire de alți retaileri din fashion, Zara nu a pus preț niciodată pe publicitate. Ortega a preferat întotdeauna să se concentreze pe eficiența operațiunilor din cadrul companiei. Astfel, în vreme ce branduri concurente ca H&M și Gap consumă luni de zile pentru a desena, produce, livra și vinde, Zara reușește asta în doar două-trei săptămâni.

Schimb de roluri

În 2001, Ortega debuta în Topul miliardarilor întocmit de Forbes, cu o avere netă de 6,6 miliarde de dolari. Încă de pe atunci, Gates era deja cel mai bogat om din lume, cu o avere de 58,7 miliarde de dolari.

Șeful Zara a mai fost în postura de cel mai bogat om din lume în 2015, când acțiunile grupului său au înregistrat cea mai importantă creștere din toate timpurile, averea lui Ortega urcând la nu mai puțin de 80 de miliarde de dolari. Apoi, bursa i-a luat acest titlu, Gates revenind la locul 1. Iar acest schimb între ei probabil va continua, în funcție de creșterea sau scăderea prețurilor acțiunilor lor.

Bill Gates a donat de-a lungul timpului 31 de miliarde de dolari fundației sale caritabile. Dacă nu ar fi făcut asta, nici Ortega și nici altcineva nu s-ar fi apropiat foarte curând de valoarea averii sale.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii